Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sugestivní příběh dvou dospívajících dívek. Puberťačka Tracy sní o tom jak být COOL. A má pro tuto svou představu i svůj ideál. Je jím ostřílená spolužačka Evie, dívka bez rodinného zázemí. Ta uvede Tracy do "velkého cool světa", do světa nebezpečných nástrah a rychlých požitků, ve kterém hrají hlavní roli drogy a povrchní erotické zkušenosti. V citovém zmatku, plném neshod s rozvedenou matkou a konzumním otcem, který utíká od problémů, podlehá Tracy rafinovaným slibům zkušenější parťačky a pouští se na cestu nikam...

Třináctka je film o hledání a konfliktu s vlastní identitou, který k dospívání patří. Režisérka Catherine Hardwickeová se v něm i pomocí syrového oka ruční kamery (natáčelo se technikou Super 16) pokouší o svérázný pohled do nitra teenagerů a o pochopení sociálního kontextu jejich tápání. K tomu jí pomohl velmi autentický námět, který na základě vlastních zkušeností poskytla a scénáristicky se na něm i s režisérkou podílela herečka Nikki Reed (hraje Evie). Roli matky prvotřídně, jako vždy, zahrála Holly Hunter (např. Piano, Bratříčku, kde jsi?). Na festivalu v Sundance získal film cenu za režii, je i součástí programu mezinárodního bratislavského festivalu 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

In this movie I completely fall in love with Evan Rachel Wood:) Myslím, že to byla právě Třináctka, kde jsem ji prvně poznala a začala zbožňovat tu její nadpozemskou krásu a přirozenost. Film věrohodně a realisticky zpracovává ono nelehké období v životě teenagerů, kdy se všichni hledají, experimentují, chtějí někam zapadnout a být obdivováni vrstevníky. Excelentní obsazení, zejména Nikki Reed coby protřelá a manipulativní kočka a Holly Hunter coby starostlivá máma. Film má dobrý scénář a spoustu silných momentů, kupříkladu Tracy a její sebepoškozování či scéna, kdy její matka zjistí, že její milovaná dcerka se "řeže." Tato scéna mě dostala a i slzy se objevily. V podstatě až v závěru filmu jsem si uvědomila, že tuto zdařilou sondu do života dospívajících dívek natočila vlastně Catherine Hardwicke. Zajímavé, jak v průběhu let může taková režisérka kvalitativně hluboce klesnout a přivést na plátna něco jako je fenomén dnešní mládeže, Stmívání. ()

maxi6 

všechny recenze uživatele

......Není to zas tak zcela bezduchý, špatně pojatý, bez skrytých odkazů během děje, naopak, vše tam je, ale velká škoda, že je to podáno nezvyklým střihem a stále stejnou kamerou a celou dobu se to plíží v jedné rovině. Nic proti tomu, ale po skončení produkce opravdu ty oči bolí. Kontroverznost, kterou zde Hardwicke tímto chtěla podkreslit, se minula účinkem. Podtext fimu a jeho přínos zřejmě má větší význam, než nám na první chvíli připadá. Americká konzumní společnost je zde v plném rozsahu zobrazena v celé její nahotě, lacinosti a pokleslosti ducha. Zároveň důkaz toho, že "dobré vychování" má hlavní kořeny v dobře fungující, milující a nepokrytecké rodině. Velice by mě také zajímalo, jak by si s tímto námětem poradil třeba Aronofsky. Podle skvělého Requiem myslím určitě mistrovsky...... ()

Reklama

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Sice bych řek, že by se to spíš mělo jmenovat Sixteen pro věrohodnost. Ale jinak poměrně zajímavě naturalisticky podanej příběh. Aneb návod jak z hodné dcery udělat štětku. Bohužel trošku pokulhává scénář hlavně v oblasti zkažení a znova napravování svině/chudinky Tracy... 3,3* za herecký výkon děvčat. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Ve snaze začlenit se do zdánlivě žádané a oblíbené společnosti, která se na oko tváří přátelsky se z milé a obyčejné holky stane vypatlaná,namyšlená a rozmazlená fiflenka. Kdybych tuhle holku někdy potkala nejen že by si za ní odplivla ale taky bych si řekla kam ta dnešní mládež spěje(jakkoliv to zní stařecky nebo namyšleně,občas vidím takovýhle fiflenky na ulici a zůstává mi rozum stát).I blbky se někdy poučí tak také Tracy nakonec zjistí,že přestřelila. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Mark Mothersbaugh: 1. Mas - Kinky [4:20] ,2. Super Bad Girl - Iffy [4:17] ,3. The Equaliser - Clinic [3:43] ,4. Ivanka - Imperial Teen [3:17] ,5. (So I'll Sit Here) Waiting - The Like [4:37] ,6. Make It With The Beat - Folk Implosion [3:55] ,7. Beso - Carmen Rizzo [3:36] ,8. Killer Inside Me - MC 900 Ft. Jesus [4:53] ,9. Explain It To Me - Liz Phair [3:10] ,10. Lemon - Katy Rose [4:47] ,11. Pay Attention to Me - Orlando Brown [4:15] ,12. The Freshest - The Freshmaka [2:52] ,13. Nicotine - Anet [3:42] ,14. Bien Caliente - The Tormentos [4:03] ,15. The Shoot Out - Mark Mothersbaugh [1:09] ,16. Hit Me - Mark Mothersbaugh [1:47], ()

Galerie (44)

Zajímavosti (16)

  • Přestože Evan Rachel Wood (Tracy) hraje mladší sestru Bradyho Corbeta (Mason), je ve skutečnosti o rok starší. (LoLaa)
  • Příběh se volně zakládá na skutečných životních událostech herečky a spoluautorky Nikki Reed (Evie). (Ozo)
  • CHYBA VE FILMU Když Mel přiveze Tracy a Evie poprvé nakupovat do Melrose, na chodníku je vidět paní v bílých kalhotách a žlutém tričku, jak se rozhlíží a odchází, po chvilce a malém střihu se celá scéna opakuje. (Terva)

Reklama

Reklama