Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Videa (11)

Trailer 2

Recenze (1 023)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Čtverka je spíš taková ze slušnosti, úplně spokojený nejsem ani přibližně. Strachův Silver A, který jsem hodnotil trojkou a který s Anthropoidem souvisí jen v šiřším kontextu, přímo pak pouze osobou Josefa Valčíka, byl o dost horši. Úplně v pořádku je historická věrnost, kdy jako historický film Anthropoid s přehledem obstojí, bohužel mě dost zklamal sám Ellis, od kterého jsme čekal po drtivém Metru mnohem dramatičtější a hutnější protektorátní nálož. Přijde mi to, že jako cizinec ztratil příliš času a úsilí studiem historických faktů, což je samozřejmě neodmyslitelně nutné, ale nezbylo mu už dostatek prostoru na "vyšperkování" atmosféry Protektorátu, zejména pak událostí po atentátu. Angličtina herců naprosto příšerná, totální omyl. Pro zájemce přikládám tento dokument, o Anthropoidu který považuju za nejlepší. 75% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

V histórii našej krajiny máme málo tak celosvetovo známych anihrdinov akými bol Ján Kubiš a Jozef Gabčík. O ich čine - úspešnom atentáte na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha sa mnoho popísalo, no do príbehu o násilnej smrti sa filmári príliš nehrnuli. Operácia Athropoid nám naznačuje, prečo sa tejto látke režiséri tak vyhýbali. Vďaka týmto hajzlom, ktorí sa rozhodli zavraždiť bezvýznamnú figúrku totižto zomrelo mnoho ľudí, pretože sa nacisti pomstili a vypálili a vyvraždili nevinných civilistov. Je veľmi ťažké natočiť film o tom, ako sa nepočetná skupina v odboji snaží zosnovať atentát, ktorý vlastne trvá len niekoľko sekúnd. Deväťdesiatdeväť percent činnosti skupiny Anthropoid bolo len o plánovaní, plánovaní a zase len o plánovaní. Ako niečo také poňať? Divák si veľmi ťažko hľadá cestu k hlavným "hrdinom" a taktiež i k okupovaným obyvateľom Prahy. Chýba tu budovanie istej atmosféry strachu i viac rozvinutých motívov odporu. Škoda, že sa tvorcovia filmu neinšpirovali napríklad u Briana Singera a jeho Valkýrie, filmu, ktorý pracoval s podobnou látkou, no režisér sa vedel umne pohrať s motiváciou hlavného hrdinu a predstavením zla v podobe nacistov i samotného Hitlera. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Žádný jiný zahraniční film mě coby českého vlastence tak moc nepotěšil. První polovina je sice víceméně z povinnosti, za účelem trochu prvoplánového představení hlavních hrdinů a jejich odbojové i milostné osobnosti, ta druhá však, od započetí samotného atentátu až po závěrečný záběr, mě zásluhou bravurního dramatického timingu, nádherně syrové akce a bezchybně vygradovaných emocí úplně smetla a veleslavnou kostelní bitvu jsem s postavami neskutečně prožíval, přestože vyústění bylo nevyhnutelné. V momentě, kdy Cillian Murphy, tímto už definitivně zasloužilý člen mé herecké top 20, zakřičel "Jsme Češi!", naježily se mi všechny vlasy včetně těch, které už jsem ztratil, a v návalu euforie jsem dostal nezkrotnou chuť stvrdit jeho vlastenecký výkřik několika půllitry hrdého českého piva. Zamrzí sice málo prostoru pro záporáky (je to film o nacistech se zdaleka nejmenším počtem hákových křížů na plátně), zato však dojme velmi upřímný a emocionální přístup k odvážným obětem a potěší sympatický výkon nejen Murphyho, ale také přesvědčivého Dornana. Jen místo Geislerové mohli tvůrci využít vzkvétající sexappeal Viky Kerekes, Aňa už má přeci jenom svoje roky a maskěři jí zrovna dvakrát nepomohli... ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Komentář numero osmičento a mně se toho dere na klávesnici tolik, že nevím jak zabránit nesouvislému drmolení či pětistránkové délce. Eh... Tak takhle. Je zjevně dobře, že se látky chopili inostránci. Za a. umí dělat filmy, z b. se vyhnuli všelijakým pupendovským pičusiádám. Nevím, jestli podnět ku zpracování dal zase Milda (stejně jako u Husa), ale (na rozdíl od Husa) je výsledek velice obstojný. Neuškodí jednou za čas, obzvláště, když je dílo dle notoricky známé události, vyzdvihnout psychologickou stránku střelce (byť na svou dobu perfektně vycvičeného), jdoucího na smrt. To, že chlapci nevlítli do křižovatky s párátkem v koutku úst, za drsných hlášek nevykostili protektora a pak s úsměvem na rtech neodcválali zapadající Palmovce vstříc, je nesporné plus. Nyní hnidy - budu si muset přepočítat, zda zde v kostele padlo skutečně jen těch čtrnáct nácíčků, (ano, zraněných bylo skoro po strop), jak uvádí knihovna Holocaustu. Geislerka, více netřeba. Tedy - hrát vcelku umí, naštěstí však byla zastřelena, že? Ano, ten atentát, to bylo dobré rozhodnutí! Chňá a hihň. Z historického hlediska tedy. Slovy tety Kateřiny - chtěl bych vidět toho smělce, co by si dovolil v dnešní změkčilé době spatra odsoudit Čurdu, či naopak zlehčovat hrdinství všech, co skokanům podali byť jen užmoulanou skývu. No. A stejně to je změť slov, je mi líto. Tak už jen na závěr a definitivně bokem - blbečkům, co bloumají s kytarou v podpaží Prokopákem a hrají si na indiány, nebo cože, jsem se vždycky posmíval. A gurua dnešních trampů, Jendu Vyčítalů, do toho počítám obzvláště. Královské reggae - nekrálovské reggae. Ale po většinu filmu mi v uších zněla kdysi slyšená https://www.youtube.com/watch?v=2y16ThiVc6A&ab_channel=czgamesnik a nemůžu se jí od té doby zbavit. Bez dovolení si půjčím kousíček - Silver A, Silver B, holky krásněj', válka-neválka, vzpomínám na ta jména - Bublík, Hrubý, Opálka, Silver A, Silver B, smrťák roztočil už osudí, it's a long way to Tipperary, kov na spánku zastudí. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Jakož to Český patriot (i když na vojně jsem nebyl) a milovník čehokoliv co se týká naší historie, tedy nejenom druhé světové války jsem byl zvědavý, jak si Britové poradí se zpracováním tohohle vůbec nejvýznamnějšího atentátu na vysoce postaveného nacistického pohlavára a musím říct,, že obstáli a určitě je to dobrý film. Naše domácí zpracování ze šedesátých let Atenát považuji za určitě slušný a nadprůměrný film, ale není to pro mě žádná nepřekonatelná klasika, takže s tím jsem k tomuhle přistupoval. Ani bych ho nenazýval remakem, byť je až na pár detailů o tom samém, ale je to prostě další zpracování známé historické události, takže tolik k tomu. Když se přenesete přes Anglicky mluvící Čechy s podivným přízvukem (holt je to Britský film, tak se tu kupodivu mluví Anglicky, to je divný co chytráci?) tak se nudit rozhodně nebudete. První hodina filmu se věnuje přípravám samotného atentátu a slouží i na celkem solidní seznámení z hlavními aktéry, pak přijde samotná událost, skrývání se v kostele a finální přestřelka z nácky, takže oceňuji, že film nic nepřibarvuje a drží se historických skutečností, tak jak se událi ani nám necpe nějakou patetickou lásku k západním mocnostem. Ba naopak je tu jasně řečeno, že západ Československo zradil, akorát snad scéna samotného atentátu je trochu akčnější, nepamatuji si, že by v Atentátu po provedení samotné akce nastala ještě nějaká přestřelka z nácky, ale tak dokážu to pochopit, je to snaha o dravější pojetí a větší přiblížení filmu současnému divákovi, takže ok. Navíc film je i celkem drsný a syrový, nic se tu nepřikrášluje a nacisti jsou odporná brutální prasata, což byli. Konec je stejný jako v naší verzi a tak jediné za co strhnu body je fakt, že někdy je ten střih a ta kamera akční až moc a bohužel ty přestřelky hlavně ta finální mi přišli kapku nepřehledné, což je škoda. Jinak vyjadřuji spokojenost. Ps : Jo a vzkaz pro xxmartinxx : Kdy měl jako Anthropoid zabít Heydricha??? Pět minut před koncem? a pak se měli hned všichni hromadně odbouchnout či co?! ne vztah některých lidí k filmům nechápu, rozumím, že mají třeba v popisu práce na ně chodit a, že je to nebaví, ale proč si potom takovou profesi vybrali, je mi záhadou.80% ()

Galerie (74)

Zajímavosti (62)

  • Když před kostel vynesli k identifikaci mrtvé parašutisty, byl přítomen i Vlastimil "Áťa" Moravec (Bill Milner), nikoli pouze Čurda (Jiří Šimek). Áťa by syn manželů Moravcových, kteří patřili k nejbližším podporovatelům parašutistů. V jejich bytě se scházeli jak parašutisté, tak zástupci českého odboje. Při několikahodinovém "zostřeném výslechu" na gestapu pravděpodobně vyzradil, kde se skrývají atentátníci. (ČSFD)
  • Ve skutečnosti v roce 1942 v Resslově ulici, v níž leží kostel sv. Cyrila a Metoděje, jezdila tramvaj. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 1. července 2016 na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. (BMW12)

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama