Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (295)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nepříliš atraktivní drama o dvou bratrech se stejným vkusem na ženy a společnou lásku k ohni a požárům. Absolutně nechápu zcela nesmyslně dlouhou stopáž. Vůbec mě neuspokojila zvolená zápletka a už vůbec ne její extrémně chabé vyústění. Z postav mě bavil vyloženě jen De Niro a ten zde bohužel zastával roli takřka jen do počtu. Až na pár dobrých momentů a vždy příjemné nahlédnutí pod pokličku požární stanice, toho snímek moc nepředvedl. Chybělo mi více napětí i podstatně záživnější děj. Lepší dva kousky. ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Škoda té zbytečné délky filmu, jinak by tento film neměl chybu. Dějově supr, poslední půl hodina mě i emočně dost vymačkala a hlavně jsem aktérům věřil jejich ztvárnění postav, což se mnohde nestane. Také je to díky hrsti velmi kvalitních herců. Zajímavé a propracované vizuální efekty na dobu ještě pravěkou. V té době byla filmařina na triky mnohem náročnější než nyní. Nemohu jinak než tento film plný plamenů doporučit. ()

Reklama

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Backdraft je tak technicky precizní a úderný snímek, že bych si dovolil s trochou nadsázky tvrdit, že příběh není v tomto případě to hlavní. Je v něm nějaké to klišé, ale hlavně nenudí, což je vzhledem k tématu a pointě dostačující. Oheň je tu popisován spíše jako ďábelský démon s touhou zabíjet, než jako přírodní úkaz, což má také svá pozitiva, obzvlášť v sekvencích, kdy je přesně takto charakterizován De Nirem. Kurt Russel je přesvědčivý, William Baldwin standardní. Je tu možná více postav na úkor příběhu, ale je to nedostatek, který lze přehlédnout. Závěr je možná citově vyděračský, ale já si v něm našel zalíbení. Atraktivní dramatická náplň spolu s grandiózním soundtrackem mi nedovolují jít pod 80% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Příznám se, že kdysi v kině to mělo větši efekt. Ty hero zpomal scény mě tam až tolik nesedly, na druhou stranu jestli si někdo zaslouží lžičku hrdinského patosu, tak to jsou právě hasiči. Velká škoda, že Robert hrál scénaristicky bezkrevnou postavu a prostor pro svůj talent dostal prakticky jen v divadelní scéně. Kurt svou část filmu dokáže utáhnout alespoň na svým charismatu, ale William se filmem jen proexistuje, bohužel. Škoda, že nedostal větší prostor Donald, protože jeho postava, byla taková správně démonická a tajemná. Ve filmu máme i zajímavý nápad, šukačku na hasičkým voze, úplně si představuju novou verzi známé lidové písničky "Co ste hasiči, co ste dělali, že ste nám na autě Rebeku jebat nechali." ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Když nevezmu dva výtvory s Russelem Crowem tak se jedná o nejlepší Howardův film. Plejáda herců je přímo exkluzivní. Spousta mých oblíbených herců jakými jsou nejtvrdší hasič historie Kurt Russell a vynikající pan De Niro. Hasičské filmy jsou pro mě vždy poutavé, protože jak se později člověk dovídá, vždy jde o život a je velice pravděpodobné, že některý z hlavních hrdinů to "schytá". Backdraft naštěstí byl natočen ještě v roce 1991, takže zde nevidíme miliony vlajek v každém záběru a hasiči se starají hlavně o to aby něco uhasili a nebo někoho zachránili. Romance zde nemá moc místo. Hudba Hanse Zimmera a úchvatné záběry kamery nám vykreslují řádící oheň jako živou bestii, která přemýšlí a dokáže vycítit lidský strach. 80% ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Herečka Jennifer Jason Leigh po přečtení scénáře řekla režiséru Ronu Howardovi, že by si chtěla zahrát oheň, protože má ve filmu nejlepší roli. (POMO)
  • Jeden z najziskovejších filmov roku 1991 bol nominovaný na Oscara v niekoľkých, prevažne technických kategóriách. (ash99)
  • Ve filmu se objevilo 5 000 chicagských hasičů ve scéně, kdy smuteční průvod prochází městem. Příměstští hasiči prosili o zařazení, ale jejich uniformy se lišily. Více než 200 z nich se stejně objevilo a pochodovalo vzadu. (Trajektt)

Reklama

Reklama