Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princ Ludvík Otomar Karel XII. zrozený Vznešený je velmi spjatý se svou milující maminkou, královnou Ludmilou. Jenže Ludvík je princ už poněkud přerostlý, je mu 39 let. Bojí se skoro všeho, do ženění se nežene a většinu života se poflakuje po přepychovém zámku a přilehlých oborách. Moudrý král Radomil mu proto připraví nečekaný dárek – princ se jednoho rána probudí v lese v obyčejných šatech a v doprovodu drsného rytíře Hudrovala se má vydat do světa, aby poznal, co je život a snad konečně dospěl. Na velké dobrodružné cestě ho čekají věci, o kterých zatím jen četl v knihách. Potká mocného čaroděje, zlé čarodějnice, ducha i samotnou paní Smrt... a možná najde i lásku svého života. Co na to všechno řekne maminka? A bude spokojený otec král? (Bontonfilm)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (327)

PBLead 

všechny recenze uživatele

Problem tohoto filmu proste je, ze to neni pohadka. Je to spis drama s pohadkovymi rysy. Film je spis pro dospele. Zajimave zpracovany vztah rodicu a ditete, hlavne syn a matka. Rovnez vztah ke smrti a lasce jinych. Pekna kamera, vizualizace sveta smrti pusobiva. Jedine, co se mi nelibilo, byly sislajici carodejnice. Jeste davam palec nahoru, ze na konci nebyla svatba, ale “jen” polibek. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Oceňuji snahu Jana Budaře natočit netradiční českou pohádku. Nebýt velmi nudné střední části filmu, bylo by to za plné hodnocení. Protože je to fakt zajímavý a hlavně zcela neotřelý příběh, výborné filmové zpracování, výtečná kamera, velmi slušné herecké projevy a dobrá hudba. Mohlo to být trochu kratší a střihač se toho nemusel tolik bát, ale tohle je opravdu podařená pohádka, i když hlavně pro dospělé. Malé děti k tomu rozhodně nepouštějte. PS: pohádka, ve které hlavního hrdinu (prince) zatlučou do rakve, prostě nemůže být špatný :-) ()

Reklama

ZoltanCZ 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu nevšední pohádka s docela povedenými hororovými scénami (duch, setkání se Smrtí) a vlastně ani ne úplně špatným příběhem. Na druhou stranu bylo mnoho scén zbytečně natažených (například ty s totálně otravnými a uřvanými čarodějnicemi, které šišlaly tak, že jsem nerozuměl tak půlku replik), takže se pohádka dost táhla a nedržela při sobě. Vlastně ani nevím jak hodnotit, jsou to takové silnější 2*. Osobně by mi asi více sedlo, kdyby se Budař držel spíš hororovějšího pojetí, čímž by nás uchránil od trapných čarodějnic. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tema dospivani a vyporadani se s vlastnim strachem. Najdete tu dobrodruzstvi, pouceni, strach a romantiku. Pribeh se bude jiste libit dospelym i detem. Neni to ale klasicka pohadka, jakou by v kine cekala rodina s detmi. Budar hraje zhyckaneho kralovskeho synka, kteremu se nechce z tomu. A zaroven se sam reziruje. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Pohádka, co není pro dětské publikum dostatečně bezpečná. A tím pádem nebude příliš vyhledávaná pro své morbidní, filosofické a experimentální pojetí. O vánočním období by si ji pustil jen málokdo. V úvodu vše ještě začíná pohádkově. Korunní princ Ludvík, kterému táhne na čtyřicátý rok života a který se urputně drží máminých spodních kalhotek, je jednoho dne svým autoritativním královským otcem (Martin Huba) vyhnán, či spíše tajně ve spánku vynesen daleko od svého zámku do lesa, aby přestal být maminčiným mazánkem a ve světě zakusil i negativitu života, konečně dospěl a hlavně absolvoval setkání se Smrtí. Po probuzení ho čeká pochopitelně šok a v doprovodu žoldnéřského rytíře (Ondřej Vetchý) se vydává do světa na zkušenou. Jejich první kroky vedou do krčmy, kde hosty obsluhuje sympatická Veronika Khek Kubařová s kilometrovým úsměvem. A také patří dvěma nevzhledným šilhajícím a šišlajícím čarodějnicím, co praktikují černou magii. Od těchto temnějších sekvencí se pohádkový ráz přemění na osobitě svérázný styl, kterým se Jan Budař, herec hlavní role, režisér, producent, skladatel hudební složky a scenárista, zřejmě vyrovnává s jednoduchostí a jednotvárností české pohádkové tvorby. Jak jinak si vysvětlit náhlou změnu ve vyprávění, naprostý odklon od pohádkové přívětivosti, kdy rodiče značně zneklidní, když jejich caparti musí zcela ve vážně pojatém vyznění absolvovat setkání s duchem oběšence (Vladimír Javorský) a posléze je náš hrdina hrobařem (Boleslav Polívka, který je i vypravěčem příběhu) z daného účelu zatlučen do rakve. Pak se vtírá otázka, zdali je to ještě vůbec pohádka. Vyprávění pak v mnohém spíše připomíná halucinogenní trip s prvky hororu, kdy vše korunuje (nedokonalá) imitace hlasu Josefa Kemra a paní Smrt s tváří Jany Nagyové a s hlasem Simony Stašové. Pokud jde o trikovou složku, příliš mnoho nečekejte. Na tricích rozhodně tenhle film postaven není. Hodně se činil kouzelník za kamerou Jan Malíř, který celek opatřil dostatečně kvalitně nasnímanými obrázky. Film netrpí nuzností. Výprava, technická stránka, kostýmy a další důležité náležitosti jsou finančně více než dobře pokryty. Jan Budař se svojí pohádkovou jinakostí to neměl vůbec lehké. Statečně se postavil zaběhaným klišé, přidal na originalitě i drzosti, děvečka jde dokonce vykonat malou potřebu, ovšem dospělé publikum bude konsternované a své děti za jeho pohádkou (napříště) nepošle. 7/10 ()

Galerie (29)

Zajímavosti (15)

  • Když se Ludvíkovi (Jan Budař) v lese zjeví otec a matka na trůnech, v jednu chvíli je vidět špatně vymazaný efekt zeleného plátna, který lehce „vyžírá“ královnin trůn. (JT19)
  • Natáčení mělo začít už v roce 2016, ale pohádka nedostala grant a Budařovi se nepodařilo sehnat sponzory. (Duoscop)

Reklama

Reklama