Reklama

Reklama

Belgica

Trailer 3

Obsahy(1)

Belgica je příběh dvou bratrů: charismatického a temperamentního Franka – manžela, otce a nevyléčitelného sukničkáře – a jeho ambiciózního, ale nezkušeného bratra Joa, který je majitelem baru zvaného Belgica. Stanou se obchodními partnery a rychle promění Belgicu v místo plné skvělé hudby, krásných lidí a nezřízené zábavy – dokud nezjistí, že vést takový podnik je náročnější než čekali, a jejich vztahy a osobní život tím začnou trpět. Belgica nabízí pohlcující zkušenost euforie z nejžhavějšího nočního klubu ve městě. Zasazen do eklektického zvuku uznávané belgické kapely Soulwax, film ukazuje opojnou cestu obou bratrů vzhůru k úspěchu – a pád, který následuje. Belgica je film o tom, jaké je to žít přítomnou chvílí, a o tom uvědomit si, že pohyb kupředu je nejen nevyhnutelný, ale i nutný. (Artcam Films)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (46)

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Velice slušný drama, kterýmu škodí jenom přemrštěná stopáž - úvodní půlhodinka by se dala klidně šmiknout pryč. Každopádně je to zajímavě vystavěný na tom, jak dva nezkušení bráchové otevřou bar (klub, diskotéku), a přitom nemají moc tušení, co s tím. No ono se jim začne dařit a hlavně jim to začne přerůstat přes hlavu, především pak staršímu z nich. No a tady jsem si vzpomněl na text ze skladby od D. Kollera: "...i když už nejde zrychlovat, bereš ten nejrychlejší vlak, co v zakázaným pásmu lítá...". Vedou se tam obchodní spory, osobní spory, opilý spory, no je to vcelku náročný, ale naprosto chápu tu postupnou gradaci mířící až k závěru. Dobře jsou vybraní i herci (nejen ti hlavní), o soundtracku z prostředí baru není třeba mluvit, takže až na tu stopáž jsem byl docela spokojenej. ()

Saintcrux 

všechny recenze uživatele

Jazda na pozadí eklektickej a elektronickej hudby za cestou poznania seba samých a hľadania šťastia. Film o tom, čo sa stáva, keď už človek prekročí určitú hranu...a život sa začne točiť už len okolo hudby, prachov, sexu a drog. Nemyslím si, že film ma dlhú minutáž... je presne načasovaný aby zvýraznil celú atmosféru klubu a aby divák mal pocit, že naozaj v klube bol. Čo sa podarilo minutážov filmu, strihom a kamerou. Za výbornu hudbu dávam piatu hviezdičku. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

V něčem nadměrně schematické a navzdory solidnímu zvukovému duševnímu vosku to nohu na plynu neudrží celou stopáž, ale vztah a charakterová kresba dvou ústředních postav jsou znamenité, navíc Van Groeningen si vedle rozeřvaných pasáží obstojně poradí i s řešením tišších momentů. Celkově příjemná kocovinka. #kviff2016 ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Pribeh dvoch bratov je zobrazeny drsne priam naturalistyckym sposobom.Po velkom vzostupe nasleduje tvrdy pad na zem sposobeny hlavne nezodpovednym spravanim jedneho z bratov Frankom,u ktoreho sa čoraz viac začne prejavovat nasilnicka povaha zdedena po otcovi.Bratia JO a Frank su protiklady ,Jo je viac zodpovedny a rozumny ako Frank ktory už ma rodinu ale sprava sa nezodpovedne manželku podvadza,berie drogy a opija sa ,o rodinu nejavi zaujem a roby len problemi ktore zapričinia takmer krach hudobneho klubu.Belgica je vyrazne europske filmove dielo ktore stoji za pozornost aaj vdaka skvelej hudbe od Soulwax 80 %. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Snad všechny nás někdy napadlo, jaké by to asi bylo, vlastnit bar. Jak velká paráda by to byla. S největší pravděpodobností by nastal pravý opak. Podobnou situaci prožívají dva bratři, kteří společně v Brusselu vybudují úspěšný bar/klub/hospodu (prostě něco takového) až jim všechno nakonec přeroste přes hlavu a mezilidské vztahy budou tím největším kamenem úrazu (což ostatně už od začátku čekáte). Námětem atraktivní belgické drama, které ovšem lehce doplácí na přepálenou stopáž a poměrně hodně hluchých míst a postupem času i stereotypu. Závěrečná gradace je příjemným osvěžením, ale výsledný dojem výrazně nevylepšila. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Film měl světovou premiéru na festivalu v Sundance v lednu 2016, kde otevíral hlavní soutěžní sekci. (Zdroj: Artcam)
  • Timeline: Film byl natáčen v belgickém Gentu od prvního prosincového dne 2014 do 10. ledna 2015. O rok později na filmovém festivalu Sundance obdržel Felix Van Groeningen cenu za nejlepší režii světového filmu. O něco později společnost Netflix zakoupila celosvětová práva (mimo domácí Belgii) na distribuci. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama