Reklama

Reklama

Lesapán

(studentský film)
  • USA Leshy
Trailer

Karel je hajný tělem i duší. O les se stará pevnou rukou a může se pyšnit trofejemi, o kterých si myslivci často nechávají jen zdát. V opuštěné části lesa ale pytláci probudí tvora, který by Karlovi mohl být rovnocenným soupeřem. V pohádkách se mu říká Hejkal, ale setkání s ním rozhodně nemusí skončit pohádkově. Zatímco se mu Karel snaží přijít na stopu, Hejkal je blíž, než si myslí. Mezi tajemným tvorem a Karlovou dcerou Aničkou vznikne zvláštní spojenectví. Kdo se nakonec stane jediným pánem lesa? (Savel)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Forma skvělá, obsah "jen" fajn - ve smyslu, že moh bejt naplněnější; souhlasim s honajzem, že rozjet se tam toho dalo víc - zvlášť, když film sám se odkazuje na samotnýho Karla Jaromíra. Herci (vlastně jen holčička /Havlíčková/ a hajnej /Pospíchal/) jsou ale skvělí, stejně tak kamera - a na to, že jde vlastně o studenstkej film, tak i výprava a kostýmy. Ten směr a styl je ale víc než sympatickej a kdyby takovejchle věcí vznikalo víc, já budu šťastnej jako blecha - obzvlášť, pokud se Soukup a spol. opravdu těmhle našim hejkalům a spol. hodlaj věnovat hloubš třeba v i rámci nějakýho toho seriálu (jak ostatně už sami předeslali). Kéž by! Jen bych se pak teda přimlouval za "standardnější" distribuci, protože dostat se někde (bez kabelovky) k Lesapánovi je skoro nemožnej úkon. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ty tři hvězdy jsou hlavně za kameru, ta je vynikající. Jinak to na můj vkus kombinuje nešvary typické pro horory s nešvary typickými pro krátkometrážní filmy, zejména co se týče charakterů, dějových zkratek a zvratů. Navíc nemám rád ty klišé, kdy v podstatě normální a běžná činnost je v hororu nasnímaná a ozvučená tak, aby vzbuzovala odpor, to mi vadí. Taky působí nepřirozeně to rychlé oželení pejska vyměněného za obludu. To nět. A ze všeho nejvíc mi vadí ta kárající moralizující pozice a vyšší síla, trestající ovšem dle lidských měřítek, těch správných samozřejmě, protože "my" máme, my vlastníme pravdu a vyšší síla (zde Lesapán, ale může to být cokoli jiného kdekoli jinde) jedná a trestá podle této "pravdy". Tak často ve filmu zabije padoucha "vyšší spravedlnost", ale dle mého to pak není trest, trestá jen člověk člověka. ()

Reklama

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Obrovské překvapení. Absolvenstský film, který vypadá opravdu vyspěle a profesionálně, se zajímavou kamerou, hudbou, maskami a především se sympatickým obsazením. Film, který dokáže být pohádkový i děsivý zároveň (a ono to obojí funguje). Pokud tvůrci opravdu chystají celý seriál o strašidlech slovanské mytologie, bude to pecka. ()

Doldus 

všechny recenze uživatele

Velice dobré! Líbí se mi, že režisér snoubil typicky české prvky (krásná příroda, jistá poetika) a formální stránku na téměř světové úrovni. A houby téměř! Masky mi připomněly genialitu del Tora (možná trochu přeháním, ale i tak mi "Lesapán" mexického mistra evokoval), kamera, zvuk, to všechno prokazuje vysokou kvalitu, za kterou by se nestyděl kdejaký světový tvůrce, zvlášť vzhledem k formě a rozsahu. Je vidět, že má Soukup současné i klasické hororové postupy celkem v malíku, atmosféru totiž nastolil působivě a nezbývá mi než fandit tomuto talentovanému tvůrci, který si už teď buduje velice slušné renomé. ()

Aargh 

všechny recenze uživatele

Pavel Soukup potvrdil pozici nekorunovaného krále českého hororu. Skvělá zvuková i vizuální stránka, bezchybné praktické efekty, přesvědčiví herci, vypointovaný příběh a hlavně atmosféra, která by se tentokrát skutečně dala krájet. Řemeslně strčí Lesapán do kapsy české filmy s řádově vyššími rozpočty. Kéž by takhle dopadaly všechny crowdfundingové projekty. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (13)

  • Výroba celotělové masky s animatronickou mimikou trvala přes měsíc. V hlavní roli se představil spolutvůrce masky Josef Rarach. Aplikace masky před každým natáčením trvala 2 a půl hodiny, odličování přes hodinu. Maska byla limitovaná pohybem a kvůli tropickým horkům v ní bylo nesnesitelně. Rarach musel být v každé pauze převezen do chladu. Kromě toho v ní téměř 10 hodin nemohl jíst ani si dojít na toaletu. Natáčení zdržovalo i neustálé vybíjení baterek animatroniky nebo její poruchy při deštivých nocích. (Savel)
  • Tvůrci sháněli část peněz na natáčení přes crowdfunding. Úspěšná kampaň a podpora fanoušků vydělala filmu 130 % požadované částky. (Savel)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno