Reklama

Reklama

VOD (1)

Hvězdně obsazené americké drama z produkce HBO zpracovává kontroverzní téma, související s výskytem zhoubného onemocnění zvaného AIDS. Odehrává se v New Yorku počátkem osmdesátých let minulého století a nabízí kritický pohled na nedostatek osvěty od oficiálních institucí. Na opačné straně stojí aktivisté z řadu gayů, kteří se společně s příznivci z řad osvícených lékařů pokoušejí o hrozící epidemii odhalit drsnou pravdu. V adaptaci divadelní hry Larryho Kramera se představí mimo jiné Mark Ruffalo, Alfred Molina, či Julia Roberts... Otevřený průhled do jedné z nejvarovnějších kapitol novodobých dějin režíroval Ryan Murphy. (HBO Europe)

(více)

Videa (18)

Trailer 1

Recenze (164)

terunka003 

všechny recenze uživatele

Problémové, stále aktuální, AIDS, homosexuálové, bojující × nedotažené. Další snímek o boji s AIDS z období 80.let v Americe. Tentokrát ze strany gay komunity. Všudypřítomný strach a hlavně nevědomost, odtaženost "heterolidí", nulová snaha porozumět a pomoci. Osobně se mi více líbil Dallas Buyers Club, řešil problém pro všechny skupiny lidí a vedl konkrétní boj s léky a společností. Normal Hearts mě uvedl do těžké deprese, film rozvíjel spíše vztahové záležitosti, strach o druhé, vztek a bezmoc, okrajová snaha o zapojení vlády do problematiky AIDS a rozšíření informací do společnosti unikl bohužel na mrtvém bodě. Každopádně, tento film by se měl pouštět ve šklách hned, jak mládež zjistí k čemu používat pohlavní orgány. ..já vážně nevím co na to říct.. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Ach jo, diagnóza "holocaust movie" v plném rozsahu. The Normal Heart je jedním z těch filmů, jejichž závěrečným titulkám předchází číselná statistika počtu obětí a zmínka o tom, že boj zdaleka nekončí. Murphy chce udělat díru do světa s dalším didaktickým dramatem, ve kterém si ceny sice vyřvalo (doslova) několik slavných herců, ale které je ve výsledku dobré asi jen jako součást newsletteru Domu světla o tom, že počet HIV pozitivních zase rekordně stoupl. Jinak to je totiž totálně bez nápadu a navíc mimořádně uondané, zdlouhavé. A k tomu řevu - je to fakt hlasitý - Mark Ruffalo opakuje roli z Hulka, Julia Roberts pak part z August: Osage County. 70% ()

Reklama

erased 

všechny recenze uživatele

Vidět The Normal Heart před podobným Dallas Buyers Club, asi bych jeho kouzlu byl i schopný propadnout. Jenže tento televizní film od HBO přistupuje k tematice tak tradičně, že to po zmíněném oscarovém filmu neskutečně bije do očí a nejednou i leze na nervy. Stěží by se mu dalo vytknout, že v momentech, kdy se věnuje osobním dramatům nefunguje - naopak, díky skvělému obsazení, především pak ústřední trojici (Ruffalo, Kitsch, Roberts), hraje na city na jedničku. Stejně tak potěší i názorové rozpory v samotné gayské komunitě, které u tohoto tématu působí jako tolik potřebný závan svěžího vzduchu. Jenže i ty jsou v poměru s mučednickým sebeoplakáváním v souvislosti se zlou zlou společností a vládou zanedbatelné a právě kvůli tomu trpitelskému tónu nemá film na konkurenci ani omylem. Nepřirozenosti a nepřesvědčivosti pak přidává i naprosté nezvládnutí doby. Začátek osmdesátých let? Ale kdeže, hlavně že všechno a všichni vypadají in. Nebýt přes celý obraz vyskakujících dat, věřil bych že se příběh odehrává v současnosti. "Welcome to gay politics!" ()

geklon 

všechny recenze uživatele

Chci zůstat nohama na zemi. Chci zůstat necynický a zároveň objektivní. Ale to co se odehrává ve snímku Normal Heart si bohužel o cynickou až vulgární reakcí prosí na kolenou. 10 malých teploušků a postupně odpadají. Ten, co za to nemůže dostat Gayskara, protože se jedná o tv film, ale Zlatý gaybuz ho neminul, ten hlavní rozněžněný Hulk, dostane vztek na ignoraci gaypidemie a stane se z něho mediální štvanec, nenáviděný jak ze strany heteráčů tak buzen. To je v kostce s flitrama, to co se v dvouhodinovém snímku stane. Bohužel všechny atributy, které měli být neutrální, jsou buzní. A podle mě je to naschvál takhle nenaléhavě okaté. A nefunguje to. Mimo pár hereckých výkonů, je snímek spíš legrační, než objevný a klišé zapuzující. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

To si zas jednou v produkci HBO natočili instruktážní snímek o tom, jak to gayové měli těžké, jak je nikdo nechápal a všichni byli proti nim. Ještěže trochu ubrousili hrany povinně motivačnímu filmu tím, že ukázali, jak ani gay komunita není jednotná. Přesto ale všichni zde vystupující gayové jsou kladné postavy, jen s nějakým tím drobným charakterovým nedostatkem, zatímco nejméně dobrá polovina hetero jsou podrazáci, licoměrníci, homofobové a často také nepřiznaní gayové. ____ OK. Na začátku 80. tých let byl postoj ke queer komunitě jiný než dnes, v tomhle ohledu se přístup změnil a zlepšil rychle a radikálně, přesto bych ale uvítala, kdyby film nebyl tak černobílý, prvoplánový a vůbec nepůsobil jako učebnice pro gay aktivisty. Ztrácí tím totiž na přesvědčivosti. ___ Jediné, co mě na tomhle nijak překvapivém snímku dostalo, byl herecký projev Jima Parsonse, který dokázal dodat stydlivému úředníčkovi, typické nenápadné úřednické kryse, odhodlání, pevný postoj v rozbouřených časech a dokonce i neokázalé hrdinství. /6. 6. 14./ ()

Galerie (16)

Zajímavosti (7)

  • Jméno divadelní předlohy i filmu je založeno na básni "September 1,1939" od W. H. Audena. Veršem z této básně: "We must love one another or die" je pojmenována biografie Larryho Kramera, který předlohu napsal. (KidWithGun)

Související novinky

Julia Roberts změní svůj život

Julia Roberts změní svůj život

18.12.2016

Hollywoodské hvězdy se už dávno neštítí televize. Julia Roberts si tam odskočila před dvěma lety, když si zahrála ve Stejných srdcích, a teď se objeví v minisérii Today Will Be Different. Adaptace… (více)

Reklama

Reklama