Reklama

Reklama

Manny Ballestero je počestný pracovitý hudebník učinkující ve Stork klubu v New Yorku. Když jeho žena potřebuje peníze na zubního lékaře, vydá se do místní pojišťovny, aby si vypůjčil na její pojistku. Zaměstnanci pojišťovny jej ale omylem začnou považovat za lupiče, který je v minulém roce přepadl, a zavolají policii. Film je skutečným příběhem, který Manny a jeho rodina prožili. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (148)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Hlavně zpočátku mě to hodně bavilo, a dokonce mi to vzdáleně připomnělo Wellesův Proces. Ten černobílý formát a celková tísnivá atmosféra nespravedlivého obvinění jsou velmi dobré (byť jsem na chvíli o Mannyho nevině zapochyboval - tím, jak film nedává jednoznačné indicie, vlastně vůbec není zpočátku jisté, že to skutečně neudělal). Zvláště mě zarazilo, jak nevybíravě se k Mannymu policisté chovali, jako by spáchal nějaký zvlášť závažný zločin, a přitom šlo v podstatě "jen" o pár vykradených obchodů a jednu pojišťovnu. Pak ale začala moje pozornost trochu polevovat - přišlo mi, že film nedokázal udržet napětí až do konce, a ta dějová linka s psychickými problémy manželky mě tam spíše jen  obtěžovala. Když jsem se zde dočetl, že film věrně rekonstruoval skutečnou událost, potvrdilo to můj dojem, že to bylo bohužel na úkor spádu děje a konzistence atmosféry. Nesedlo mi ani obsazení titulní role, Henry Fonda mi pro roli Mannyho přišel příliš starý - od Very Miles, která zde ztvárnila jeho manželku, ho dělí věkový rozdíl 24 let, a jako by to nestačilo, tak Fonda dokonce dvakrát ve filmu coby Manny oznamuje, že je mu 38 let, ačkoli v té době už bylo Fondovi 51 let a na 38 fakt nevypadá ani omylem. Nechápu, a spolu s nevalným dojmem z českého dabingu, ve kterém jsem film viděl, se to všechno nakonec podepsalo na bohužel spíše jen průměrném dojmu, který to na mě udělalo. Hitchcock rozhodně natočil lepší věci. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tísnivé kriminální drama o zatčení a obvinění nevinného muže, Henry Fonda je v hlavní roli fantastický, mám pocit, že jsem ho neviděla hrát lépe, byla jsem za těmi mřížemi s ním, cítila strach, bezmocnost, ponížení, zoufalství jeho manželky a matčiny obavy na mne hodně zapůsobily, vykolejení celé rodiny bylo výborně zpracované.. Příběh podle skutečné události hudebníka Balestrera mě rozhodně chladnou nenechal, tedy filmová spokojenost s jemným mrazením v zádech.. ()

Reklama

Legas 

všechny recenze uživatele

Nepravý muž je nádhernou ukázkou toho, jak Hitchcock našel sám sebe v reálném světě, respektive objevil v něm námět, skutečnou událost, kterou podává divákovi svým nezaměnitelným způsobem. Pocity zmaru hlavnímu hrdiny jsou vykresleny velice převědčivě, Hitchcockovo nasnímání chladné, samotou a depresí nasáklé vězeňské cely rovněž. Moc se mi líbila Vera Miles ve stavu duševně chorém. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jen co zmizí znak Warner Bros. pictures přichází do spoře osvětleného záběru postava. Představí se jako Alfred Hitchcock a uvede svůj film. Film, který se vymiká všem jeho ostatním dílům a to hlavně tím, že se skutečně stal. Příběh nespravedlivě obviněného muže není na filmovém plátně nic nového a mhohokrát jsme jen viděli ve variacích kriminálky, filmu z vězeňského prostředí, či soudního dramatu. Nepravý muž všechny tyto variace snoubí dohromady. Prvek kriminálního filmu přeruší spádovité "usvědčení". Prvek vězeňského dramatu přeruší náhlé propuštění a konečně soudní pasáž přeruší odvolání a závěr filmu. Henry Fonda v roli neprávem obviněného muže byl vynikající, ale skvělá byla též Vera Miles v roli jeho manželky. Nevšední a vynikající film a jeden z těch, na které mohl být sir Alfred nejvíce hrdý. 90%. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Pro mě jeden ze slabších Hitchcocků. Trochu to zachraňuje obsazení, ale děj pokulhává. Nic moc zajímavého se tam vlastně neděje. Muž je neprávem obviněn z několika loupeží a je následně zatčen. Neustále se marně snaží dokázat svou nevinu. Vše zajde tak daleko, že jeho žena skončí v blázinci. Nakonec se vše vysvětlí. Prý je to podle skutečnosti. "Víte co jste udělal mé ženě?" ()

Galerie (51)

Zajímavosti (15)

  • Pravý pachatel se ve filmu objeví několikrát, např. před Stork Clubem, v podloubí Victora Moorea a blízko jednoho z obchodů s lihovinami, kde policie zatkne Mannyho. (Kulmon)
  • Alfred Hitchcock měl původně jednu ze svých typických rolí, měl stát v restauraci, kde Manny sedí, ale rozhodl se pro prolog. (Kulmon)
  • Ačkoli je film založen na pravdivé události, Hitchcock záměrně vynechával některé informace, které ukazovaly na Mannyho nevinu. (Kulmon)

Reklama

Reklama