Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„My jsme holky z porcelánu, život máme těžký“, stěžují si děvčata z velkoskladu porcelánu. Mají své problémy – jedna se chce vdávat a nějak jí to nevychází, druhá předstírá život mondény a přitom bydlí v chudičkém podnájmu, třetí je svobodnou matkou a občas ukládá miminko ve skladu do bedny s dřevitou vlnou, čtvrtá je ještě pubertální kůzle a teprve se začíná rozhlížet po světě, a ta pátá je potřeštěná, ale v jádru hodná a celým srdcem toužící po lásce. Jejich vedoucí je razantní ženská, která svým děvčatům neodpustí jediný hříšek. Ale když dojde k velké inventuře, začnou se dít neméně velké věci… Komedii Holky z porcelánu natočil v roce 1974 režisér Juraj Herz podle scénáře spisovatelky Jaromíry Kolárové, pro kterou to byl filmový debut. Holky z porcelánu nejsou filmem, při kterém by divák od začátku do konce slzel smíchy. Je to spíše laskavá komedie, ve které se objevila řada populárních herců. Vedoucí skladu si s chutí zahrála Míla Myslíková, důchodkyni Janinku pak Marie Rosůlková, v rolích nesmělých nápadníků se objevili Karel Smyczek a Jan Hartl. Dívčí role si zahrál tehdejší herecký dorost, převážně posluchačky 4. ročníků rozmanitých hereckých škol, z nichž nejvíce zaujala Dagmar Veškrnová, která za postavu Dany získala v roce 1975 na XIII. festivalu pro mladé diváky v Trutnově Malé zlaté slunce. K písničkám Petra Hapky napsal texty Zdeněk Rytíř. (Česká televize)

(více)

Recenze (196)

Kacitr 

všechny recenze uživatele

Sedmdesátá léta, to bylo mládí spíše mojí maminky. Vážně dřív holky byly tak prostoduché? Tomu se mi nechce věřit. Jako kdyby celá jejich existence spočívala v tom najít si chlapa, jinak je to průšvih jak vrata. Smutné. Pár úsměvných momentů by se asi našlo, ale spíš mi z toho bylo do pláče. Bylo mi řečeno, že dřív děvčata nebyla tak "oprsklá", ale aspoň nějaké základní hodnoty a standardy by mít mohly, ne? ()

see_sawandrew 

všechny recenze uživatele

Milý, písničkami protkaný film o mladých a krásných "světluškách", z čehož jedna je zamilovaná do hudebníka, druhá se vdává, třetí se marně snaží ulovit chlapa, čtvrtá má v náručí nemanželské dítě a pátá se teprve učí dospělosti. Když do toho ještě přijde inventůra, paní Světla se rozčílí, a ještě k tomu praskne voda, je půda pro komické situace připravena. Sympatická Míla Myslíková, tradičně potrhlá Dáša Veškrnová, excelentní Marie Rosůlková, a také svůdná Eva Čeřovská, která o dva roky později bohužel tragicky zahynula. Zmínit ještě musím skvělého Jana Hartla a jeho "Jak dlouho TO nikdo ne-TO, dyť je TO celý TO!" 75% ()

Reklama

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Když si tento film člověk pustí doma v televizi nebo přehraje z nějakého přehrávače tak dejme tomu, že to mohu brát jako oddechovou záležitost, nebo při projekci něco doma udělat atd. Ale když si představím, že se na film chodí do kina tak pak to mění situaci. A je jedno jaký rok se píše a jaký režim máme. Snímek je to slabý, jak dějově tak zpracováním. Lépe jsou na tom herecké výkony jako třeba Myslíková nebo Hartl. A aby mě stačilo k dobrému hodnocení, že přede mnou skotačí hezké holky s hezkýma nohama, tak to mě nestačí. ()

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

Dobře vystihnuta atmosféra 70’tek těsně po těch krásných mladých 60’ tj. Pro ty co jim bylo 14-19 let, tedy těch mladých děvčat co neřeší politiku, ale jen krásu života-neboť jsou mladí jak říká klasik : “Mladost-Radost”. Děvčat pracujících v porcelánovém Thumu byly stovky a mladých mužů tak zoufale málo… Juraj Herz, na to že miluje temný žánr, tak se mu tato mladistvá pohodová holčičí komedie povedla, kdo by nechtěl takovou pracovní atmosféru-kolektiv, ať je venku politická situace jaká je ať jsou venku problémy …ve skladě si “světlušky” spívají a pohodu předávají již 50 let. Škoda že Herz nenatočil závěr trilogie tj. S Dášou Veškrnkou- Automatická holka. Holka na zabití. Holky z porcelánu. Veškrnová s Hartlem to celé skvěle táhli. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tohle je opravdu příšerný film. Hlavní příčinu hledat asi v tom, že Herz film odflákl tak nějak schválně. Jak jsem se dočetl, byla mu přikázána jeho výroba, aby mu byl zrušen zákaz. Divím se ovšem, že mu na základě tohoto braku povolili opět točit. Holky z orcelánu totiž nejsou bůhví jakou komedií. Je to spíš fraška o uječených holkách a jedné (ne)povedené inventuře. Pokud vám příšerně uvřískaná Veškrnová neleze na nervy po pár minutách, oceníte alespoň Mílu Myslíkovou, která to trochu zachránila. Jinak je ale příšerný scénář a jediná další věc, co tak stojí za řeč je hudba, která je poslouchatelná. To vše tak dělá z Holek z porcelánu opravdu nepovedený film, u kterého jsem nenašel jediný důvod, proč ho vidět znovu. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • Ve scéně, kdy holky chytají talíře, hozený talíř zasáhne jednu z nich ve chvíli, kdy je otočená na jinou stranu, omylem do hlavy. (Redyx1)
  • Juraj Herz snímek natočil, aby dostál podmínce pro zrušení jeho zákazu, v níž stálo, že může pracovat jako režisér, pokud natočí film z prostředí dělnické třídy. (Olík)
  • Lenka Kořínková v rozhovorech tvrdila, že tato role ve filmu ji zkazila kariéru, protože ji zaškatulkovala. [Zdroj: časopis Cinema 10/2018] (ČSFD)

Související novinky

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Reklama

Reklama