Reklama

Reklama

Francouzský film Povídka o policajtovi byl natočen podle skutečné události. Podkladem se stala stejnojmenná kniha vzpomínek někdejšího inspektora Rogera Borniche. Na vzniku filmu se podílel i bývalý příslušník podsvětí Alphonse Boudard a bratr Emila Buissona Jean-Baptiste, vystupující v příběhu pod přezdívkou Le Nus. Emile Buisson proslul již za okupace Francie jako bandita a lupič, po dopadení byl odsouzen na doživotní nucené práce. Pro výrazně psychopatické chování byl umístěn do psychiatrické léčebny, odkud v září 1947 utekl. Byl na svobodě pouze několik měsíců, a za tu dobu spáchal přes dvacet loupeží a téměř deset vražd. Byl dopaden za okolností, které film přesně rekonstruuje. Příběh nelítostného vraha, psychopatického Buissona a „jeho“ policisty, inspektora Borniche je drama dvou hereckých osobností – Jeana-Louise Trintignanta a Alaina Delona. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Hnusí se mi to." ----- "Mně taky. A máme na vybranou ? Ani já, ani ty." ----- Zvláštní příběh. Plyne v konstantním tempu ... za konstantního napětí. Chybí mu vrchol, ke kterému by mohl směřovat ... kterého by mohl dosáhnout ... který by mohl překonat. Jako když vypravěč nikdy nezmění rytmus a nezvýší hlas - dokonce ani ve chvíli, kdy mluví o letící kulce. Přesto je jeho kouzlo téměř neprůstřelné. Nemáte na něj - to ON má na vás. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Mě taková varianta francouzského policajta, kterou si zahrál Alain Delon vyhovuje. Delon je ke všemu ještě velmi charismatický a šarmantní. Konec filmu jsem si představovala trochu jiný. Mohl ho přece zastřelit v přestřelce. To by bylo daleko zajímavější. Takhle mi to přišlo uměle naroubované a bohužel zbytečné. Viděna verze, kdy daboval Delona Trávníček. ()

Reklama

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Tuhle skupinu filmů řadím mezi ty, jenž se nikdy zřejmě nestanou obětí zubu času. Záporák je správně slizký, film má plynulý spád a závěr je brilantní. 4* jsou na místě, jenže to by se musela hlavní role chopit trochu drsnější tvář, jakou Alain Delon pro mě není, jak už tu někdo psal, tady se měl objevit někdo jako Ventura či Gabin. Výsledek by byl poněkud lepší. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Typická francouzská kriminálka s Alainem Delonem, který kouří jednu za druhou. Vcelku solidní i po letech. Přirovnal bych to k českému Panoptiku nebo Schimanskemu. Takový druholigový, ale přesto nápaditý film, kterým lze v klidu zaplácnout večerní posezení se sklenkou vína a dokonce ve vás zanechá dobrý pocit. 70% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadá naprosto skvěle. Alain Delon je jako správný policajt prostě klasicky dobrý, ale Jean-Louis Trintignant je jako grázl naprosto skvělý. Bohužel tím jak snímek graduje, se z toho... no vlastně ta gradace se z toho vytrácí a finále mě spíše zklamalo a ty pocity mi vydržely především. Škoda. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Roger Borniche (Alain Delon) zemřel 16. června 2020 ve věku 101 let. (miz.)
  • Delonův výkon byl natolik přesvědčivý, že ho ocenil i v té době ještě žijící skutečný inspektor Borniche. (Hans.)
  • Ve Finsku byl snímek do šestnácti let nepřístupný. (Terva)

Související novinky

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

17.06.2022

Francouzská i světová kinematografie v pátek přišla o další velkou filmovou hvězdu, ve věku jednadevadesáti let totiž ve francouzském městě Uzès zemřel držitel ceny César, Zlaté palmy z Cannes i… (více)

Reklama

Reklama