Reklama

Reklama

Predestination

  • Česko Paradox času (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Film Predestination vznikl na motivy povídky "Všechny tvé stíny" od Roberta A. Heinleina a vypráví příběh tajného agenta (Ethan Hawke), kterého čeká složitá série cest napříč časem s cílem zajistit pokračování své kariéry vymahače práva. Při plnění posledního úkolu bude muset využít i svého mladšího já, aby dokázal dostihnout zločince, který mu uniká v čase. (Bontonfilm)

(více)

Videa (14)

Trailer 2

Recenze (977)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Michael Spierig, Peter Spierig / Predloha: Robert A. Heinlein - "All you Zombies" | Hudba: Peter Spierig | Distribúcia: Sony Pictures Worldwide Acquisitions | Štúdio: Blacklab Entertainment, Screen Australia, Wolfhound Pictures | Rozpočet: ? $ | Tržby: 3,4 milióna $ | Ocenenia: Australian Film Institute AACTA Award - Kamera, HR Sarah Snook, Strih, Výprava. Spolu: 7 výhier a 5 nominácií || Zhliadnutie tohoto menšieho rodinného filmového projektu od Spierigových som si načasoval veľmi zle. Pustil som si to po dokumente o skutočných ľuďoch a udalostiach, a tak som sa vôbec nedokázal naladiť na sci-fi náladu. Naviac, Predestination je ukážkový prípad príbehu, ktorý je postavený na princípe minimalistického prístupu s tvárou maximalistickej osudovosti. To prvé znamená, že film odohrajú traja herci, a že film obsahuje akurát jeden pekný interiér (To všetko z nízkorozpočtových dôvodov). To druhé zas naznačuje, že sa to pri tom všetkom tvári tak neskutočne jedinečne a vážne, dokonca záhadne, že sa u mňa dostavil "Čože?" efekt. Naviac je to celé samoúčelne divné až nechutné, aby to vytváralo pocit jedinečného príbehu. Možno len fakt zlé načasovanie zhliadnutia, možno len naozaj slabý garážový film s ambíciami o dobití hlavnej vlny. 35% | Blu-Ray, THX, HU DTS | ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Všichni jsme Gogo! Není žádným hříchem, je-li hlavní pointa a zápletka hluboce odhadnutelná prakticky po první scéně, ovšem za předpokladu, že tvůrci ví, že tomu tak bude a natočí to celé tak, aby to bylo prostě a jednoduše zábavné. Hle, povedlo se jim to, skvělé komorní sci-fi drama o pár hercích (Hawke je s knírkem příkladně odivnělý, Sarah Shook zas nebývale roztomilá) a pár časových smyčkách. Sice je to předvídatelné, ale na to kašle leguán. Howgh. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pozor! Komentář obsahuje brojlery (když jsme v té drůbežárně).. Dovolím si nastínit osu chronologické posloupnosti: V roce 1945 přinesl kohout před dveře kuře. Z kuřete vyrostla slepice, kterou svedla jiná slepice přešitá na kohouta. Následkem toho nepřešitá slepice snesla vejce, z kterého se vylíhlo kuře. Ihned poté se ho chopil kohout (po explozi zářivky nad hradlem nyní přešitý i nahoře) a v roce 1945 ho přinesl před dveře. Z kuřete vyrostla slepice... Jestli jste zmatení, nevadí. Jen si pamatujte, že se pořád jedná o jeden a tentýž kus drůbeže.. Hrátky podle Heinleina na motivy nevyhnutelnost, had požírající vlastní ocas a vliv časového paradoxu. Paradoxu, který nabízí čas navíc a v případě sebeincestního sci-fi bří Spierigů vám jej bere. Chyběla mi stylovější, do děje vtahující atmosféra, přebývala linie s Fizzle Bomberem a autorské sebevědomí v poslední třetině. Predestination tak visí v konopné time-travel smyčce hned mezi Osudovým dotekem a Looperem a kolem šibeničního vrchu vesele křepčí tucet vřískajících opic.. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Celou první polovinu jsem jen doufal, ať ty hezky, někdy ale až příliš násilně cpané tajemství kolem svobodné matky v závěru dávají smysl, aby mě pak druhá polovina rozcupovala na kousky a dala kinematografii Otce a Matku všech paradoxů, a co na tom, že to nejspíše nedává příliš smysl, osobně jsem již tak moc ovlivněný Pánem času, že tohle neřeším. Navíc tady to bylo zamotané do takových uzlů, že jsem vlastně ani neměl potřebu analyzovat a pouze jsem si maximálně užil ten WTF pocit a jak říká KevSpa totální mindfuck. A ve finále tedy film působí velmi samoúčelně, vytvořený pro čistou radost z té šílenosti kolem cestování časem, ale osobně se mi to o to víc líbilo. Jinak soundtrack je podobně minimalistický jak celý film, ale dokáže se v ty správné chvíle objevit ve formě dostatečně akční muziky. A Snook je zřejmě můj objev roku. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Těžko lze tento film komentovat, aniž by člověk cokoliv neprozradil z děje. Nuže, budiž komentář mírně spoileroidní. To máte tak, když Skynet z budoucnosti pošle místo vytuněného robota vyžilou a zahořklou umělkyni Hermínu Froditovou. Z toho plyne, že přijdete o všechnu akci a pompézní triky a tedy i parádní zábavu. Určitě si říkáte, proč to ten Segruš srovnává právě s Terminátorem, co? No, odpověď je jednoduchá. Oba filmy pracují se stejnou hypotézou, totiž tou, že cestování do minulosti způsobuje automatické měnění následné budoucnosti, což, jak dobře víme, prostě není možné. Víme, že vycestuje-li někdo do minulosti, vycestuje z doby, kde už se to tak stalo, ergo nelze nic změnit, leda že by nastal paradox a vesmír jako ho známe, by zanikl a na jeho místo by přišel jiný, bizarnější. Jsou lidé, kteří věří, že už se tak stalo, ale to teď nechme stranou. Vraťme se k paní Froditové a jejímu věčnému problému s vejcem a slepicí. Říkám věčnému a myslím to upřímně. Je to totiž problém, který nelze seriozně vyřešit. Jedině pak právě pomocí nemyslných berliček, jakých užívají právě tvůrci Predestinejšů, Terminejtrů a Bektofjůčrů… Jenže, koukáte na tento snímek, oko vaše jest kritické, čekáte cokoliv, a najednou tam Leo DiCaprio říznutej Jodie Fosterovou začne vykládat (SPOILER), jak se místo s vrabčákem narodil s buchtičkou, a že (MEGASPOILER) je sám sobě matkou, dcerou a snad i tetou, otcem, synem i duchem svatým, ty vole. Inu, pocity budou smíšené a vsadím ses vámi o nevím co, že nebudete vědět, jestli se vám to líbilo nebo hnusilo, ale pak stejně dáte spokojené čtyři hvězdy jako já. ()

Galerie (192)

Zajímavosti (13)

  • Přibližně v 9. minutě zvedá jeden barman kolegovi pohyblivou část baru, aby mohl pronést piva. Záběr končí, když je uprostřed baru, ale v dalším záběru jde opět k baru. (fcapab)
  • V celosvětových kinech film utržil 4,9 milionu amerických dolarů. (NIRO)
  • Mezi 14. a 15. minutou, když svobodná matka (Sarah Snook) a barman (Ethan Hawke) popíjejí na baru, jsou na barovém pultu dvě láhve skotské, ale v čase 14:46 je tam jen jedna a v následujícím záběru jsou tam opět dvě. (SniperG1)

Související novinky

Kdo natočí osmý díl Saw?

Kdo natočí osmý díl Saw?

15.07.2016

Velké značky v Hollywoodu prakticky neumírají. Dokud na něco diváci slyší, točí se další a další díly, takže vás asi nepřekvapí, že bude pokračovat i Saw. Hororová série, jíž nastartoval James Wan (V… (více)

Režisér X-Menů míří na měsíc

Režisér X-Menů míří na měsíc

04.03.2015

Robert A. Heinlein byl jedním z nejslavnějších sci-fi autorů vůbec. Společně s Arthurem C. Clarkem a Isaacem Asimovem patřit do tzv. "Velké trojky science fiction", není tedy divu, že byly některé z… (více)

Reklama

Reklama