Reklama

Reklama

Totem vlka

  • Česko Talisman vlků (festivalový název) (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý Číňan Chen Zhen se za dob tzv. kulturní revoluce ocitá v oblasti Vnitřního Mongolska, kde se seznamuje s nomádským způsobem života. Mongolské stepi symbolicky vévodí vlk, který je člověku nejnebezpečnějším nepřítelem, ale rovněž dobrodincem. Právě v odvěkém zápasu s vlkem ohrožujícím stáda ovcí a koní byl člověk posílen. Chen Zhen je natolik okouzlen místním smýšlením, že se rozhodne odchytit a vychovat vlčí mládě. (Bohemia MP)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (104)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Chytil jsi Boží stvoření a zotročil jsi ho ..." ----- Možná právě v tom spočívá náš základní problém. Protože máme v povaze CHTIVOST - odvěkou touhu vlastnit všechno, co se nám zalíbí ... a naopak zničit všechno, co se nám znelíbí - co nám stojí v cestě a co pokládáme za hrozbu ... pro nás a pro naše hmotné statky. Protože jsme zapomněli náš svět SDÍLET ... protože ho chceme OVLÁDAT - a spolu s ním i ty, kterým patřil dávno před naším příchodem. Protože náš jediný a nenahraditelný společný domov přetváříme k obrazu svému - a přitom se pramálo ohlížíme na prastaré a osvědčené ekosystémy, které se vyvíjely milióny let. Protože spolu s divočinou utlačujeme i poslední národy, které s ní ještě umějí žít v souladu. Možná právě nastává doba, kdy nám matka příroda začíná všechno vracet ... i s úroky, ale nedělám si žádné iluze, že bychom měli dobrou vůli se změnit, takže jeden - byť působivý - snímek nedokáže nijak zásadně ovlivnit naše myšlení a naše činy ... stejně jako jeden osamělý vlk nemůže spasit svůj druh. Nicméně ... ten příběh vás možná zasáhne - a třeba se k vám budou vracet ve snech ... svobodní divocí vlci z mongolských stepí - jako němá výčitka, jako výmluvný symbol všech našich vin. P.S.: Veškeré scény s vlčky jsou neobyčejně působivé, ale ne každé můžu na sto procent uvěřit. Zvířata přemýšlejí po svém a jejich chování nelze poměřovat lidskými způsoby. ----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- Někdy je patrně použitý jen (úmyslně) zavádějící výklad - kupříkladu v případě starého vlčího páru ve skutečnosti mohlo jít "jen" o poslední zoufalý pokus, jak uniknout pronásledovatelům, nikoli o cílenou sebevraždu. Ale překonání vysoké zdi při útěku smečky z ovčí ohrady dle mého soudu už balancuje na pomezí reality a fantazie, neboť způsob provedení předpokládá cosi jako promyšlené používání nástrojů - přičemž nástroje představují těla zabitých ovcí. P.S.: Příběh vychází z autobiografické knihy, jejíž autor vystupuje pod pseudonymem Ťiang Žung. ()

Vitex

všechny recenze uživatele

Viděl jsem verzi s dabingem, proto radši nehodnotím (jinak 4 nebo 5). Vizuálně úchvatné. Bráno jako film pro děti - dokonalé. Bráno jako film pro dospělé - neskutečně mě iritovala hlavní (lidská) postava, byl to prostě strašný idiot, jehož jednání se nedalo předvídat, pochopit a už vůbec ne se do něj nějak vcítit (ale to bylo možná tím dabingem). Naštěstí ten film stojí na trochu jiných základech, než na příběhu a postavách. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Kde je môj vlk?..." J.J. Annaud sa vrátil k prírode, kde mu to vždy išlo najlepšie. Vlci ma odjakživa priťahovali a očakávam každý film, v ktorom dostanú priestor. Nedávny film s L. Neesonom Medzi vlkmi trochu sklamal, tento naopak veľmi prekvapil. Pri krásnej hudbe som si musel iba povzdychnúť a ticho zaspomínať na jedného z mojich najobľúbenejších skladateľov - J. Hornera, ktorý nedávno tragicky zahynul a toto bol jeden z jeho posledných projektov. Film nemá zbytočne komplikovaný dej , ale vlci tu dostávajú obrovský priestor. Ich premyslený útok na gazely a kone to je parádne jazda. Vlci sú snímaný z všemožných krásnych uhlov, v krásnej mongolskej stepi a sú to výstavné kusy. Objektívne pre bežného diváka možno 4 hviezdy, ale ja mám k podobným filmom o prírode silný vzťah. Preto plný počet. 100%. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

V poslední době mám pocit, že se dívám jen na filmy o vlcích a malířích. "O malířích" se mi líbilo hned několik filmů, "o vlcích" nejvíc Never Cry Wolf od Carrolla Ballarda na vlčí témata Farleyho Mowata. Annaudův "vlčí film" je sice vizuálně plnotučný, scénář je ale jen ubohou kostřičkou, která tuto plnotučnost neunese. Českému názvu "Talisman vků" nerozumín, původnímu "Le deriner loup" ano, i když co s vlkem bez vlčice... A tak nám tu chybí už jen Vysockého "Идет охота на волков, идет охота. На серых хищников..." ()

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Film s hezkým příběhem, úžasnou scénografií, místy originálně řešenou kamerou a překrásnou hudbou od Jamese Hornera, který mě v jednu chvíli upoutal natolik, že jsem měl chuť dát plný počet hvězd. Později se ale film stočil trošku jinam, než jsem podle úvodních minut odhadoval, začaly se projevovat mírné nedostatky, například občasné nepříliš zdařilé a kostrbaté pohyby vlků, a nakonec se mu nepovedlo býti tak dojemným, jak to Annaud zamýšlel. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (12)

  • Čínski predstavitelia filmového priemyslu pôvodne chceli, aby sa réžie filmu ujal niektorý z čínskych režisérov. Keďže však sami usúdili, že natáčanie so živými zvieratami, v tomto prípade vlkmi, je viac než náročné, zvolili osvedčeného zahraničného režiséra. (MikaelSVK)
  • Režisér Annaud musel kvôli obtiažnosti terénu sám denne prejsť 10 kilometrov. (classic)
  • Filmári mali najnáročnejšiu scénu v tretine filmu, kedy svorka vlkov naháňa stádo koní. Obe skupiny zvierat od seba oddeľoval plot, ktorý bol v postprodukčných prácach digitálne odstránený. (classic)

Reklama

Reklama