Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Jako dospívajícího fascinující. Dneska mi to přijde hezké. Už mi to nepřijde tak dávno, tak magické, jako když jsem dospíval. Ale 108 let od vzniku tohoto filmečku je z pohledu lidského života hodně dlouhý čas, ale z pohledu lidstva tohoto druhu. co je tady pár tisíc let, tak je lepší kinematografii mít, než ti lidé, co tu žili a neměli ji! ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ sa dnes kladú medze sci-fi fantasy možností až na úroveň neskutočne prevratných diel s vizuálne prešpikovanými efektami, tak Méliès, pôvodne majiteľ divadla a kúzelník, by bol dnes pánom dnešného fantasy filmového sveta. Tvorca fantázie prichádza s prevratnými myšlienkami s dôrazom na iluzívnosť. S jednoduchosťou a zároveň prevratnosťou vtedy, a ešte dlho nemožných záberov a filmových kúskov dokázal za pomoci Verneho predlohy vykúzliť podmanivú minirozprávku. 80%. ()

Reklama

Gimli 

všechny recenze uživatele

Výborná podívaná, která není až tak grotesková, jak by se mohlo zdát. A to je dobře. Hlavně druhá polovina je krásnou hříčkou pojetí neznáma, nechybí napětí i humor, ale humor opravdu vkusný, nebavíte se poskakujícími pajduláky, ale Méliesovými nápady, které kloubí s triky, za něž by se nemusel stydět snad i o desítky let později. Vizáží kulis a z nich plynoucí atmosférou je toto Meliesovo dílo podobno filmům Karla Zemana. Zajímalo by mě, jestli se zde Zeman alespoň trošku inspiroval. Jak řekl Tsunami_X, komentář ruší, já jsem si jako podklad zvolil Band of Brothers od Michaela Kamena, konkrétně skladby Discovery of the Camp a Austria, které přidaly na dramatičnosti. Cesta na Měsíc je opravdu nejkrásnější filmový večerníček pro filmového fanouška! ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Revoluční film, ze kterého i v dnešní době padají pysky směrem k zemi. Překvapilo mě že postavy se tady nepohybují švíkavě. Například u Lauera a Hardyho se otočení kolem své osy rovnalo jeden střih, takže to vypadalo jakokdyby se teleportovali. Za druhé triky jsou na svou dobu úchvatné a i dnes by mohli konkurovat některým "béčkovým" filmům. A měsíc, ten měsíc mě probodává pohledem ještě teď. Jen doufám, že z něj nebudu mít noční můry :) ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Najprv som si myslel , že to ledva vytiahne na 3 * .. S pribúdajúcimi minútkami sa mi začal na tvári objavovať jemný úsmev a obdivoval som tých nadšencov a prvolezcov vo sfére filmu, ktorí nás doviedli ku Lucasovi, Lynchovi, Spielbergovi a iným .... (technická poznámka na okraj : filmové triky z roku 1902 mi pripadali precíznejšie ako tie z produkcie STV z rokov 1980-1990) ()

Galerie (13)

Zajímavosti (45)

  • Prezidenta Barbenfouillisa, který celou expedici na měsíc navrhl, hrál sám režisér Méliès. (Auvajs)
  • Barevná verze původní zrestaurované kopie doplněné o zvuky, ruchy i hudbu se poprvé objevila v kinech 6. 9. 2012. Barevná verze byla nalezena v roce 2002 ve francouzské stodole. Po osmi letech mravenčí ruční práce a čekání na pokročení technologie se v roce 2010 dočkala kompletní restaurace. Tu mají na starost společnosti Lobster Films, Groupama Gan Foundation for Cinema a Technicolor Foundation for Cinema Heritage. V kinech byl snímek promítán společně s dokumentem Neobyčejná cesta zachycují tvorbu snímku i jehoo následnu rekonstrukci. (gogos)
  • Snímek je považován za první široce distribuovaný film. (contrastic)

Reklama

Reklama