Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Asi padesátiletý krejčí Miroslav Opatovský (M. Karpíšek) je zaměstnán v předním pražském módním salonu. Jeho klientky a modelky jej považují za neškodného, bez ostychu se před ním svlékají a koketují, ale také jej lehce zneužívají. Stres, stereotypní práce, postupující věk a hlavně skrytá sexuální úchylka však na muže doléhají víc, než kdokoliv tuší. Opatovský se jednoho dne neovládne a svou nahromaděnou agresi si vybije na mladé fotografce Monice, kterou na opuštěném místě přepadne a uškrtí. Dívka ho stačí před smrtí vyfotografovat, avšak on zahodí aparát do vodní nádrže. Zatímco se rozběhne rutinní policejní vyšetřování, Opatovský má nutkání k další vraždě… Kriminální film režiséra Otakara Fuky vznikl na motivy skutečných událostí, k nimž došlo v osmdesátých letech v severních Čechách a v Praze. (Česká televize)

(více)

Recenze (123)

Lavinia 

všechny recenze uživatele

Nejzajímavější je dobový kolorit, onen duch socialistického života, který - ač idealizován - krásně z toho čpí, a dále poklidný způsob filmování, kdy stihnu u tohoto filmu promyslet pracovní úkoly na týden dopředu a ještě zrelaxovat. Obsah: Banální detektivka z dob nedávno minulých, kdy si vrah žen počíná při svém řádění zoufale nešikovně s lehce politickým podtextem - co ta madam ze Stockholmu? Nedohnala ho vlastně k tomu všemu ona, když ho kdysi odmítla? A teprve ty modelky! Prostě ženská se má držet škopku ... Až budu zase ve stresu a uštvaná, ráda se tímto uklidním. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Zeby psychologicka kriminalka alebo ceskoslovenske giallo ? Mne sa zda ze skor druha moznost, Fuka bol len priemerny reziser a asi najlepsi film co natocil boli Pumpari od Zlate Podkovy, inak to bola bieda a mizeria. neoslovil ma ani portret udajneho vraha - slusny clovek zijuci so zenskou, poriadna praca ...... ne, ne, na to bol Fuka len obycajny rutiner : 51 % ()

Reklama

Billie777 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si, jak jsem na to ráda koukala už v dětství. Přišlo mi to nchvílemi i docela děsivý a bavil mě ten úchylný vrah a jeho pocity a myšlenky, které se mu množily v hlavě, "ožívající figuríny" apod. Dnes to vidím jako takovou celkem povedenou, průměrnou detektivkou. Námět byl super ale natočit by se to dalo lépe, víc napínavě, možná kdyby to natočil schopnější režisér a do hlavní role byl obsazen jiný herec, bylo by to jiný kafe. Milan Karpíšek se do role sice hodil vzhledově, image úchylného vraha mu sedla, ovšem hrát moc neuměl. Některé scény mi už od dětství přišli trochu zvláštní - třeba to, jak vrah svojí oběť uškrtil úplně hladce, aniž by se nějak víc bránila a za pár vteřin bylo po ní. Tehdy jsem si říkala, že já bych se bránila o dost víc. Vždyť před tímhle dědulou by se mohla ženská ubránit docela hravě. Působí to trochu komicky. Film není moc vymakaný a je to škoda. ()

humanbeing 

všechny recenze uživatele

Koukatelný film, kterému chybí jednak vyšší bodycount a druhak napínavější hledání pachatele punčochových vražd. Zajímavé je, že černá punčocha tu neslouží jako maska, nýbrž jako zbraň, které se vrah po vzoru amerických kolegů nevzdá do finálních titulků. Chtělo to ještě udělat pokračování, kde by vrah "Černá punčocha" vstal z mrtvých a navázal tam, kde jeho řádění skončilo. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Zase tak dobrá kriminálka to není. Ovšem Milan Karpíšek zahrál svou roli parádně. Člověk mu toho psychopata naprosto věřil. Jinak ale třeba i kriminalisté spolu komunikovali spíše heslovitě, Vítězslav Jandák snad řekl pět vět. To se pak těžko skládá opravdu dobrý kriminální film. Závěrem už jen dodám, že bez toho abych schvaloval jakékoli násilné činy naprosto dovedu pochopit, že k tomuhle ženské mohou chlapa dohnat. Ony to prostě umí. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (12)

  • Hlavní roli násilného krejčího měl původně hrát Josef Kubíček. Pan Kubíček ovšem odmítl, protože nechtěl hrát další psychopatickou postavu a být škatulkován. (ClintEastwood)
  • Keď Milan Karpíšek (dámsky krajčír) v máji 2002 zomrel, televízia film na jeho počesť znova vysielala. Dva dni potom Olgu Hrubú (učiteľka hudby Marta), ktorá hrala jeho druhú obeť, prepadol na ulici neznámi chlap. Našťastie ju iba okradol. Keď to potom hlásila, policajti si ju chvíľu prezerali, a potom sa spýtali: "Nejste vy ta uškrcená z toho filmu?" . (Raccoon.city)
  • Scény z parku, kam varh (Milan Karpíšek) chodí běhat a na konci filmu zde spáchá sebevraždu, se natáčely v Havlíčkových sadech, neboli v parku Gröbovka, který se nachází na rozhraní Vinohrad a Vršovic v Praze. (Kejf.)

Reklama

Reklama