Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Krátkometrážny snímok o vesmírnej výprave skupiny ľudí na Mesiac, ich následných tamojších objavoch a dobrodružstvách. Ale pozor, z roku 1902. Najstaršie filmové sci-fi aké som videl. Pritom vôbec nie nudné alebo primitívne naivné. Naopak, zaujímavo trikovo spracované a pôvabne zábavné. Aj keď v podstate ide o nemý film, bez použitia dialógov, pri ktorom je čítaný doprovodný komentár (ja som zhliadol anglickú verziu "Trip to the Moon"), ostáva to i dnes významným dielom svetovej kinematografie. Obzvlášť subžánru science fiction. **** ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Jako dospívajícího fascinující. Dneska mi to přijde hezké. Už mi to nepřijde tak dávno, tak magické, jako když jsem dospíval. Ale 108 let od vzniku tohoto filmečku je z pohledu lidského života hodně dlouhý čas, ale z pohledu lidstva tohoto druhu. co je tady pár tisíc let, tak je lepší kinematografii mít, než ti lidé, co tu žili a neměli ji! ()

Reklama

duklak2 

všechny recenze uživatele

Jednou bych se chtěl podívat na Měsíc. A strávit tam alespoň jeden měsíc:-). Je to můj sen, i když asi neuskutečnitelný. Měsíc je zde ztvárněn do lidského obličeje, čímž jsem byl mile překvapen. Nemám rád žánr scifi, ale u tohohle filmíku jsem udělal výjimku. Neskutečná poezie, která na vás dýchne po shlédnutí. Zůstanete úplně otřeseni a uslyšíte vlastní tlukot srdce. Bylo nádherné pozorovat, jak astronomové vystoupili na povrch na Měsíci a v dáli pozorovali Zemi. Neviděl jsem lepší vědeckofantastický film. Kdysi dávno jsem někde o tomto dílku četl a dozvěděl jsem se velmi zajímavé informace. Např. že Cesta na Měsíc je považována za první široce distribuovaný film, který má kompletní příběh. A rok natočení 1902. K tomu snad není ani co dodávat. Uvidíte božské efekty (na tu dobu). Uznejte, doba před Titanicem a už začaly vznikat takovéto skvělé činy, které se budou lidem líbit i po více než 100 letech. Můžeme být vděční serveru youtube, že se tam tyto skvosty nacházejí. Jsem rád, že jsem tento "film" viděl, ale dávám mu "jen" 4 hvězdy, poněvadž krátkometrážním zásadně nedávám plné hodnocení. Já jdu postavit kapsli ve tvaru projektilu a někoho poprosit, aby mě za pomocí kanónu vystřelil na Měsíc. Zajímavostí je to, že přesně o 100 let později, co byl film natočen, tak vznikl kolos, který se jmenuje CSFD. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Z knížky 1000 a jeden film, které musíte vidět než zemřete, je právě Cesta na Měsíc tím prvním. Ještě aby ne. Je to totiž zlom ve světě filmů, který se už nikdy, nikdy, a do třetice, NIKDY, nebude opakovat. Nechápu ty, kteří dají míň, jak pět. Pro ty lidi, kteří to tenkrát viděli je to něco takového, jako kdybychom my koukali na teleport nebo perpetuum mobile, něco, co se v životě prostě znova opakovat nebude. Dneska je to trošku směšnější pohled, ale když se člověk vcítí do člověka té doby, zpříjemní si čtrnáct minut obrázků, které obletěly svět, a dokáží zaujmout i sto let po svém vzniku. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Všechny konspirační teorie o Američanech na Měsíci se, po jasném důkazu zvaném Cesta na Měsíc, jeví býti naprosto zbytečnými. Prvními lidmi na Měsíci totiž byli Francouzi a bylo to o rok dříve, než bratři Wrightové uskutečnili první skok s letadlem, který kdosi odvážně nazval první let. V té době ještě Měsíc z výšky spiklenecky pomrkával na Zemi a netušil, že za chvíli dostane raketou do oka. Cesta na Měsíc je úžasná záležitost a svět filmu musí být rád, že existoval vizionář Méliès, který svou nekonečnou fantazii dokázal přenést na filmové plátno. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (45)

  • Prezidenta Barbenfouillisa, který celou expedici na měsíc navrhl, hrál sám režisér Méliès. (Auvajs)
  • Záběr z filmu je použit ve klipu "Man on the Moon" od R.E.M. (contrastic)
  • Mélies chtěl vydat film po celých Spojených státech a vydělat na tom, ale Thomas Alva Edison udělal tajně několik kopií a sám je distribuoval a vydělával na nich. Mélies z toho nikdy neprofitoval. (contrastic)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno