Reklama

Reklama

Vinnetou - Rudý gentleman

  • Západní Německo Winnetou - 2. Teil (více)
TV spot

Pokračování dobrodružného příběhu o přátelství indiánského náčelníka Vinnetoua a jeho bílého bratra Old Shatterhanda. V kraji řádí Forresterrova banda vrahů, která vypaluje indiánské vesnice a neváhá zmasakrovat kolonu přistěhovalců, aby tak poštvala bílé proti indiánům. Náčelník Apačů Vinnetou a jeho pokervní bratr Old Shatterhand naopak chtějí uzavřít příměří mezi indiány a bílými. Pokrevní bratři vypracují mírový plán s vojáky a indiány kmene Assiniboi. To však není po vůli Forrestovu gangu, který se pokouší překazit plán všemi prostředky. V době mise se Vinnetou zamiluje do náčelníkovy dcery Ribanny, která která jeho cit vroucně opětuje. Náčelník Apačů však není jediný, kdo půvabnou indiánku miluje. Také mladý poručík Merril je okouzlen její krásou a chce ji za ženu. Jejich svazek má být zpečetěním přátelství mezi vojáky a indiány, a tak je mu Ribanna kmenem přislíbena... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (277)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Kult a zároveň jeden z filmů mého dětství, který neztrácácí kouzlo ani po dvaceti (od svého vzniku dokonce padesáti) letech a desítkách zhlédnutí. Westernový klenot.:-) Velká pětka podle oblíbenosti: "Vinnetou", "Poklad na Stříbrném jezeře", "Vinnetou: Poslední výstřel", "Vinnetou: Rudý gentleman" a "Old Shatterhand". ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tiež sa mi páči aj keď odklon od literárnej predlohy je značný, ale čo narobíme. Jediné, čo mi vadí, je obsadzovanie rovnakých hercov do rôznych rolí v rôznych dieloch. Asi filmári šetrili. Za starej doby sa snáď ani iné westerny nevysielali ako Vinnetou takže už som to videl toľkokrát, ale celkom sa na to stále dá pozrieť, je tam dosť dobrých ako dobrodružných tak celkom vtipných scén, v tomto diele sa navyše objavili aj iné herecké tváre ako mladý Terence Hill a zloduch K. Kinski takže aj po päťdesiatich rokoch sa to dá. ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

Miluju Mayovky - pohádky z Divokého-echm-echm-Západu. Proto je na místě velká dávka shovívavosti k jistejm věcem jako jsou furt ty samý zápletky (vyjma S.J. jde buď o to, že zlouni chtěj přepadnout kolonu a hodit to na rudochy nebo o zabránění míru a indiánskou půdu, většinou je to tohle všechno dohromady),černobílý postavy nebo mnohdy dost komický repliky myšlený smrtelně vážně (třeba jak se Vinnetou hádá s nějakým generálem či kým stylem: "Bílý muž musí přestat vraždit." "Zabíjíme jen v sebeobraně." "Apačové zabíjí jen aby si zachovali život." "Přestaňte a přestaneme taky." "Ne, to vy musíte přestat první." "Ne, my nepřestaneme první...." a tak dále, kdyby Olda nezasáh s nějakou pohádkou o koze, seděli by tam ty dva ještě teď.) Ale s čím jsem se doteď nesmířila jsou ty děsný paruky, bože! Krom Vinnetoua maj všichni naražený na hlavě úplně ty samý paruky, stejná dýlka, stejnej střih, vypadaj jak udělaný z kravský voháňky a proboha ty komparzisti si mohli aspoň zkontrolovat, jestli nemaj pěšinku za uchem, jak si lze častokrát všimnout, když za Vinnetouem stojí nějakej šošon s culíčkama našišato. To hned indiánům dodá na důstojnosti tohleto to. Ach jo... Jo vlastně, ten Klaus Kinski, to byl parádní hajzlík. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Oba pokrevní bratři v plné síle, vždy připraveni, nepřemožitelní a nedostižitelní a k tomu láska po indiánsku. Skvělé obsazení, jednoduchý příběh, romatika a zábava. Vinnetou je ve skvělé formě, pořádně zatáhnout břicho, když se na plátně objeví "nahoře bez", mu dá docela zabrat :-) Letos již téměř půlstoletí od natočení, mnohokrát zhlédnuto, přesto stále láká k obrazovce. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Po smrti svojho otca sa stal vodcom Apačou Vinnetou. Jeho prioritou sa stáva nastolenie mieru medzi indiánmi a bielymi kolonizátormi. Ten je podmienený svatbou Ribanny, dcéry náčelníka jedného z mocných kmeňov a mladého poručíka Roberta Merrila, syna veliteľa americkej vojenskej pevnosti. Tento manželský zväzok má upevniť mierové spolunažívanie. Ribanna je však zamilovaná do Vinnetoua. On ju rovnako vrúcne miluje, ale zároveň chápe, že sa jej musí vzdať. Tak prináša mieru obeť, ktorá zhasila všetku radosť v jeho srdci. Preto sa radšej vrhá do boja, spoločne so svojim pokrvným bratom Old Shatterhandom, proti bande Buda Forrestera. V záujme tohto nebezpečného banditu je znova rozpútať vojnu proti domorodému obyvateľstvu. Naivne idylický western, či skôr indiánka, natočený podľa románu nemeckého spisovateľa Karla Maya. Pierre Brice je v titulnej úlohe výborný. Charizmatický Vinnetou. Taktiež aj Lex Barker je skvelý. Dodáva postave Old Shatterhanda špecifické rysy Pištoľníka. Do príbehu sa vracia aj komická postavička známa z "Pokladu na Striebornom jazere" Škót Castlepool. No už nie ako lovec vzácnych motýľov, ale ako zberateľ dobrodružstiev. Parádny je i Klaus Kinski ako záporák Luke. A potešila ma aj prítomonsť vtedy mladučkého Terence Hilla, ktorý stvárnil postavu Roberta Merrila. Film "Vinnetou - Červený gentleman" je príjemná oddychovka. *** ()

Galerie (60)

Zajímavosti (37)

  • Ve filmu se sešlo několik válečných veteránů z různých stran. Lex Barker (Old Shatterhand) bojoval v řadách americké pěchoty v Africe a Itálii, Pierre Brice (Vinnetou) bojoval v Indočíně v řadách francouzských výsadkářů. Anthony Steel (Forrester) byl příslušníkem britských granátníků a sloužil na Středním východě. Eddi Arent (lord Castlepool) a Klaus Kinski (David Lucas) byli příslušníky wehrmachtu (Eddi prošel boji na východní frontě, Klaus padl do britského zajetí, kde předstíral, že se zbláznil). (Martyn.86)
  • Představitel Freda Forrestera, britský herec Anthony Steel, měl v době natáčení už velké problémy s alkoholem. „Seděl celé dny v karavanu jako pavouk. Posílal si kluky od štábu i místní pro alkohol. Jakýkoliv. Jednou udělal strašnou pitku s Klausem Kinskim (David Lucas). Klaus byl blázen, vydržel chlastat třeba týden v kuse. Anthony mu zdatně sekundoval. Bylo to těžké, pozorovat ten úpadek. Pak jsme se museli smát, protože Steel a Kinski opili Rikarda Brzesku (Tah-ša-tunga) a tancovali s ním někde u ohně, úhlavní nepřátelé. Lex Barker (Old Shatterhand ) řešil manželku, já se snažil řešit je,“ vzpomínal Pierre Brice (Vinnetou). (HawkeyP)
  • Délka filmové pásky přesáhla dva a půl kilometru. (hippyman)

Reklama

Reklama