Reklama

Reklama

Já, Mattoni

(seriál)
  • angličtina I, Mattoni (festivalový název)
Trailer
Česko, 2016, 11 h 52 min (Minutáž: 56–84 min)

Režie:

Marek Najbrt

Předloha:

Petr Zikmund (kniha)

Scénář:

Petr Zikmund

Hrají:

David Švehlík, Alois Švehlík, Jáchym Novotný, Ondřej Malý, Vojtěch Dyk, Tatiana Dyková, Taťjana Medvecká, Vladimír Javorský, Jana Plodková, Aňa Geislerová (více)
(další profese)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Polovina devatenáctého století je obdobím revolucí. V rakouském císařství bylo zrušeno poddanství, Darwin dokončil knihu O původu druhů a v Plzni vynalezli plzeňské pivo. Česko se pomalu vyvíjí v průmyslově nejvyspělejší část monarchie. A vedle cukrovarnictví či železáren se v jeho západním křídle, v Karlovarském kraji, začíná rozvíjet další, méně nápadné podnikání. Jeho strůjcem se stává Heinrich Mattoni, zdatný byznysmen, který je ochotný dosahovat svých cílů i za cenu fatálních selhání v osobním životě.

Výpravný seriál Já, Mattoni zasahuje dlouhý časový úsek, od první poloviny 19. století až do roku 1910, a odehrává se na kolonádách i v nevěstincích Karlových Varů, v Schönbrunnu – vídeňské rezidenci rakouských císařů, v ulicích tehdejší Prahy i New Yorku. Na pozadí podnikatelských úspěchů a soukromých pochybení Heinricha Mattoniho sledujeme proměnu tehdejší společnosti a jejích možností. Motorem seriálu je celoživotní boj dvou silných individualit, Mattoniho a jeho ženy Míny. Boj vrcholící tím, že starý Matttoni, nemocný a v horečkách, ztrácí vládu nad svým impériem ve prospěch své energické, mocichtivé ženy. Stařec, obklopený vyčkávající rodinou, bojuje. A nachází překvapivou zbraň – pravdu o svém životě, která je pro jeho nejbližší, ale i pro celou tehdejší společnost, hříšně nepřijatelná. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (131)

ondrula 

všechny recenze uživatele

Opravdu až směšně ubohý a předražený filmařský prd. Kde se utopilo těch 100 mega? Asi za platy hercům, protože zde hrají samé celebrity, ale to bohužel nezajišťuje seriálové kvality, a to zvlášť proto, že scénář je otřesný. Jeden případ za všechny: Vilhelmová sedí na posteli a vztahuje po Švehlíkovi ručičku a šišlá: "Pomilujeme se jako o svatební noci. Jdi se trochu umýt... Pojď ke mně, miláčku..." Hrůza. Je také vidět na jinak skvělém hereckém matadorovi Norbertu Lichém, jak mu to hraní pod vlivem otřesného scénáře nejde. Jedná se vlastně o sled nesmírně unylých a nezajímavých salónních scén, scénář šustí papírem a Švehlíkovo nekonečné prostituování je nechutné. Musím ještě vyzdvihnout do očí bijící obsazení čtyřicetileté zvrásněné Vilhelmky do role šestnáctileté naivky. Vskutku špatné dílo, z jehož konceptu jsou znát ambice natočit historický epos srovnatelný s Cirkusem Humberto, ale tak nějak to nedopadlo. ()

CaptNemo 

všechny recenze uživatele

Možná by se části daly použít do cimrmanovské hry: Otec dvou téměř dospělých chlapců, kteří odmala vyrůstají v Karlových Varech, se jim po dvaceti letech rozhodne představit význačné osobnosti města - vyjde před dům a deklamuje: Támhle jede pan Becher, ten vyrábí kořalku, ááá za ním jede pan Pupp, majitel hotelu... To je přece bomba! A ještě větší pecka je, když se ta samá scéna opakuje za 10 minut znovu. Zbytek není použitelný nikam. Herci nemají co hrát a u neherců to je jedno. Dialogy tak ploché, že už by byla lepší metoda improvizace na místě. O pazvucích místo hudby už se tu někdo zmínil. Po 40 minutách jsme to vypnuli. P. S. Zajímavé je, že špatná věc se často pozná už od prvního okamžiku. Tady dlouhý tmavý pokřivený záběr na dům. Myslím, že značka Mattoni by se měla proti tomu bránit. Když jistá paní Filipová dosáhla toho, že postava v seriálu Návštěvníci, která připomínala jejího manžela "akademika Filipa", se musela přejmenovat a herci pak dodabovávali jiné jméno, tady by měla slavná minerálka požadovat něco podobného. Hlavní postava by se tu mohla jmenovat třeba Najbrt :-) ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Nuda, nezájem. Vypadá to jako standardní inscenace, co se tady točily před deseti lety (jen trochu poznáte, že je to drahé), z hlediska toho, že seriál nevypráví téměř žádné životopisné události pokulhává i ta berlička se scénáristickou licencí, ale hlavně, že tak průměrné dílo natočí tak inovativní tvůrce, jakým Marek Najbrt je, by mě v životě nenapadlo. Jestli ono to náhodou nebude tím Petrem Zikmundem. 50%. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Podzimní vlajková loď čétéčka zklamala na celé čáře. Švehlíkovi se mohli snažit, jak chtěli, ale pokud se scenárista zmůže v podstatě jenom na vylíčení milostných eskapád hlavního hrdiny (jenž je mimochodem vylíčen jako egoistický hajzl, kterému nedělá problém znásilnit vlastní manželku), tak je každá snaha marná. O obsazení Tatiany do role dvacetileté dívky už radši ani nemluvím. ()

Tosca 

všechny recenze uživatele

To je dost ubohý výsledek. Příšerně napsané. Něco tak unylého a nedramatického jsem už dlouho neviděl. Ubohé dialogy a dost často naprosto nereálné, těžko uvěřitelné jednání postav. Vyhozené peníze. Aspoň že je to docela výpravné. Ale to oblbování diváka si taky mohli odpustit: naroubovat na sebe trikově Květnou zahradu v Kroměříži a v pozadí Schönbrunn, ach jo... Herecké výkony taky nejsou kdovíco, ale ono jak to taky hrát, když je to tak špatně napsané. Tohle by vystačilo tak na dvoj- nebo trojdílný TV film, ale ne na 12tidílný seriál! ()

Galerie (260)

Zajímavosti (11)

  • Nejmladšího Mattoniho měl původně hrát Jan Komínek, krátce po začátku natáčení byl ale přeobsazen kvůli tomu, že dříve hrál v reklamě na Kofolu, tedy konkurenční nápoj. Nahradil ho Jáchym Novotný. (Vojtasesn)
  • Natáčeno na spoustě míst severozápadních Čech: Kyselka, Stráž nad Ohří a na několika lokalitách ve městě Žatec. Natáčelo se také na Arcibiskupském zámku v Kroměříži nebo na zámku Konopiště a na zámku v Lužanech u Přeštic. Záběry z ulice, ve kterém se nachází zastoupení firmy Mattoni v New Yorku, byly natáčeny u Negrelliho viaduktu v Praze pod jehož oblouky byly situovány obchody. Okolí bylo dotvořeno digitálně. (macot)
  • Dopis, který Heinrichu Mattonimu (David Švehlík) zasla do Ameriky jeho žena Mína (Tatiana Vilhelmová) je datován 12. dubna 1885, ale dopis, který mu po návratu do Evropy napsala Wiki Slawitschek (Dana Marková), má datum o téměř deset let starší, 27. dubna 1875. (Martin_L)

Související novinky

Zemřel herec Norbert Lichý

Zemřel herec Norbert Lichý

18.01.2024

Ve věku pouhých 59 let dnes zemřel velký sympaťák, rodák z Ostravy, filmový a divadelní herec Norbert Lichý. Zprávu potvrdila jeho rodina i Divadlo Petra Bezruče, s nímž je herec celý život úzce… (více)

Reklama

Reklama