Reklama

Reklama

Píše se rok 1942 a v okupované Varšavě dojde k brutální vraždě polské prostitutky, která byla německou agentkou. Svědek, muž z domu, kde k vraždě došlo, slyšel odcházet muže a zahlédl německou generálskou uniformu. Major Grau z německé rozvědky chce vraha vypátrat. Ve Varšavě v té době působí tři generálové. Generál Kahleberge, který nemá čas na soukromý život, ale občas se chová tajuplně a někam zmizí. Dalším je generál von Seidlitz-Gabler, který si užívá života s dámičkami, je velmi opatrný a vždy se přikloní k té straně, která má navrch. Posledním podezřelým je generál Tanz, německý hrdina od Leningradu, který byl poslán do Varšavy, aby se vypořádal s polským odbojem. Tanz působí především jako dokonalý voják plnící rozkazy, ale říká se o něm, že je šílenec a libuje si v zabíjení. Ani jeden z nich nemá na večer vraždy alibi a všichni se snaží Grauovi vyhýbat. Když se Grau přiblíží k rozuzlení případu, je z popudu generála Kahlebergea povýšen a přeložen do Paříže. (TV Prima)

(více)

Recenze (63)

Han22 

všechny recenze uživatele

Na tohle jsem se těšil - thriler z války z prostředí německé generality, navíc hvězdně obsazený, to vypadalo super. A tak tu máme majora Graua (překvapivý Sharif), který vyšetřuje ve Varšavě a později Paříži vraždy dvou prostitutek, přičemž v Paříži mu pomáhá místní inspektor (Noiret). Podezřelý jeden z trojice generálů (Gray, Pleasance, O´Toole), kteří mají vlastní starosti a majora k sobě ani nepustí. Bohužel to funguje tak napůl. O´Toole jako modrooký blonďák s pychopatickým pohledem je nácek jak když vyšije, bohužel díky tomu je Vám od začátku jasné, kdo je vrah, zvlášť když z gustem čistí domy ve Varšavě pomocí plamenometů a tanků. Režisér navíc zapomíná na pátrání, vyšetřovatel nemá prostor (a konec jeho pátrání je vysloveně antiklimatický). Místo toho je tu mladá romance, podivné skoky do budoucnosti a ještě i oerace Valkýra. Dobře zahrané s některými dobrými scénami, ale příšerně dlouhé, roztahané do všech stran a místy i dost nudné. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,…PROČ SE STARÁTE O TO, KDO ZABIL TU DĚVKU? MRTVÉ JE JÍ STEJNĚ LÍP.“ … ,,UŽ JSTE NĚKDY SLYŠEL O EUMENIDES? O ŘADĚ NEPŘÍJEMNÝCH ŽEN, OBČAS ZVANÝCH JAKO FÚRIE. VĚŘÍ, ŽE PROLITÁ KREV VOLÁ PO POMSTĚ. TAK ZAČALA SPRAVEDLNOST.....“ /// Proč by měla německý úřady zajímat mrtvá polská kurva? Zvlášť, když se píše prosinec roku 1942! … Svět mužů s širokejma lampasama na gatích. Hafo konverzací, válečný věci, soukromý věci, trocha toho vyšetřování a tam někde vzadu …. ano, plukovník Claus von Stauffenberg. Divadelní tempo, fantastickej Peter O'Toole, parádní role pro Omara Sharifa a lehce kriminální téma, zamotaný v historickejch souvislostech. Nevím proč, přes všechny ty klady mi připadá, že honěj strašně moc zajíců najednou a k tomu ta (zbytečná) stopáž… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 1963 napsal Hans Hellmut Kirst, číst nebudu. 2.) Páč si myslím, že generálové jsou zajímavý. 3.) Totálně rozhodit mě dokáže akorát Vincent. 4.) Thx za titule ,,kvakkv“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Na začiatok zožeňte hodne peňazí, aby bolo na množstvo známych a dobrých hercov a na výpravu, ktorá zabezpečí autentickosť dobových predmetov a prostredia. Potom pridajte zmes kriminálky, vojnového filmu a operácie Valkýra. Primiešajte milostný motív, zopár nepravdepodobných zvratov a nevšímajte si neárijský výzor Omara Sharifa. Všetko to dôkladne miešajte dve hodiny a dvadsať minút. A potom sa zamýšľajte nad tým, prečo to nevyšlo. Litvakov film je ako omáčka, v ktorej sa jednotlivé ingrediencie nespojili do homogénneho celku. Viacerí herci splnili očakávania, ale Peter O'Toole to s kŕčovitosťou a panákovitosťou svojej postavy dosť prehnal. Takže záverom môžem byť spokojný s tým, že tento nákladný film ostal právom zabudnutý,. ()

ortoncz 

všechny recenze uživatele

No trošku si zaspoilerujeme. No jsou tady dvě hlavní linie. Začíná to vyšetřováním polské prostitutky / německé agentky v roce 1942. Ale Náckové 1944 začnou prohrávat válku a musí se vyřešit Hitler. Takže nějaká Valkýra (tu jsem viděl drív s Cruisem). Jediná škoda, že to strašně poskakuje v ději a je to spíše poslepené, takže mě by se spíše líbilo takové téma udělané do seriálu nebo mini-serie. Ale pořád je to skvělý film s výbornýma hercema. Takže za mě 80% ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Vyšetřování vraždy na pozadí války. Film plný neskutečného obsazení, který nenuceně mísí válečné události a vyšetřování vražd. Sice mě trochu překvapilo, že Omar Sharif hraje se svou vyzáží důstojníka německé armády, ale budiž. Možná kdyby se Litvak více zaměřil na vyšetřování a méně na večírky pohlavárů, bylo by to lepší. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama