Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh plukovníka Kuklińského, jednoho z nejvýznamnějších špiónů studené války... Jack Strong bylo krycí jméno plukovníka Polské lidové armády Ryzsarda Kuklińského – údajně největšího škůdce komunismu. Jako člen generálního štábu Polské lidové armády byl styčným důstojníkem mezi polskou armádou a velením vojsk Varšavské smlouvy, což mu umožňovalo přístup k nejtajnějším dokumentům vojenského charakteru. V roce 1971, tedy krátce po Gdaňských krvavých událostech a vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa se Ryzsard Kukliński rozhodl začít spolupracovat se CIA. Údajně jim dodal kolem 35 000 stran přísně tajných materiálů... Polská společnost je v pohledu na Kuklińského rozdělena. Někteří ho považují za národního hrdinu, který možná zabránil invazi Sovětského svazu do Polska tím, že vynesl plány invaze SSSR do západní Evropy, přičemž Polsko mělo být obětováno ve smyslu bojiště. Část Poláků ho považuje za zrádce, protože porušil vojenskou přísahu. V nepřítomnosti byl odsouzen k trestu smrti, ale po pádu komunismu byl jeho rozsudek zrušen... Film nazvaný Jack Strong, podle krycího jména Ryzsarda Kulińského, je strhující podívanou – špičkový politický thriller s hvězdným obsazením, který nám zároveň připomene područí států Východního bloku pod diktátem Sovětského svazu, dusivou atmosféru života za železnou oponou a hrdinství těch, kteří se komunistickému zlu dokázali postavit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (118)

kulyk 

všechny recenze uživatele

Výborná práce, Jackové a Malgorzaty. Bůra sice dávám z pravidla jen tehdy, když to chci zdecydowanie zobaczyć ponownie, ovšem chyběl tákhle malilinkatej kousek. A pak, že propagandu v ten správný čas zvládá jenom Savětskyj čelavěk. Dobře nakrouceno, jsem překvapen jako spermie v tlustém strevě. Klučičím. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

O kurwa, zajebiste filmik! O tomto hrdinskom Poliakovi som nikdy nepočul, takže svoju prácu si robil dobre. Aj trochu špionáže, aj napätie, aj politikárčenie, aj dotyk s našimi dejinami, ale hlavne dynamické spracovanie, kde som si pri hluchých miestach nemusel šklbať kotlety. Záver tiež chytil za srdce. 4 z 5 ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Poľský agent Jack 007 Strong mal toho na rováši oveľa viac ako samotný Bond a tak sa nečudujem kontroverzii nad jeho osobou. Film mu natočili skutočne parádny, hoci úvod bol pomerne dlhý, ale na predstavenie toho socialistického marazmu pre ľudí, ktorí v ňom nežili, asi potrebný. Záverečná polhodinka už dokonalá a to prekračovanie checkpointu na výbornú. –––– Co jiného nám zbývá? Pít jak Rusáci, chovat se jako Rusáci. Možná už jsme sami Rusáci. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jack Strong není vůbec špatným filmem. Ale už úvodní scéna u pecí mi ukázala sice prakticky jedinou, ale o to podstatnější slabinu snímku, která se mi po zbytek projekce sem tam připomínala (někdy s menší, jindy větší naléhavostí). Tu bych nazval 2 slovy, a to „přehnanou démonizací“ (událostí, atmosféry a především některých postav). Pak občas dochází např. k momentům, ve kterých se tvůrci snaží násilným způsobem vyjevit určité osobnosti jako div ne zrozence pekel a na zasvěcenější publikum to působí „poněkud“ úsměvně (i když věřím, že nejeden zahraniční divák tohle řešit opravdu nebude). Nebýt této vady, nemám Jacku Strongovi vlastně moc co vytknout. Označení „akční“ je sice scestné (tomu by více odpovídala jen automobilová honička), ale zato má film spoustu napětí a sem tam atmosféru tak hustou, že by se dala krájet. A co je důležité, s hlavním hrdinou sympatizujete natolik, že si toho ústředního podtónu zase tolik nevšímáte. Z technického hlediska je film na velmi slušné úrovni. Celkově to vidím na slušné 4*. No, v Praze už je po všem, po jaře.“ – „Léto?“ ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nie každý príbeh o významnom agentovi môže byť úspešne prerozprávaný v podobe filmu. Príbeh plk. Kuklinského je nepochybne zaujímavý a významne prispel k behu udalostí v závere studenej vojny. Na filme mi trochu prekážal akýsi neporiadok v zobrazovaní udalostí a nevýrazná hlavná postava. Ale určitý amaterizmus v plukovníkovej činnosti chápem, pretože som čítal aj o významnom agentovi, pracujúcom pre Rusov a ten napriek tomu, že bol školským príkladom amatérizmu vydržal pomerne dlho a spôsobil značné škody. Nie je každý Jamesom Bondom. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Skutečný Ryszard Kukliński zemřel v roce 2004. Je pohřben na čestném místě na varšavském hřbitově Powazki. (morgos)
  • Ryszard Kukliński (Marcin Dorociński) upozorňuje policajtov, ktorí prišli oznámiť nehodu jeho syna, že ako dôstojník armády môže byť odvedený iba vojenskou políciou. Vojenská polícia však v poľskej armáde v tej dobe neexistovala. (tiradentes)

Související novinky

3Kino - filmem proti ruské agresi

3Kino - filmem proti ruské agresi

27.02.2022

3Kino chce společně s organizátory Ukrajina film fest vyjádřit podporu a solidaritu Ukrajině. V několika pražských kinosálech budou postupně promítnuty filmy, které reflektují katastrofální dopady… (více)

Reklama

Reklama