Reklama

Reklama

Píše se rok 1984. Britskou premiérkou je Margaret Thatcherová, přezdívaná Železná lady. Za dob její vlády vrcholí v zemi nepokoje horníků. Během Gay Pride v Londýně se skupina aktivistů rozhodne pomoci jejich rodinám a uspořádají pro ně sbírku. Odborový svaz horníků se ale zdráhá jejich pomoc přijmout. Důvod je prostý. Neradi by čelili obvinění, že hornický svaz otevřeně sympatizuje s gay hnutím. Aktivisté se ale rozhodnou jejich rozhodnutí ignorovat a vydají se přímo do menší vesnice ve Wallesu, kde hodlají předat výtěžek přímo rodinám. A tím začíná mimořádný příběh dvou odlišných komunit, který nakonec vyústí v překvapivé partnerství. (Film Europe)

(více)

Videa (17)

Trailer 1

Recenze (184)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

"Proč by měli gayové jako já podporovat horníky?" "Protože horníci těží uhlí, které produkuje energii, a ta umožňuje gayům, jako jsi ty, tancovat na Bananarama do tří do rána." Lidi jsou opravdu banda hovad. Naštěstí se mezi nimi vyskytuje pár jedinců, dokazujících, že i ta hovada přísluší k lidské rase. A přesně o tomhle ten film je. Hodil mě tak dvacet let zpátky v čase. Cítil jsem mrazení, naskakovala mi husí kůže, ježily se chlupy. Při prvním proslovu v gay baru se mi hrnuly slzy do očí. Herectví v něm zmizelo, zůstali jen lidi. Bavil jsem se, dojímal, brečel, opět se zase cítil jako človek. A to se povede málokterému filmu. ()

SlecnaSmilly 

všechny recenze uživatele

Ňuňu, zase jeden z těch filmů, po jehož zhlédnutí vám má být tak nějak pěkně, život není úplně zlej a někteří lidi jsou dobří, tedy až na Železnou lady, která škrtala ve veřejných výdajích jak sirka ze Sušice. Naštěstí tady lesby a gayové nejsou stereotypně prezentováni jako sladké pusinky, co si večer dávaj sprchu flitrů, dokonce i horníci se docela drží a na tancování v rytmu diska se dostane asi jen sedmkrát. Ale jinak dobrý, Bill Nighy je pořád láska mýho srdce a snímek, kde použijou song od The Smith nemůže bejt už z principu úplně špatnej, aspoň ty dvě tři minuty, v nichž to Morrissey roztáčí, budou vždycky nadprůměrný. ()

Reklama

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"And why should gay people like me support the miners?" "Because miners dig for coal, which produces power, which allows gay people like you to dance to Bananarama till 3 o'clock in the morning!" ________ Aneb skvělá gay pohádka o tom, kterak horníci LGBT komunitě pomohli – a kupodivu inspirovaná dle těžko uvěřitelných skutečných událostí. Jedna z nejmilejších britských dramedií za poslední roky. Vždyť víš, solidarita je krásná věc.... ()

erased 

všechny recenze uživatele

LGTBMS (čert aby se v těch zkratkách vyznal...) zase trochu jinak, samozřejmě sice s typicky sladkobolným nádechem, ale tentokrát hlavně s trochou zapomenuté historie. Přestože mě na film nejvíce nalákala známá herecká jména, jmenovitě Joseph Gilgun, Andrew Scott, Dominic West a Bill Nighy (leč jen poslední dva z nich dostáli očekáváním), nakonec to jsou především velšští kopáči a jejich proměna ze zatrpklých buranů, kteří mě na Pride oslovili nejvíc, a kteří jako jediný ten titulní pocit dokázali vzbudit. Jejich ulítlých babiček nakonec ve filmu není tolik, jak by se z traileru mohlo zdát, a humor, o který se z velké části starají ony tak není nijak křečovitý a k propíranému tématu tak akorát pasuje. Jen ty dvě hodiny jsou na tak přímočarý film až příliš. ()

ProNotor 

všechny recenze uživatele

Co je na tom, že je někdo teplej, černej nebo zhulenej. Docela jsem se filmem pobavil a zamyslel nad svojí homofóbií a vlastně nejsem, jen mi to přijde divný. Každopádně lidi by si měli pomáhat i přes všechny předsudky a svoje nesouhlasné postoje, jako se právě ve filmu tepláci a lízačky postavili za horníky. Nicméně založeno na pravdivé události, jen mě mírně zaráží, že se to nezfilmovalo už daleko dříve. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (7)

  • Napriek tomu, že je film založený na skutočnej udalosti, veľa aspektov filmu bolo kritizovaných pre ich historickú nepresnosť. (dwdb)
  • Jonathan Blake (Dominic West), jeden z prvních nakažených virem HIV v Británii (1982), odmítl léčbu AZT a stále žije v Londýně s přítelem Nigelem, se kterým se seznámil v roce 1983. (Tyrkys)
  • Celosvětová premiéra proběhla 23. května 2014 na Cannes FF. (ČSFD)

Související novinky

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama