Reklama

Reklama

Když přijede strýček Charlie na jednu ze svých obvyklých návštěv příbuzných do ospalého městečka Santa Rosa, začne jeho obyvatelům jedno z nejnapínavějších dobrodružství. Šarmantního strýčka Charlieho, nebezpečného zabijáka, který cestuje z Philadelphie do Californie a v patách má zákon, ztvárnil Joseph Cotten. Brzy ale jeho dříve nic netušící neteř a jmenovkyně Malá Charlie (Teresa Wright) pojme podezření, že její strýček je vrahem vdov, a smrtelná hra na kočku a na myš začíná. Jak se v průběhu tohoto skvělého psychologického thrilleru neteř postupně dobírá pravdy, nezbývá psychopatickému zabijákovi nic jiného, než svou nejmilejší příbuznou zavraždit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (181)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že Ani stín podezření je klasický Hitchcock. Romantická linie na pozadí (nebo v popředí?) syrového krimi thrilleru, resp. filmu-noir jak se patří. Hitchcock na to jde od samého začátku opět fikaně. Servíruje pohodu, štěstí, radost a klid, který se postupně mění v pořádné drama, válku a boj o přežití. Ústřední stejnojmenné postavy (strýček Charlie a jeho neteř Charlie) předvádí vynikající podívanou, přičemž je veliká radost sledovat proměnu jejich vzájemného chování a postupně houstnoucí atmosféru mezi nimi. I tentokrát připravil Hitchcock svým divákům skvělou atmosféru, postupnou gradaci napětí a nervy drásající konec (na dnešní poměry již slabší odvar, ale stále má co říct) s perfektním monologem na samotný závěr, který je jakousi ironií. S hodnocením vůbec neváhám. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Výstižný obraz maloměšťácké špíny, z níž se vylíhla hrůza jako červi ze starých hadrů. Z chrlivého lůna obyčejné (lidské, příliš lidské) americké rodiny povstane vraždící nenažranec s naivním sebe-obrazem velkého (snad dokonce dandyovského) trestajícího Zla a začne ještě trávící prchat, přičemž magnetizován bezelstným rodinným teplem se vrací do rodného hnízda, které záhy začne také polykat. Uboze a male, drkoce zuby, ze sebe souká hloupé teorie o právu Zla na trest za lidskou nedokonalost (jíž je ovšem sám skvělým příkladem) a bojí se. Okolo tiše bubří středostavovský klid, nestravitelný a přes svou grotesknost zrůdný, a jako hmyz krouží naivní strážci zákona, planoucí "láskou na první pohled", jejímž stínem zákonitě bude košatý rodinný strom s plody až příliš podobnými strýčku Charliemu. Skvěle vystavěné drama pak vrcholí dokonale ironickou poctou nehybnému klidu, líhni toho, co nakonec stráví celý svět. ()

Reklama

Cimr 

všechny recenze uživatele

Alfred Hitchcock označil tento snímek za svůj nejoblíbenější. Víceméně s ním můžu souhlasit. Tedy není nejlepší, ale svou milou atmosférou ospalého městečka, lehkým humorem, zajímavým nápadem i precizním scénářem si mě získal. Někteří kritici ho označili za povrchní, ale s tím nemůžu souhlasit. Naopak mi přijde skvěle vystavěný, zvlášť vztah mezi Charliem a Charlie. Je to náhoda, že se jmenují stejně? A že si chtějí psát ve stejný okamžik, že na sebe myslí ve stejnou chvíli? Je náhoda, že Charlie (on) je padouch, zatímco Charlie (ona) je bezmála anděl? A jak to dopadne v samotném závěru? ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Příliš lineární scénář bez jakéhokoliv vykreslení postav a motivů jejich jednání, naivní policie, která si màlem nevhá pachatele určit vědmou, opět Hitchcockovsky nudná a rutinérská režie, která není schopna vybudovat ani mikroskopické semínko atmosféry, to jsou hlsvní kameny úrazů tohoto snímku. K přednostem patří herecké výkony, včetně dětských postav. Škoda, že se Hotchcock nevěnoval častěji práci s dětmi, ta mu evidentně šla velice dobře. Celý film je taková naprosto předvídatelná a táhlá nuda, posledních 9 minut se podařilo. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Na Hitchcocka mi tu chýba viac deja, viac zvratov, viac prekvapení a viac toho, pre čo milujem Psycho alebo Vertigo. V podstate ide o príbeh, ktorý v dnešnej dobe vyvoláva skôr úsmevné úškľabky, no i tak disponuje sympatickými hercami a fajn spracovaním. Hlavná záporná postava strýčka Charlieho drží film nad hladinou a milá je tiež vedľajšia romantická vsuvka so zamilovanou neterou a nedôverčivým detektívom. 70% ()

Galerie (59)

Zajímavosti (26)

  • Alfred Hitchock o tomto filmu často prohlašoval, že je jeho nejoblíbenější. (Witta)
  • Majitelé domu, který se ve filmu objevuje, chtěli, aby jejich dům vypadal lépe, a tak jej vymalovali a opravili fasádu. Když to Hitchcock zjistil, nechal budovu opět restaurovat do původní zašlé podoby. (Epistemolog)
  • Hitchcock, který měl podepsanou smlouvu s Davidem Selznickem, natočil film pro studio Universal. Selznick za to dostal 150 000 amerických dolarů, z čehož připadla Hitchcockovi třetina. I tak to byl pro něj výrazně vyšší honorář, než na který byl zvyklý z předchozích filmů. (ČSFD)

Reklama

Reklama