Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Starý úředník, oficiál Borman, úřaduje ve sklepních kancelářích Pozemkového úřadu společně s dalšími oficiály a aktuáry. Mezi jeho kolegy je i mladý a pohledný doktor Marek, jehož přichází navštívit kamarád, inženýr Rudík. Objektem jejich společného zájmu se stanou dvě mladé ženy, objevující se za oknem protějšího domu. Jednou z nich je slečna Irenka, dcera ředitele jejich úřadu, druhá je Nasťa, přítelkyně pana ředitele. Když se koná slavnostní večírek na počest prezidenta úřadu, je pro nedostatek mužů, kteří by dělali dámám společnost, pozván také doktor Marek a protože ředitel je vášnivý karbaník, je přizván také Borman, jako třetí do mariáše. Zatímco Marek udělá dobrý dojem na ředitele i jeho choť, a padne do oka také slečně Nastě, odehrává se u stolku pravá karetní bitva. Přestože dostal Borman od pana ředitele instrukce, neřídí se jimi a dokonale v kartách obehraje vysokého představeného. Právě jeho nepodlézavost však udělá na pana prezidenta velký dojem. získá si tím jeho důvěru a nakonec je jmenován generálním tajemníkem celého úřadu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (119)

Nocturno culto 

všechny recenze uživatele

Parádní představení Vlasty Buriana v roli oficiála Bormana, je to sbírka bezvadných přirovnání - skákat jak opice na flašinetu, držet se jak čert ve švestce a mnoho dalších, především mariáš s panem prezidiálním ..Ve vedlejších rolích tradičně perlí Čeněk Šlégl, Jaroslav Marvan a také krásné dámy v podání Adiny Mandlové a Natašy Gollové .. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Na mne bylo těch úředníků, oficiálů, revidentů, aktuárů, přednostů, prezidiálních, generálních, tajemníků, ředitelů a konzulů ve filmu až příliš, o počtu přeúslužných kariéristů nemluvě. Kvůli tomu působí Katakomby (natočené roku 1940) na dnešní dobu o hodně zastaraleji než jiné Fričovy filmy. Naopak svěží hudební čísla mne potěšila. "Pro pana prezidiálního máme extra překvapení." - "Ten by byl báječně překvapenej, kdyby Vás viděl pracovat." Co lze také ocenit, jsou výkony našich hereckých špiček, samozřejmě s Burianem a Marvanem v čele. Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=vTQZqXk9y_k ()

Reklama

MovieFive 

všechny recenze uživatele

Asi už jsem viděla dost Friče, protože i když jsem přesvědčená, že nikdo neupustil ze svých kvalit, tenhle film mě ne a ne oslovit. Náměty sice střídají lokality a postavy, ale v podstatě je to pořád to samé. Je samozřejmé, že u podoných snímků, nikdo nečeká šokující konec a čitelnost vývoje příběhu se tak trochu očekává, nicméně bych uvítala něco více nápaditějšího. Hvězdou celého snímku byl jednoznačně Vlasta Burian jako oficiál Borman-výborný scénář a ještě líp zahraný. ()

Tsuki003 

všechny recenze uživatele

"No tak se točte, stará korouhvičko, no. Hezky po větru." --- "Tak už jděte, ať se mně po vás nestejská... Vy sněhuláku!" --- "Má srdce." "Srdce?" "Á tak... to vy neznáte. " --- "Děkuji za důvěru a doufám, že důvěru ve mě kladenou nezklamete." --- Jo, tak tohle se mi konečně líbilo. Buriana poprvé vidím v roli, jehož postava není založená na tom, že se za někoho převléká. Konečně něco, co je ho hodno. Parádní komedie :) ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Je to k neuvěření, ale vlastně až dnes jsem prvně viděl nějakou komedii s Vlastou Burianem. A ta dopadla dle mě na výbornou, humor a´la Charlie Chaplin (jen vizuální stránku střídá verbální) mi vyhovuje. Ovšem byl jsem také překvapen, že film není až tak čistokrevnou komedií... Říká se, že začátky bývají těžké, no Burian si napoprvé u mě vedl dobře, několikrát dokonce u mě vyvolal nefalšovaný záchvat smíchu. A ty univerzální hodinky bych fakt potřeboval... "Proč na mě tak civíte?" - Protože jsem vás takhle zblízka ještě neviděl." ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Večerné róby vo filme zabezpečil salón Hany Podolskej z Prahy. (Raccoon.city)
  • Jaroslav Marvan dostal za tento film Státní cenu, což se Buriana natolik dotklo, že s Marvanem prý dva měsíce nepromluvil. (Kulmon)
  • Cena Baťových závodů na Filmových žních ve Zlíně (1940). (argenson)

Reklama

Reklama