Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmový dokument o Karlu Zemanovi, dobrodruhovi filmového plátna, který bez počítačových efektů dokázal vzít diváky na cestu do pravěku, na Měsíc nebo do hloubek oceánů... „Proč vůbec točím filmy? Hledám Zemi nikoho, ostrov, na který ještě nevstoupila noha filmařova, planetu, na které ještě žádný režisér nevztyčil vlajku objevitele, svět, který existuje jen v pohádkách.“ Karel Zeman... Dobrodruh filmového plátna Karel Zeman patří mezi nejúspěšnější světové filmaře. Jeho film Vynález zkázy se v 50. letech promítal v 70 zemích světa, jen v New Yorku v 96 kinech najednou. Ve studiu ve Zlíně vymýšlel filmové postupy a triky, které kombinoval a stvořil tak přelomová filmová díla. V dobách před digitálními efekty a bez počítačů zavedl diváky po celém světě na cestu do pravěku, na měsíc i pod mořskou hladinu. Ukážeme vám jeho cestu životem. Nahlédneme do kuchyně průkopníka filmových triků. Vyzpovídáme filmaře od Japonska po Ameriku včetně Terryho Gilliama a Tima Burtona. Zjistíme, proč jsou jeho filmy stále živé a v mnohém nepřekonatelné. Se studenty animace zrekonstruujeme tři slavné scény z filmů Karla Zemana. Budeme sledovat, jak se jim to podaří bez použití počítačů a digitální techniky. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (108)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Takmer kompletné predstavenie tvorby českého filmového génia. A to nielen od teoretikov, ale od jeho filmových kolegov a známych mien filmu z celého sveta. Zaujímavý bol aj nápad s mladými filmármi si vyskúšať spôsob tvorby trikov prostriedkami Karola Zemana a zreplikovať niektoré z nich. Dokument ako má byť. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nádherný dokument, který ukazuje, že máme - anebo jsme alespoň měli - osobnosti, které skutečně výrazně promluvily do toho, jak by měl vypadat světový film. Je až neskutečné, koho dokázal Zeman ovlivnit, ale je ještě krásnější, že i dnes jsou tvůrci, kteří jdou v jeho stopách. Tenhle dokument snad otevře cestu ke Karlovi Zemanovi i pro další generaci. ()

Reklama

VasaX 

všechny recenze uživatele

Karel zeman je průkopníkem svého vlastního stylu, ze kterého se čerpá a který uznávají i v (dalekém) zahraničí. A tenhle dokument vám to potvrdí a poví proč. Dobové záběry v kontrastu s nynějším cvičením studentů zopakovat jeho filmové triky je poučné a rozhovory s osobnostmi jako Tim Burton nebo Terry Gilliam tomu všemu dodávají na významu. Karel Zeman je velká osobnost našich (nejen filmových) dějin a jestli nevíte proč, tento dokument vám to prozradí. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Asi jsem trochu neznaboh, ale mě prostě krom Cesty do pravěku a (dejmetomu)Vynálezu zkázy Zeman nikdy zásadněji neoslovil a spíš mám respekt k jeho trikovému řemeslu než filmům samotným. Proto trošku odmítám uchcávat z téhle glorifikace, která se nám snaží namluvit, že Jméno a filmy Karla Zemana zásadně změnili světový film a dodnes jsou ve světě snad známější než u nás.... Z vyslýchaných osobností zde většinou trochu kostrbatě a zdlouhavě lezou dost banální a zřejmé věci a z mého pohledu ani experiment s mladými filmaři nepřinesl žádný závažnější poznatek. Gilliam –jako tahák dokumentu- své nadšení přecejen kapku přehrává. Jakože, věřím, že kdysi některé ty filmy viděl a líbili se mu, ale tady to skoro vyznívá, že by bez Zemanova vlivu nikdy nic nenatočil. Pozér Burton, který blábolí trochu z cesty (jakoby vlastně nevěděl o kom je řeč, ale dělal, že přesně ví a rád něco poví) to už je kapitolka sama pro sebe.... K Zemanovi respekt, Je to fajn osobitá filmařina, řemeslo v malíku a přeju mu, že jeho filmy nezestárly tak jako mnoho jejich vrstevníků, ale tenhle dokument jako celek na mě působil místy dost vlezdoprdelkovsky. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Príliš veľa angličtiny, príliš veľa sebavedomia slečny ktorá si myslela že je tak dobrá ako pán Zeman a typická česká trauma z okupácie (normálne som čakal že vojská Varšavskej zmluvy vtrhli do ČSSR iba kvôli tomu aby musel pán Zeman prestať tvoriť) v inak výbornom dokumente o svetovej Českej legende. Predstavte si keby sa pán Zeman rozhodol prispôsobiť sa režimu o niečo viac, teraz by po ňom pes neštekol a bol by zatracovaný ešte aj za Vynález zkazy...Pre ľudí ktorý sa o film zaujímajú do detailov určite povinnosť, pre nás laikov poučný dokument. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Životopisný dokument o jednom z velikánů světové kinematografie Filmový dobrodruh Karel Zeman byl představen ve světové premiéře v Karlových Varech v roce 2015. (polson)
  • Nejlepší poklonu skládá Zemanovi další režisér Terry Gilliam: „Budu se muset na jeho filmy podívat znovu, abych zjistil, co všechno jsem od něj vlastně ukradl. Mám pocit, že od něj čerpám neustále." (polson)

Související novinky

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

02.06.2016

Ve dnech 30. a 31. května, obohatila program Zlín Film Festivalu 14. ročník konference o filmovém marketingu Duhová kulička. V rámci konference byla také oceněna nejlepší marketingová kampaň k filmu… (více)

Reklama

Reklama