Reklama

Reklama

Uprostřed turistické sezóny jsou na francouzské Riviéře postupně zastřeleni tři muži. Případem je pověřen inspektor Carella, který se při vyšetřování setkává se svou bývalou přítelkyní. Nic nenasvědčuje tomu, že by vraždy spojoval nějaký motiv. Ale řádění neznámého vraha pokračuje. Vyšetřování zavádí Carellu do hluboké minulosti obětí... Bez motivu je druhým filmem francouzského režiséra Philippa Labroa. Šťastně sáhl po známé předloze amerického spisovatele Ed McBaina a jeho slavném detektivovi Carellovi, jehož výraz charismatický Jean-Louis Trintignant dokonale naplnil. (Česká televize)

(více)

Recenze (97)

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Nepamätám si giallo, kde by vrah zabíjal zo zbraňou a tlmičom a tak o efektnosti vražd, nemôže byť ani reči. Je tu ukážkový a dosť podarený vizuál. Trintignant v roli inšpektora bol presvedčivý a vo filme bol jednoznačne najlepší herec. Veľmi vlažný giallo snímok, ktorý má bravúrne prepracovaný detektívny príbeh, ale atmosféry je tu poriedko a ani napätia, nedisponuje tak, ako som zvyknutý pri gialle. A hudobný doprovod Morriconeho mi prišiel jednotvárny a stereotypný. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tento film som mal pred štyridsiatimi rokmi veľmi rád. Vo vtedajšej konkurencii to bola žánrová špička. Literárna predloha od môjho obľúbeného Ed McBaina, hudba ešte od obľúbenejšieho Ennia Morriconeho, Jean Louis-Trintignant podávajúci kvalitný i keď nie bezchybný výkon, atraktívne prostredie, krásne ženy. Čo viac som si mohol priať. Ale po štyridsiatich rokoch sa film dostáva do úplne iného konkurenčného prostredia a to, čo kedysi stačilo na štyri hviezdičky, už nestačí. Takže aj keď s pocitom nespravodlivosti voči tomuto filmu dávam tri, i keď najlepšie by bolo tri a pol. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu zub času již příliš ohlodal kdysi možná kvalitní francouzský film, který ovšem dobové produkci americké provenience nesahá ani po kolena. Podivná forma (kupříkladu scéna s výslechem v autě, která asi měla vyznít lascívně, ale dnešním okem je to čisté guilty pleasure...), až příliš statická, nepřesný střih a mnohdy prazvláštní střihová skladba, hudba Ennio Morriconea je sice pěkná, ale většinou až příliš dramatická k mnohdy naprosto nedramatickým scénám a víceméně pouze ona je zdrojem nějakého napětí... ()

giallo 

všechny recenze uživatele

Snímek "Bez motivu" je nekompromisní atmosferický detektivní thriller na hranicích s giallo žánrem, který zrovna v té době zažíval svůj největší boom v Itálii. Jeho vliv je na něm velmi dobře vidět (vraždy, které na první pohled nic nespojuje; maniak řádící tentokrát s puškou; silná audio-vizuální stránka; propojení detektiva s vraždami atd.), ale protože jde o film francouzský, tak obsahuje i prvky typické pro Francouze. Ve výsledku tak jde o místy až mysteriozní thriller, který navíc ozdobil italský génius Morricone. PS: Pro mě jako velkého giallo harcovníka byl onen motiv a rozuzlení příběhu po poskytnutí informací jasný třetinu před koncem filmu. Ale i přes to jsem hltal každý další záběr. 4,5* ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Určitě kvalitní kriminálka, ale mohla by být více rozvedena z hlediska strachu obyvatel z neznémého střelce. Jinak hudba typicky jednoduchá, ale učinná jak to v těchto letech u francouzsko-italských filmů bývá zvykem. Postava hlavního policajta taky bohužel nebyla trošku podrobnější a jeho závěrečné rozhodnutí jsem nepochopil vůbec. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (8)

  • Philippe Labro, v té době spisovatel, novinář, rozhlasový pracovník a filmař, vytvořil film, který vystihuje tehdejší dobu. Nejprve fungování médií: Sacha Distel (Julien) znavený prací moderátora, novináři přicházející v houfech do hotelu Negresco, aby požádali recepční o telefonát do svých novin v Paříži, telefonistky obsluhující ústřednu a zastavení tisku odhalující titulní stranu novin. Pak je tu svět práva: výslechová místnost na policejní stanici, nohy CRS a policie vtrhnuvší do města, pak žena, která si u soudu dělá těsnopisné poznámky. Další vizuální prvek vztahující se k danému období (vrcholící vietnamská válka): v čase 00:07:55 mladí lidé před odjezdem tajně malují na auta symboly míru. (classic)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach francúzskeho mesta Nice. (dyfur)
  • Julie si ve svém bytě hraje s hračkou, známou v sedmdesátých letech jako Space fidgit. Dnes už není prakticky k sehnání, dochovaly se velmi vzácně. (nocturne)

Reklama

Reklama