Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do malého městečka El Dorado přijíždí pistolník Cole Thornton (John Wayne). Ten dostal nabídku práce pro místního bohatého rančera Barta Jasona. Jenže Colea přímo v městečku varuje před přijetím této práce jeho starý přítel, místní šerif J. P. Harrah (Robert Mitchum). Bart Jason je zákeřný zbohatlík, který má zájem získat zdroje vody patřící už několik generaci místních rančerů, MacDonaldovým. Po této informaci Cole Jasonovu nabídku odmítá. Při zpáteční cestě do městečka však dojde k nehodě. Mladík, Luke MacDonald, který hlídá přístupové cesty okolo MacDonaldovy farmy, usne na stráži a Coleův příjezd ho vyleká. Rozespalý Luke na Colea vystřelí. Stojí ho to život. Colea Lukeova smrt mrzí, proto jeho mrtvolu i s vysvětlením přiveze na farmu MacDonaldových. Podrobnosti nehody, které Cole vysvětlí Lukovu otci, starému MacDonaldovi, jsou tak přesvědčivé, že MacDonaldové Colea nechají jít. Jediný, kdo se s vysvětlením Lukovy smrti nesmířil, je Josephine (Joey) MacDonaldová, sestra mrtvého. Ta si proto na Colea počíhá v divočině a postřelí ho. Cole je sice zraněný, nicméně by Joey mohl bez jakýchkoliv problémů zabít. Cole to ale neudělá a posílá dívku k otci domů. Po nezbytném ošetření rány odjíždí z městečka. O několik týdnů později se Cole v malém baru kdesi na západě setkává s pistolníkem Nelsem McLeodem. Ten mu také nabízí práci. Opět se jedná o práci pro Barta Jasona. Cole práci sice odmítne, ale dozví se, že se Jason opět rozhodl získat přístup k vodě. Dřív se bál šerifa J. P. Harraha, teď ale šerif propadl alkoholismu, a tak Jason opět shání pistolníky pro svou malou válku proti MacDonaldovým. Cole se ihned rozhodne jet MacDonaldovým na pomoc. Je mu jasné, že jeho přítel-šerif má co dělat sám se sebou. Ke Colemu se přidává mladík, který si nechává podle svého původu říkat Mississippi. Cole mu totiž pomohl s McLeodovou bandou. Ve městečku Cole zjišťuje, že jeho přítel-šerif je už několik týdnů v lihu. O bezpečnost ve městě se stará jeho pomocník Bull. Cole s Bullem a Mississippim rázně udělají šerifově pití utrum. Mississippi umíchá jakýsi dryák, který nalijí opilému Harrahovi do hrdla. To velmi rychle postaví pijana na nohy. Šerif, který má úděsnou kocovinu, zjistí, že se mu směje celé městečko. Nikdo nemá pro jeho pijáckou epizodu kvůli záletné ženě pochopení. Co je však horší, ze šerifa nemají respekt ani McLeodovi muži, kteří se ve městě setkávají se svým povedeným zaměstnavatelem, Jasonem. Ve chvíli, kdy tito pistolníci zaútočí na šerifa a jeho pomocníky, Bulla, Colea a Mississippiho, se zlou se potážou. Léčka, kterou McLeodovi lidé na šerifa a jeho doprovod připravili, skončí smrtí tří pistolníků a zatčením Barta Jasona. Teď je ale jasné, že McLeodovi lidé určitě přijdou zachránit svého zaměstnavatele před jeho vydáním státnímu zástupci... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (207)

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Prostredni film Hawksovi trilogie rek je asi ten nejznamejsi z nich, ve kterem po boku Johna Wayna hraji tentokrat Robert Mitchum a mladicky James Caan (kteryho jsem uprimne ani nepoznal, zjistil jsem to az z titulku). Bohuzel je to radu let, co jsem videl zbyly dva filmy, a tak nemuzu nabidnout kvalifikovany srovnani. Z toho co jsem videl se ale jedna o klasickou 'Waynovku' se sebevedomym starnoucim pistolnikem, ktery se vyda na pomoc priteli - stradajicimu serifovi, jemuz visi nad hlavou ortel smrti. Zaporaka hrajici Christopher George byl spravne zaporackej i pres jeho charismaticnost a a humornou vsuvku se staral tentokrat Arthur Hunnicutt, ktery oproti jinym kovbojkam nepusobil krecovite. Za me prijemny 4.5* ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Takový ležérní, pohodový western, který vsadil na veskrze sympatický nadhled a pohotové vtipné hlášky. Možná je přespříliš naivní, což lze omluvit jeho věkem - ale nelze mu upřít odlesk zašlé slávy těch opravdových mužů, kteří nosívali kolty proklatě nízko a ve jménu spravedlnosti je neváhali použít. ()

Reklama

Dont 

všechny recenze uživatele

Podobně jako např. Stopaři je i El Dorado tím typem westernu, kde se děj poměrně rychle posouvá a Howard Hawks vytvořil bez pochyby jedno z klasických děl žánru, které přes více než dvouhodinovou stopáž ani chvilku nenudí. Klíčové dramatické scény jsou parádně odlehčeny typickým humorem Johna Wayna, který měl hned několik zdatných pomocníků. Nejagilnější byl v tomto ohledu jednoznačně James Caan, ale já bych kromě samotného Johna Wayna ocenil šerifa Roberta Mitchuma a nájemného pistolníka Christophera George. Příklad filmu, kde se všechno sešlo dohromady - kvalitní režie, prvotřídní herecké obsazení, napínavý příběh a také velmi vydařený scénář, kromě mnoha vtipných hlášek byl např. velmi trefný závěrečný dialog pistolníků, vítěze a poraženého. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Nějak mi nejde do hlavy, proč udělali tvůrci z druhé poloviny tohoto filmu kopii filmu Rio Bravo. Kromě stejných rolí nechybí opět problémy se ženami, s alkoholem, ba dokonce ani tolik očekávané čekání na okresního maršála. Je naprosto jasné, že tento film mnohonásobně více docení všichni, kteří neměli se starším bratříčkem tu čest. Alespoň bych očekával, že když dělám stejný film, tak ho udělám lepší, což byl v tomto případě neřešitelný úkol, protože Rio Bravo moc prostoru ke zlepšení neumožňoval. Mise byla tedy neúspěšná a v tomto případě mi přišly všechny provedené změny, jako změny k horšímu. Všichni vybraní herci mi přišli o pořádný skok méně sympatičtí. Snad jen s výjimkou Wayna, který mi přišel stejně sympatický jako Wayne z Rio Bravo. Jen měl jako šerif větší šmrnc. Myslím si, že kdyby tento film nevznikl, tak filmové svět nepřišel vůbec o nic. Dívat se na něj samozřejmě dá, protože Howard Hawks nedokáže natočit sračku, ani kdyby se moc snažil. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Rio Bravo 2. Stejné prostředí včetně svícení ( typické westernové městečko - šerifská stanice, saloon ), stejné peprné humorné dialogy, podobné motivy, více akce ( James Caan s "luparou" nemá chybu ). Jen tu chybí šťavnatá ženská role jako byla Angie Dickinsonová v RB. -- Howard Hawks netočil drsné, špinavé, nebo realistické westerny, kde by jste se vážně obávali o život hlavních postav, je to spíše humorná a značně konverzační zábava... ()

Galerie (94)

Zajímavosti (22)

  • Natáčanie trvalo 84 dní. (westerns)
  • Ve většině scén s běžícím Johnem Waynem vidíme ve skutečnosti jeho dubléra. (džanik)
  • Denní scény ve městě se točily v místě natáčení, ale všechny noční ve studiu. (džanik)

Reklama

Reklama