Reklama

Reklama

Muž, který chtěl být králem

  • Velká Británie The Man Who Would Be King (více)
TV spot

Obsahy(1)

V 19. století, v době koloniálního panství, se dva bývalí britští vojáci, Peachy a Danny, rozhodnou zkusit štěstí v jisté zemi v odlehlé končině Indie. Se svými vojenskými zkušenostmi chtějí nejprve vystoupit coby její ochránci a potom se v zemi chopit vlády. Danny je skutečně prohlášen za krále, jelikož jeho poddaní ho pokládají za nezranitelného. Když podvod vyjde najevo, je usmrcen. Peachy unikne a vypravuje tento příběh Kiplingovi. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (161)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ze začátku zajímavá, zábavná, výpravná dobrodružná podívaná s výbornou dvojicí pravých britských mistrů, která bohužel v poslední třetině změní směr a začne být poněkud zdlouhavější a trochu nudná a vytratí se z ní veškerá zábava, která ze začátktu tak skvěle fungovala. Ani skvělý konec už výsledek nezachrání. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí. A pro mě, musím se přiznat, i trochu překvapení. Ač mám rád oba herce v hlavní roli, filmy z oblastí jako tento mě nikdy moc nebraly (Tibet, Himaláje, Nepál,...). Tenhle mi ovšem ukázal, že i takovéto lokality mohou být nesmírně zajímavé a krásně natočené. John Huston nic ze svého umu nezapomněl, místy mi snímek připomněl Sierra Madre:) ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po vtipnější stránce je tento film suchý jako Martini, které si s radostí objednává James Bond. Stejně jako na knihu tak na tento film musí být chuť, nálada a potřeba cestovat po kraji, který Sean Connery a Michael Caine objevují. Jejich cesta za tu pozornost ale rozhodně stojí. Už jen fakt, že si tito dva gentlemani užijí legrace a strastí, kterou jim autoři a vlastně i původní spisovatel Rudyard Kipling připravili stojí za to dvě hodinky u toho posedět. V té době totiž Indie byla ještě anglickou kolonií a tak nebyl problém ukázat anglickým obyvatelům jak se žije v naprosto jiném světě, o kterém nemá průmyslový lid ani potuchy. A dobře to namíchali, vtipně, dobrodružně a poučně. Tak jak to má být. --- Jiný kraj, jiný mrav. Nemůžeme mít předsudky. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Pro mě nepochopitelně ne moc známá klasika. Michael Caine a Sean Connery ve svých životních formách. Několik nezapomenutelných scén, které korunuje parádní konec. Po letech jsem na film narazil na čt (od úmrtí Conneryho jsem si pustil pouze závěrečnou scénu) a musel jsem mu dát přednost před plánovaným sledováním seriálu. A nelituji. Film je pořád úžasný a hlavně na Conneryho je radost se dívat. ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Čistokrvné filmové dobrodružstvo, ktoré rozbúcha srdce každého žánrového fanúšika. Treba uznať, že John Huston bol mimoriadny filmár, pretože v Mužovi, ktorý chcel byť kráľom nesmierne zdarilo skĺbil originálny príbeh, veľkolepú výpravu a epickú akciu. To všetko zábavne a s nadhľadom, no zároveň s emocionálnym a myšlienkovým presahom. A s postavami, na aké sa nezabúda. Sean Connery a Michael Caine sú možno najlepšia parťácka dvojica v dejinách dobrodružného filmu. Dnes sa takéto skvosty už netočia. (9/10) ()

Galerie (69)

Zajímavosti (9)

  • Peter O'Toole byl osloven, zda si nechce zahrát Rudyarda Kiplinga. (Kulmon)
  • Princeznu Roxanne hraje Shakira Caine, manželka jednoho z hlavních hrdinů. (Javert)
  • Karroom Ben Bouihovi, který ve filmu ztvárnil nejvyššího kněze Kafu Selima, bylo 103 let, když natočil tento svůj první a jediný film. Když se pak ve filmu viděl, shledal že bude žít navždy. (Javert)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama