Reklama

Reklama

Ghoul

  • Slovensko Ghoul
Trailer 2

Trojice filmařů se vydává na Ukrajinu s cílem natočit unikátní dokument o kanibalismu. Strašlivý hladomor v letech 1932-1933 tu dohnal spoustu lidí k děsivým činům. Nečekaně se jejich pátrání začíná propojovat s příběhem jednoho z nejzvrácenějších zločinců novodobé historie, kanibala Andreje Čikatila. Během 12 let spáchal přes padesát brutálních vražd, při nichž své oběti částečně snědl. Společně s místní tlumočnicí, průvodcem a senzibilkou se snaží odhalit tajemství domu, kde se vše odehrávalo. V opuštěném stavení uprostřed ukrajinských lesů se z filmařů i jejich doprovodu však brzy stávají nedobrovolní vězni. Stísněný pocit ve zdech domu se mění v děsivá setkání s jiným světem. Ze záměru natočit dokument se stává hrůzyplný boj o život. Nikdo netuší, kdo nebo co je TAM VENKU... (Bioscop)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (721)

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Je sice fajn, že v Český kotlině exituje tvůrce, jenž svými filmy může prorazit i mimo Česko, což je na naše filmaře jev takřka nevídaný a já za to Jáklovi děkuji, protože např. jeho Kajínek absolutně skvělej film, kterej už jen vizuální stránkou vypadá jako americký thriller a to je prostě věc, která mě nesmírně těší.Bohužel od Ghoula jsem čekal určitě víc.Dobře natočené klišé s pár děsivými scénami, které uměly dobře zvednout srdeční frekvenci, ale celé je to natočené v hrozně nesympatické lokalitě, místy to nemá šanci udržet tempo a až na překrásnou Alinu Golovlyovou je herecké obsazení bytostně nesympatické i když herecky zvládá.Když nic jiného, může Jákl určitě konkurovat americké, španělské a třeba i ruské hororové produkci a to je prostě úžasný, ale že měl Ghoul být mnohem děsivější, to už je jiná.Velká škoda, že jako celek to vyzní hodně obyčejně, protože námět je neobyčejný a při jedný z posledních scén v lese jsem se pro jistotu podíval, jestli jsem se neposral.55%. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Netřeba psát o tom, kterak Ghoul vyniká v rámci české hororové tvorby, neboť v tomto ohledu takřka nemá v čem vynikat. Jákl se projevil coby moderní světový tvůrce, který má nakoukáno, má přehled o tom, co diváky ve strašidelném žánru nejvíce přitahuje, a který především dokáže zrealizovat i všechny protřelé hororové motivy na takové úrovni, že výsledek zastiňuje velkou většinu dražších a ambicióznějších, ale velmi podobných pseudodokumentárních hororů. Svižná, scénáristicky nápaditá (výborné lekačky), skvěle ozvučená a slušně gradující evropská filmařina, chytře zvýrazňující už tak dusivou atmosféru pomocí mrazivého fenoménu Andreje Čikatila. Úvod se sice dosti táhne, kanibalismus je těžce nevyužit a k postavám si nelze vytvořit natolik silný vztah, aby závěrečná část vtáhla diváka i jinak než jen zásluhou povedené stylizace, ale v rámci mohutné blairwitchovské vlny patří Ghoul rozhodně k těm zajímavějším, řemeslně vyspělejším zástupcům.. 65% ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ukraine Cannibal Project. Hadžime! Jákl získává body za odění do bezútěšného kimona i eskalaci napětí na tatami ve finální fázi zápasu. Rozmáhajícím se nečistým praktikám boje jako jsou zvýšená hlasitost při lekačkách či poněkud násilné zapojení ektoplasmy rostovského gurmána se ani nepokoušel vyhnout a byl za ně napomínán. Samotný zápas pak končí prohrou Jákla s limity found footage na wazari. Soremade! Hledání svatého grálu žánru nadále pokračuje.. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jak to rozseknout bez zbytečných keců? No....tak předně jen potvrdím, že se nejedná o žádný thriller, protože Ghoul je čistočistým FF mockumentary hororem. V rámci tohoto subžánru můžeme asi jen stěží od Jákla (resp. kohokoliv) čekat nějaké inovátorství, takže od tohoto momentu se můžeme rozdělit na příznivce a odpůrce Found Footage. Odpůrci ať si trhnou haxnou, příznivci by měli být více, či méně spokojení. Spokojenost panuje nad prezentovaným příběhem, protože je nesporné, že si někdo dal práci s vytvořením storky s nádechem mockumentary, která oproti četné konkurenci bere výhodu ze zajímavého tématu, spojeného s rychlým a poutavým rozjezdem. Méně spokojený už jsem byl hororovými atributy, a to se schopností Ghoula postrašit, hned ale dodávám, že pár lekaček funguje skvěle a závěr už je patřičně creepy, takže mám spíš vnitřní pocit subjektivního nezadostiučinění, který přikládám v tomto případě slušně zaplněnému kinosálu a který se budu snažit napravit někdy v budoucnu při repríze v teple nočního, opuštěného domova. Druhá, už objektivní výtka směřuje k množství krve a četnosti gore, které při daném bodycountu a tématice kanibalismu považuju za hrubě nedostatečné. Srovnávat Ghoula s milionem podobných filmů nemá cenu, pouze konstatuju, že obstál hlavně díky příběhu, ve kterém se tvůrci obtěžovali s objasňováním "kdo a proč", nadprůměrně. 70% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ve stylu Záhady Blair Witch se pod taktovkou Petra Jákla ml. rozjíždí napínavá hororově laděná podívaná, jejíž největší předností je osvědčený styl vyprávění (dokumentaristické pojetí), atmosferické prostředí a duchařský námět s propojením skutečného případu vraha. Vlastně pořádně nechápu tak nízké hodnocení. Podle mého názoru jde o velmi slušný počin, u kterého by nás mělo těšit, že vznikl z pera českých tvůrců. Ano, Jákl kopíruje jiné horory, nepředstavuje nám nic extra nového a sám jsem se u tohoto hororu nebál (což je co říct), ale domnívám se, že jde o zdařilou podívanou. 4* ()

Galerie (19)

Zajímavosti (20)

  • Web Alkohol.cz připravil při příležitosti světové premiéry filmu Ghoul exkluzivní koktejl „Cool Ghoul“. (Duoscop)
  • Natáčení začalo v Kyjevě a postupně se přesunulo směrem k rusko-ukrajinské hranici, přičemž se štáb několikrát dostal i na ruské území. Filmovalo se přímo v místech, kde vrah Čikatilo žil, a všichni místní obyvatelé o kanibalovi věděli. Filmařský tým se pohyboval přibližně hodinu od civilizace a často se podíval také do lesů, před kterými je místní varovali, protože se v nich mohli setkat s vlky či medvědy - štáb však neměl na výběr. Během filmování se Petru Jáklovi ml. podařilo najít i osoby, které hladomor z první poloviny 20. století pamatovaly. Kromě Ukrajiny se točilo také v Kalifornii. (Zdroj: blesk.cz) (oje)
  • Režisér a scenárista Petr Jákl ml. filmové herce - autentické typy a neznámé tváře - vybíral na řadě míst po celém světě. Nejdříve začal v Kyjevě, pak Praze, Berlíně, Londýně, New Yorku a Los Angeles. Právě na posledních dvou jmenovaných místech byli hlavní představitelé vybráni. Castingy prošlo na 1 500 adeptů. (oje)

Reklama

Reklama