Reklama

Reklama

Jurský svět

  • USA Jurassic World (více)
Trailer 3

Před dvaadvaceti lety tragicky skončil sen excentrického milionáře Johna Hammonda, který chtěl na odlehlém ostrově z dinosauří DNA vypěstovat Jurský park s živými exponáty. Od té doby se ale mnohé změnilo, park jede na plné obrátky, ročně jím projdou milióny nadšených návštěvníků, kteří s očima navrch hlavy sledují v akci desítky „vyhynulých" živočichů. Jenže vedení parku stále hledá nové způsoby, jak tuto jedinečnou atrakci ještě víc zatraktivnit. A v tu chvíli přijdou komplikace. Vědecké experimenty s novými druhy mohutně podporuje strohá manažerka parku Claire Dearing (Bryce Dallas Howard), která ve zvířatech vidí především čísla. Na rozdíl od ní v nich biolog Owen Grady (Chris Pratt ze Strážců galaxie) vidí hlavně nebezpečí, zvlášť ve tvorech, které nestvořila příroda, ale laboratoř. Události mu dají za pravdu, když se jeden z takových mazlíčků doslova urve ze řetězu a začne si vylepšovat jídelníček zaměstnanci parku a posléze také návštěvníky, mezi nimiž jsou také dva synovci Claire, kteří za tetou přijeli na prázdniny. Teď už nejde o vyšší tržby ani o udržení prestiže. Cílem všech začalo být holé přežití. (Cinemart)

(více)

Videa (32)

Trailer 3

Recenze (1 848)

Zíza 

všechny recenze uživatele

Dinosauří film, u kterého se nemusí přemýšlet, pokud to náhodou uděláte, tak zjistíte, že to má spoustu skulin. Jestliže se jimi budete zabývat, stane se z toho dost otravný film, ale pokud se přemůžete a budete si říkat, že je to jen pohádka pro děti, nakonec zjistíte, že to zase není tak špatné. Je to prostě pocta původnímu filmu od fanouška, který do toho svého uctívání ještě zamíchal typické věci jako "nesnáším tě, ale pak ti prohlédnu mandle", "vojáky rozsápu natotata, ale děti si nechám utéct", "za všemi maléry hledej zelený a mocí zatemněný mozek", "věrný pes tě neopustí". Prostě popkornový film s pěknými efekty. Sem tam to má i spád a končí to hodně povědomě. Pro děti všech věkových kategorií. Lepší 3*. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Být mi tak osm let, je to film, co chci vidět každý den, pokud možno několikrát. Z pohledu dvou brášků je totiž přesně tak perfektně posazený do dobrodružné nálady, že ani nepotřebuje dech beroucí wow momenty, kterými třeba původní Park oplývá i při desáté projekci. Svět oproti němu dlouho šetří s akcí a i ve fázi, kdy je všem zúčastněným jasné, že jde všechno do háje, straší ústředním I-Rexem až překvapivě střídmě. Dokážu si představit i ty diváky, kterým vyloženě vadí, když se scénář nemůže rozhodnout, jestli se bude originálu vzdávat krásná pocta, nebo ho začne nepokrytě remakovat. Ale pozitivních stránek je naštěstí víc. Chris Pratt jako zloděj, který si pro sebe bezostyšně krade každou scénu, Bryce, která má konečně v životopisu totální megahit a finální poselství, které hraje na původní Spielbergovskou notu. Že diváci pořád slyší na spektákly, ze kterých jednou za čas hřejivě střílí staromilskost, mi ale zvedá náladu snad nejvíc. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľká pocta neprekonateľnému Spilebergovmu kultu, ktorá sa vydarilo na jednotku s hviezdičkou. Film sa od začiatku pocitovo a atmosférou približuje prvému dielu a vtiahne do deja úvítaním "Welcome to Jurassic World". Nový Park vyzerala úžasne, autenticky, čo ukazuje, že Hammondov sen sa konečne stal skutočnosťou. Hudba bola viac ohromujúca ako inokedy, pôvodný hudobný motív bol krásne moderne zakomponovaný, aby nám ukázal ,koľko vecí sa zmenilo za posledných 14 rokov. Hlavným lákadlom tohto filmu bol hybrid Indominus Rexa, démonický, atmosféra hustla každou minútou, príbeh nemal najmenšiu slabú chvíľku, jednoducho luxusné, dramatické divadlo s dokonalými efektami. Pôvodný T-Rex je už len takou čerešničkou na torte. Tento film priniesol neskutočne veľa spomienok a ja sa nemôžem dočkať na ten budúci. 85%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, jak se celý Jurský svět odkazuje na starý dobrý Jurský park. Neskrývá v sobě onen odkaz a nepokouší se o další trapný remake. Naopak rozšiřuje celý dinosauří svět a to je vlastně docela dobře. A i když je hlavní příběhová linka o jednom přerostlém a zmutovaném dinosaurovi, což je vlastně docela nic moc motiv na celý film, tak se na to pořád docela hezky kouká. Tvůrci tu totiž parádně trefili filmové obsazení. Chris Pratt a Bryce Dallas Howard je přesně to, proč jsem si film tak nádherně užil. Chris Pratt hraje svého standardního frajera, kterej působí, jak kdyby zrovna vylezl z pralesa a uměl komunikovat s každým savcem na planetě a Bryce Dallas Howard je tu tak krásná, že o té její ofině se mi asi bude ještě pár měsíců zdát. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Dokonalý studiový film současnosti, vysoustružený na milimetry přesně tak, aby padnul do noty téměř všem. Hvězdy svítivosti „tak akorát“, Spielberg za zády, trikaři ve zbrani a scénáristický koktejl všeho, co chce rodina při výletu do kina zažít. O Treworrova se teďka studia porvou, takhle čisté řemeslo se vidí málokdy. Blbý je, že nedává nic k dobru, takže hlavně co se napětí týče, je to dost instantní, bez něčeho opravdu zásadního, jako třeba ‚přelézání plotu vysokého napětí‘, nebo ‚raptoři v kuchyni‘, což se mnou cuká i po více než dvaceti letech a dovede to odkazovat na to, kdo má krom řemesla v paži i něco v hlavě. [Btw: Chris Pratt je sympaťák, o tom žádná, ale jeho pozice je spíše ikonická, tlačená armádou e-fans. Až opravdu utáhne celý film, ať mu ten bič a klobouk klidně svěří.] ()

Galerie (113)

Zajímavosti (75)

  • Vědeckým poradcem na dinosaury byl znovu Jack Horner, který spolupracoval na předchozích třech dílech. (chaometic)
  • Motorku Triumph použitou ve filmu dostal Chris Pratt (Owen) jako dárek po natáčení. (Maulincio)
  • Neúčasť ani jednej z hlavných postáv z pôvodnej trilógie ma na svedomí režisér Colin Trevorrow. Jeho vyjadrenie znelo: „Viem, že mnoho fanúšikov chce vidieť svoje obľúbené postavy späť. Sú naozaj kultové, lenže ja rešpektujem týchto hercov až príliš na to, aby som ich pretláčal do svojho vlastného príbehu z osobných sentimentálnych dôvodov. Jurský park nie je o smole troch ľudí, ktorí sa dostávajú vždy do rovnakých situácií. Jediný dôvod prečo by sa vracali na ostrov by bol, že by ich scenáristi prinútili tam ísť.“ (KoRner)

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Třetí Jurský svět až v roce 2022

Třetí Jurský svět až v roce 2022

07.10.2020

Odklady zásadních filmových premiér tenhle týden bohužel nekončí. Po odsunutí Bonda, Duny, několika DC filmů a Rychle a zběsile 9 (z dubna na květen) teď studio Universal posunulo také premiéru… (více)

Režisér Jurského světa vyrazí na Atlantidu

Režisér Jurského světa vyrazí na Atlantidu

23.06.2020

Colin Trevorrow teprve dokončuje třetí Jurský svět s podtitulem Dominion, koronavirus mu totiž přerušil produkci a jemu tak zbývá ještě několik dní natáčení. Mezitím už ale vymyslel koncept pro svůj… (více)

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

24.05.2020

S blížícím se třetím dílem blockbusterové franšízy Jurský svět, jenž tentokrát ponese název Jurassic World: Dominion, by se mohlo leckomu zdát, že se nová dinosauří trilogie chýlí ke konci. Tvůrci… (více)

Reklama

Reklama