Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (366)

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Byť mi přijde, že na filmové zpracování této nedávné kauzy je ještě dost brzo, protože rány jsou ještě dost živé, tak se velmi povedlo. Obě dvě části jsou navzájem dost odlišné, což snímku pomáhá. Děj je svěží, herci do jednotlivých rolí byly vybráni víc než dobře. Navíc Vaculík ostřihaný na ježka bylo něco nového. Málokdy se podaří zachytit všechny pohledy na věci a tady se to povedlo. Za mě tak rozhodně spokojenost, byť jsem měl původně obavy, že při tak dlouhé stopáži budou absolutně hluchá místa. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Tuhle jsem jel na kole a jedna ženská mi před nosem otevřela dveře od auta. Spojitost s Metanolem to má takovou, že jsem na obojí čuměl úplně stejně. Ale zatímco bábu za volantem jsem od plic seřval, Terezu Kopáčovou chci pochválit, a to hodně. Vlastně chci pochválit úplně všechny a všechno, protože na tomhle filmu je špatně jedině to, že má pravdivou předlohu. Můj prožitek byl maximální, a to hlavně díky uvěřitelným civilním výkonům všech herců. Klobouk dolů, jak sebevědomě oba díly fungujou. A co předvedla Kristýna Maléřová na konci, to bylo definitivně na frťana... ()

Reklama

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Zpracovávat nedávné události (pouze několik let dozadu...), které ovlivnily naši zemi či způsobily rozsáhlé mediální kauzy, to skutečně pro českou filmovou tvorbu není zcela běžné. Lenka Szántó a Matěj Podzimek celkem pohotově vytvořili velmi dobrý scénář a Tereza Kopáčová jej zdatně zrežírovala v dvoudílný televizní film. Tato koncepce byla velmi dobrá volba. První část filmu řeší prapůvod a pozadí toho, jak se životu nebezpečný alkohol dostal do oběhu, a kdo se na jeho výrobě a distribuci podílel. Druhá část se soustředí na vyšetřování a následné dopadení všech pachatelů. To vše je propojeno osudy postižených, z nichž na nás nejvýrazněji, nejen díky závěru filmu, působí postava, kterou ztvárnila Kristýna Podzimková. Další herecky dobrou volbou byl Lukáš Vaculík, do své role se hodil výborně. Zbylé herecké výkony občas pokulhávaly. David Máj, který na mě velmi zapůsobil v nedávných Kobrách a užovkách na mě tentokrát působil lehce nevyrovnaně (neznal hranici, kdy má jeho postava působit komediálně, kdy dramaticky), herec Tomáš Bambušek, který byl skvělý ve filmu Ztraceni v Mnichově, také nepodal kdovíjak přesvědčivý výkon. Celkově jsem ale za toto obsazení rád, konečně se na scénu dostávají nové tváře! Televizní film Metanol je počin kvalitní, atmosférou mi připomíná tempo seriálu Případy 1. oddělení a jsem rád, že celkem přehledně a věrně zobrazuje metanolovou aféru tak, jak se stala. Dobrá práce. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Příjemně ztvárněná nepříjemná kauza, kterou si dobře pamatuju. Včetně toho, jak do naší oblíbené karvinské hospody v pátek 14. září 2012 zavítal policista a oznámil obsluze zákaz podávání tvrdého alkoholu. Víc mě bavil asi první díl, kdy sebranka vychcaných hovad míchá smrtící směs a prodává ji dál. Zaujala mě především pro mě neznámá Kristýna Ryška (i když Zlatou labuť jsem už díky manželce po oku sledoval). Soudní výpověď její postavy o tom, že za otravu může finanční situace obětí, které si nemohou dovolit kvalitnější alkohol, poukazuje na mentální chudobu, která podle mě dokáže napáchat více zla než chudoba materiální. Přece si nikdo normální nedonese ze stánku a nevypije atrapu rumu za pár korun, proboha… No, asi nemá smysl předstírat, že tomu tak není. (1 416.) ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Moc dobré, atmosféra by se dala stáčet. V začátku jsem filmu nevěřil, přišlo mi to strojené, hrané, říkal jsem si: hlavně teď nezačínejte pitvat jednotlivé smutné příběhy (Freimanová), ale bylo toho akorát tak dost ke ztotožnění se s kauzou, a nic víc. Atmosféra strachu postupně převálcovala televizní formát. Líbila se mi vyšetřovací skupina včetně namachrovaného státního zástupce a spojky se soudci, nejvíc ze všech Vasil Fridrich. Za všechny postavy stačí říct, že u někoho jsem si nebyl jistý, jestli je hercem a nehraje sám sebe. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Scenáristka Lenka Szántó psala scénář podle jí dostupných materiálů v Izraeli, kde trvale bydlí. Do Česka jezdila pouze kvůli rozhovorům s aktéry celého příběhu. (hansel97)
  • V roku 1992 došlo zatiaľ k najväčšej otrave ľudí na svete metylalkoholom. Stalo sa to v Indii a zomrelo pri tom 684 ľudí. Všetci vinníci, ktorí to mali na starosti, dostali trest smrti. K najväčšej metanolovej otrave v Európe prišlo v Estónsku. Prípad sa nazval Metanolové otravy v Pärnu, kde zomrelo na následok otravy 68 ľudí, 40 ľudí bolo postihnutých slepotou či poškodením mozgu, iné vážne postihnutia utrpeli traja ľudia. Hlavný vinník bol odsúdený iba na 5 rokov a jeho hlavný distribútor iba na 2 a pol roka. Ďalších šesť spolupáchateľov dostalo ročné tresty, asi 12 ďalších ľudí dostal trest na pol roka. Neočakávane mierne tresty viedli k vážnej diskusii v estónskej spoločnosti a spôsobili pokles nelegálneho predaja alkoholu. (Raccoon.city)
  • Ve druhém díle, v čase 59:57 na displeji spektrometru svítí datum 2017, tedy o celých 5 let později než by se měl film odehrávat. (Globus_Jirka)

Reklama

Reklama