Reklama

Reklama

Citizenfour: Občan Snowden

  • Česko Citizenfour (festivalový název) (více)
Trailer 2

Bývalý analytik NSA Edward Snowden popisuje, jak americká bezpečnostní agentura masově shromažďuje data o soukromé elektronické komunikaci stovek miliónů lidí. Americký film režisérky Laury Poitrasové získal Oscara za nejlepší dokument. (Česká televize)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (121)

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Dokument se venuje hlavne Snowdenovi a momentum predchazejicim prvnimu odhaleni a tesne po odhaleni. Cez je na jednu stranu fajn, jde opravdu o velky milnik a velkou udalost, ktera stoji za prozkoumani, ale uvital bych vic informaci o tom, co jejich odhaleni vyvolalo, jake zmeny/nezmeny. Jinak formalni stranka filmu je na jednicku, atmosfera v hotelovem pokoji se da krajet. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Problémem celkovým je asi to, že jsem film dostal na doporučenou od věrného a dobrého přítele pana Stellboryho, který mi v podstatě polopaticky film vysvětlil již za pochodu. V tom asi je celé jádro pudla, jelikož mne daný dokument ničím nepřekvapil. Na jednu stranu jsem rád, že mi onen přítel pojal princip snímku, jelikož film má hlavní problém v tom, že je hodně specifický a i když se novináři ze Strážce a nebo pan Sněžný den snaží sebevíc vysvětlit, tak buď musíte tryhardit na děj tak, že by se za to nestyděl ani Pavel Mikeš a nebo mít nějakých pár diplomů ze studia sociální informatiky. Ale pořád nemůžu upřít to, že jde o dokument o člověku, který možná nějakým způsobem změnil a nebo dokonce změní svět. Já jsem tomu klidně schopen věřit. Hello, NSA! ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Tak hele. Prd tomu rozumím a stejně jako třeba v případě kvantový fyziky je mně to upřímně ukradený. Svět je hra a život tvůj ovladač. Jestli někoho baví sedět v kanclu a šmírovat ostatní, jenom dobře, aspoň je víc místa v přírodě. Sdělení dokumentu je určitě zajímavý, ale těžko mě nějak významně osloví jenom sborník odborných keců. Ono se o tom asi dál bude hodně mluvit, jednou mi třeba někdo poví, jak to všecko dopadlo. Já se budu mezitím bavit. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem si chtěl pustit hlavně z pro mě informativních důvodů a jsem rád, že jsem to udělal. Zprávy nesleduju, noviny nečtu, což je mi občas líto a je docela ostuda, jak málo vím o tom, co se děje ve světě i u nás, ale čekal jsem, že se budu spíš s 2 hodinami technických keců nudit. To se ale opravdu nestalo, zaujal mě rozhodně pohled na Snowdena z psychické stránky a docela se mi líbí jak odporně tu dokázali Američany vylíčit. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dokumentů poslední doby a to z několika důvodů: 1) S odstupem času víte, že sledujete z historického pohledu docela podstatné momenty a vidíte, jak to vlastně všechno začalo (téma); 2) Sledujete z velké části jádro celé události, tedy těch pár dní, kdy spolu Snowden, štáb a pár novinářů strávili v Hongkongu, resp. vidíte právě ty podstatné rozhovory, kde Snowden obhajuje svoje stanovisko a sděluje své motivy, než to přítomní novináři pustili do světa (zpracování/forma); 3) Samotná osoba Edwarda Snowdena, která je sama o sobě dostatečně zajímavá, aby dokument utáhla (a je zcela nepodstatné, že se jeho motivace mohou jevit jako čistě naivní a skautíkovské). [==] Právě tyto tři důvody (+ kdo taky nemá rád konspirace, že?) činí ze Citizenfour ojedinělý počin narozdíl od mnoha jiných dokumentů, kterým něco schází, nebo nejsou na takové úrovni - ať už kvalitním zpracováním, tématem či ústřední postavou. P.S. Po zhlédnutí Citizenfour si už nepřipouštím, že by realita byla tak zlá. Ne, je ještě horší. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Dve inštrumentálne skladby, ktoré je možné počuť v dokumente, pochádzajú z albumu "Ghosts I–IV" od americkej kapely Nine Inch Nails. (Real Tom Hardy)
  • Laura Poitrasová musela tento film editovat v Berlíně, protože se bála, že by její dokument byl zabaven americkou vládou. (Leopard105)

Související novinky

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

24.02.2015

Čekáte na příležitost vidět dokumentární film Citizenfour, který letos získal Oskara? Počátkem března budete mít jedinečnou příležitost díky festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden… (více)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Snowden podle Olivera Stonea

Snowden podle Olivera Stonea

20.02.2015

Julian Assange už svůj film má a teď je na řadě další oblíbenec americké vlády, Edward Snowden. Bývalý systémový administrátor NSA, díky němuž víme, že sledování mobilní a elektronické komunikace… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Reklama

Reklama