Reklama

Reklama

Stroj času

  • USA The Time Machine
Trailer 1

VOD (1)

Dnes tady, zítra jinde. Když George (Rod Taylor) sedí za ovládacím pultem svého nového vynálezu, patří mu všechen čas na světě. Vynalezl stroj času, který ho dokáže přenést z roku 1899 do válkou zpustošeného 20. století a pak následně i do roku 802701. V tomto čase, mírumilovní Eloiové čelí své ponuré budoucnosti jako kořist podzemních Morlocků… dokud nezasáhne cizinec z minulosti, který cestuje časem. Za režisérský knipl této klasiky Stroj času od H. G. Wellse se posadil průkopník speciálních efektů George Pal, jehož celovečerní a krátké filmy získaly dohromady sedm Oscarů a zvláštní ceny. Vzniklo tak oblíbené dobrodružství plné vizuálních zázraků, od jaderné destrukce Londýna (doplněné lávovými erupcemi) až po pestrobarevné cestování časem. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (75)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Adaptovaný román H. G. Wellse, poctivě a inteligentně přetvořený v protiválečný apel. Místy jsou tu zajímavé nápady a stylizace, např. sledování času mimo stroj... Domyšlené detaily a dobrý výkon Taylora v hlavní roli. Výtvarná stránka filmu je výborná. Ne, Morloci mně moc nevadili, rozhodně méně než Eloiové. Obojí je to karikatura člověka, ta hyperárijská Eloiů snad i víc než ta troglodytní Morloků. Dále pro někoho možná spoiler -- George zjevně zaujme stanovisko a bojuje za světlou budoucnost. Jsou to ale opravdu Eloiové se svou stádní pasivitou a povrchní blonďatostí? Rozvrátil ten fungující ekosystém na základě rozumové úvahy, nebo v tom byly pudy omezující činnost toho hořejšího mozku? ()

anais 

všechny recenze uživatele

Klasické dobrodružství, které doplácí na legrační kostými Morlocků a tupost Eloiů s dokonalými účesy. Být tyto dva elementy (které jsou pro tento příběh bohužel klíčové) méně směšné, zbylo by skvělé viktoriánské dobrodružství přesně tak, jak si ho Welles vysnil. Cestovatel v čase i jeho stroj mají totiž to správné kouzlo, které bych od podobného filmu očekával. Špatné triky, masky (ale i chování Eloiů) důvěryhodnosti filmu z dnešního pohledu dost snižují. ()

Reklama

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Spousta děr, spousta naivity, legrační souboje i legrační masky, ale je to prostě zatraceně dobré. Možná tomu pomáhá ten lehký verneovský nádech. Sice už si Wellsovu knihu tak dokonale nepamatuji, ale ač se jí dějově film drží poměrně věrně, zdá se mi, že ideově se posouvá kousek jinam – morloci už nejsou tím vykořisťovaným proletariátem, jak si je pamatuju. A to je fajn. Mam chuť tam poslat plný počet. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

S láskou a pečlivostí, zabalený dárek (i přes tu ´´naivitu´´ a tak) všem, kteří milují a obdivují dílo velkého H.G.Wellse a zvláště jeho prvotinu, kterou vlastně už nikdy.... nepřekonal. Ani Válka Světů není pro mě tak fascinující, jako toto. Jen velká škoda, že zde chybí zásadní věc a sice ta, že David Duncan ignoroval (předpokládám, že měl své důvody, nebo producenti s režisérem z finančních důvodů) onu předposlední kapitolu. Znalci vědí. Takto bychom dostali (jako že už nikdy nedostaneme a když tak, poutník v čase bude negr, nebo ženská, Morloci budou lesbičtí transvestité a Weena, militantní asiatka s dítětem na cestě...otec? Morlock. Jak jinak. A důvod sestrojení Stroje času bude zřejmě podobně stupidní, jako ve 2002, třeba že mu auto přejede morče, nebo tak. ()

oLí 

všechny recenze uživatele

Dival jsem se na to potaji po pulnoci jako osmiletej kluk na TNT. Sam v pokojicku, vsechna svetla zhasnuta a ja pribitej v kresle pred televizi. Takhle jsem to videl nejmene trikrat a pokazde to bylo FANTASTICKY. Uzasny zazitek a atmosfera, na ktery dodnes vzpominam, i kdyz jsem postavam nerozumel ani slovo :) 10/10 ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Alan Young (hrál Davida Filbyho/Jamese Filbyho) je jediným hercem, který se objevil jak v tomto originále, tak v remakeu The Time Machine z roku 2002. (Caszidy)
  • Eloi znamená v jazyce Aramaic "Můj bůh" (jde o prastarý semitský jazyk). (Caszidy)
  • Sluneční hodiny na Georgeově dvoře mění umístění a v závěrečné scéně chybí. (sator)

Reklama

Reklama