Reklama

Reklama

Bez Boha

(festivalový název)
  • Bulharsko Bezbog (více)
Trailer

Obsahy(1)

V zapomenutém bulharském městečku se zdravotní sestra Gana stará o pacienty s demencí. Gana je závislá na morfiu a nemohoucí staříky okrádá o doklady, které se prodávají na černém trhu. Když Gana začne hledat cestu zpět ke své lidskosti, je možná už pozdě. (Febiofest)

Videa (1)

Trailer

Recenze (7)

campix 

všechny recenze uživatele

[Scope - 2016] Zajímavý a velice trýznivý nápad, který těží z daného tématu více než naše Domácí Péče, ale mohl být zpracována daleko lépe a atraktivněji. Bulharsko nikdy nebylo považováno za kinematograficky kvalitní lokalitu a ani Bezbog to pravděpodobně nezmění. Jedná se o průměrné drama, které je ovšem velice náročné na pozornost diváka. Všechno totiž není řečeno nebo ukázáno přímo a hodně věcí si musíte dovyprávět nebo domyslet sami. Zároveň konec je tak otevřený, že to ve Vás může zanechat značný zmatek. Divácky tedy nepříliš přátelský film plný špíny, prachu a nepříjemné nálady. ()

viap 

všechny recenze uživatele

Na lepšie pochopenie filmu je dobre poznať aj niekoľko zaujímavosti - Bezboh je vrch v bulharskej hore Pirin a viaže sa k nemu legenda - Boh Perun mal dcéru, ktorú chcel uniesť nepriateľ. Brat dievčiny ho zabil a telo zasypal skalami- tak vznikol vrch Bezbog. Motív legendy sa objavuje aj vo filme -SPOJLER : zasypanie kameňmi na konci filmu nie je náhodne ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Věřím tomu, že režisérka téhle filmové depky dobře věděla, co chce říct a jak to převést do filmové řeči, její film mě ale bohužel neoslovil. Samotný námět filmu mi přijde skvělý, o jeho realizaci to už ale říct nemůžu - Bezbog mj. potvrzuje negativní stereotyp připisovaný artovým filmům, že v nich každý záběr trvá o deset vteřin víc, než by bylo nutné; kdyby to bylo jen těch 10 vteřin - tempo toho filmu je skutečně úmorně pomalé a některé záběry jsou doslova nekonečné - velmi jsem se musel nutit do toho, abych to dokoukal. Film je navíc bez výjimky zaplněn samými hnusnými herci (v případě seniorů zřejmě i neherci) a natočen v extrémně nehostinných lokacích (Bulharsko zde vypadá jako totálně zaostalá země, u které se nechce člověku věřit, že je členem Evropské unie) - spolu s nepolevující bezútěšnou atmosférou a fragmentárním způsobem vyprávění, kdy je spousta věcí ve filmu jen naznačena a nevysvětlena, je to podle mě film velmi náročný na pozornost a diváka ochotného si spoustu věcí domýšlet po svém. Sám jsem k tomu ochotu nacházel jen těžko, a většina filmu mě povětšinou prostě jen strašně nudila až otravovala (sexuální scény), bohužel. Svou nehostinností mi to vzdáleně připomnělo ruské snímky Den v Jurjevu a Durak, oba ale považuji za výrazně lepší. ()

cinemafil 

všechny recenze uživatele

Deprese od první minuty , takhle noir film natočit chce charakter. ten R.Petrova má. Katarze se nekoná. Je to řetěz a tam neplatí , já už nehraju. Jede v tom i policie, není úniku. Svědkové jsou nežádoucí. Éra bílých koní nebyla v Bulharsku žádná selanka, těžko se hledá kladná postava... Naprosto citově zmrzačená Gana se stává apatickou.Poslední scéna z filmu je parafrází božích mlýnů ?! Kontrast je úmyslný - barevná scéna ze sjezdovky za plného slunce, když zbytek filmu je ponořen do podzimního světla... co dodat... Postradatelný film. ()

hanca.uh 

všechny recenze uživatele

Podle filmu to vypadá, že přesně a jen takové je Bulharsko - myslím vizuálně. Ne, fakt není :-)) - ve snímku použila a nastavila režisérka právě takové záběry (chmurné, temné, nelítostné, ubohé, špinavé, nehostinné), aby tyto společně s dějem a hl. postavou vytvořily tu dostatečnou ponurost všeho. Nicméně k ději: ač by se mohlo zdát, že film bude téci v jedné linii, tak je tu více různých prvků a nástřelů do jiných příběhů, životů, není tu vše vysvětleno, takže i já jsem tak trochu průběžně tápala a o to víc přemýšlela, jak to vlastně bylo, dopadlo....a jo - dopadlo to drsně (jak se dalo čekat), žádný happy end se nekonal, ale přece jen - závěrečná epozoda ve stylu vrácení se pomsty za zlé činy v podobě karmy je dobrou tečkou. Letní filmová škola 2019. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama