Reklama

Reklama

Dřív než půjdu spát

  • USA Before I Go to Sleep (více)
Trailer 2
Drama / Mysteriózní / Thriller / Psychologický
Velká Británie / USA / Francie / Švédsko, 2014, 88 min

Christine při nehodě před několika lety utrpěla poškození mozku, při kterém se jí během noci pokaždé vymaže paměť. A každé ráno musí znovu a znovu zjišťovat, kým je, co v životě prožila, koho miluje a s kým žije. Její manžel Ben jí denodenně trpělivě pomáhá za pomoci fotoalb a vyprávění. Druhým Christininým průvodcem v mlhách její vlastní minulosti je psychiatr Edmund Nash (Mark Strong), s jehož pomocí si hrdinka vede videodeník. A ten jí jejím vlastním hlasem jednoho dne varuje: „Nevěř nikomu!" Deníkový záznam spustí sérii událostí, které mají strašlivé následky. Christine začíná pochybovat o všech, kteří se zdáli jí pomáhat. Otázky, kdo ve skutečnosti Christine je, co se skrývá v její minulosti a co způsobilo její poruchu, přinesou šokující odpovědi. Christine zjišťuje, že pravdu je lepší někdy zapomenout. (Bontonfilm)

(více)

Videa (20)

Trailer 2

Recenze (301)

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Jak už to bývá, knižní předloha byla lepší. I když mě film vyloženě nenudil a bylo tam opravdu pár skvělých momentů a lekaček, tak závěr to zabalil úplně. Vlastně je to ideální manželka. Ráno se jí vysvětlí během chvilky vo co de. Na nástěnku se jí napíše seznam úkolů co má udělat, aby se doma nenudila. No a když to pán domu večer trochu přežene s chlastem, či sexem, tak si druhý den nic nepamatuje... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Minimalistický, nijak překvapivý, ale přesto slušný thriller hrající si se stejnou myšlenkou, jako romantická komedie 50x a stále poprvé. Žena se každé ráno probudí vedle svého manžela a pouze střípky z předchozích dnů (týdnů, měsíců) ukazují, že nic není jaké se zdá být a že její manžel jím možná není. Žádné velké napětí ani zvraty se nekonají, ale uteče to a neurazí. ()

Reklama

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

50x a stále nuda. Nevěřil bych, že film, ve kterém je tak úžasný trojúhelník (Kidman-Firth-Strong) dokáže člověka nestrhnout, ba co víc- nudit. Námět jako takový je sice už docela otřepaný, ale mít to pod palcem někdo zručnější, mohl se z toho vyklubat celkem mrazivý thriller. Takhle jen zůstane pachuť na patře, že takové herecké elity tu vlastně nemají co hrát. Ovšem pokud si chcete přepočítat knížky na poličce, zamyslet se, jestli je přerovnat spíše podle roku vydaní anebo raději podle barev, tak Before I Go to Sleep poslouží výtečně ;-) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Paměť je potvora ulhaná. Já si samozřejmě pamatuji naprosto přesně vše z mého života od vyjmutí z těla matky až po uložení do rakve, ale většina lidí takové štěstí nemá. Třeba taková Christine. Ta si nepamatuje ani to, co měla včera k večeři, natož svého manžela, syna, doktora ani týpka, který jí to v hlavě přeházel. Mě ta hra na hledání pravdy celkem bavila a i když se pointa celkem nápadně nabízela, tak jsem se s ženou bez paměti rozhodně nenudil. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Z nějakého důvodu jsem se tomuto thrilleru vyhýbal dlouhou dobu, asi kvůli hodnocení. Teď se sám sebe ptám proč? Že se na to hodnocení nevykašlu a neřídím se svými pocity. Tento thriller má výbornou atmosféru, napětí tomu nechybí a zápletka není vůbec špatná. Divák musí zapojit mozkové závity a trošku přemýšlet, protože do samého závěru si nemůže být jistý ničím. Nicole Kidman v poslední době nemusím, ale v tomto filmu zahrála skvěle. To samé platí o Colinu Firthovi a tato sestava zvedne celý snímek minimálně o hvězdu. Nebudu tvrdit, že jsem spokojený na 100% nebo, že nešlo něco řešit lépe, ale na tak malé očekávání jsem velmi spokojený .. 7/10 = 75% ()

Galerie (61)

Zajímavosti (13)

  • Ben (Colin Firth) vo filme Christine (Nicole Kidman) pripomína, že je alergická na jahody. Nicole Kidman je na ne v skutočnosti sama alergická. (Astonko)
  • Autorem předlohy je S. J. Watson, vystudovaný fyzik, který vystřídal řadu zaměstnání v nemocnicích a sanatoriích, kde se zabýval audiologií. V rámci "The Faber Academy", série kurzů nezávislého britského vydavatelství Faber and Faber, absolvoval kurz "Writing a Novel" a přestože je román "Dřív než půjdu spát"  jeho prvotinou, všiml si ho hned po vydání Ridley Scott, producent filmu. (Dr. Hawkeye)
  • Natáčelo se od 20. května 2013 do 9. února 2014 v Anglii (Londýn a farmářská rezervace v Oxfordshire). (Varan)

Reklama

Reklama