Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (366)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kam se hrabou smyšlené horory na hrůzu způsobenou lidskou blbostí a chamtivostí. Udělám něco, co dělám velmi zřídka, pochválím Českou televizi, od Případů prvního oddělení je to asi poprvé, kdy něčemu, co vyprodukovala, dávám jednoznačně palec nahoru. Dialogy jsou přirozené, herci minimálně dobří s tím, že Vaculík a Feimanová jsou extratřída. Po technické stránce není co vytknout, slušná hudba, nestatická kamera není jen něco okoukaného odjinud, ale opravdu funguje. Velmi slušné čtyři hvězdy. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Metanol je sice prezentován jako dvojdílný televizní film, ve skutečnosti jde ale o fantasticky našlapanou tříhodinovou kriminálku, která tady dlouhé roky chyběla. Určitě bych ocenil případné nasazení do kin, kde by se ještě lépe dala ocenit tahle dokonalá filmařina, kterou u české produkce tolik postrádám. Naprosto ojedinělou práci se scénářem, který pregnantně ukazuje nejnižší lidské pudy, z nichž vás mrazí, skvěle doplňují herecké výkony. Excelují především Lukáš Vaculík a Martin Finger, ale ani méně známé tváře se neztratí, především David Máj naprosto přesvědčivě dokazuje, jak stačí málo, aby se pro peníze rozjelo vraždění nevinných obětí ve velkém. To vše s takřka autentickou přesností zachycuje až dokumentární kamera Pavla Berkoviče, který si zaslouží maxmální uznání. Režisérka Tereza Kopáčová si s náročnou látkou poradila fantasticky a natočila snímek, který naléhavě, ale nepateticky, varuje před pitím nejen neznámého alkoholu. Doufejme, že se podobně hrůzné události už nikdy nebudou opakovat. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Režisérka Tereza Kopáčová sa pustila do tzv. metanolovej kauzy v Čechách, kde zomreli desiatky ľudí po požití alkoholu. Scenár jej ponúkol silný príbeh výrobcov, distribútorov a napokon aj obyčajných ľudí a ona ho využila. Kompaktný príbeh, rozdelený do dvoch častí, rieši v prvej časti rozbeh obchodu a v druhej samotné vyšetrovanie. V princípe nemá hlavného hrdinu a tento spôsob sa mi pozdával. Skutočné, desivé, emotívne. ()

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Zpracovávat nedávné události (pouze několik let dozadu...), které ovlivnily naši zemi či způsobily rozsáhlé mediální kauzy, to skutečně pro českou filmovou tvorbu není zcela běžné. Lenka Szántó a Matěj Podzimek celkem pohotově vytvořili velmi dobrý scénář a Tereza Kopáčová jej zdatně zrežírovala v dvoudílný televizní film. Tato koncepce byla velmi dobrá volba. První část filmu řeší prapůvod a pozadí toho, jak se životu nebezpečný alkohol dostal do oběhu, a kdo se na jeho výrobě a distribuci podílel. Druhá část se soustředí na vyšetřování a následné dopadení všech pachatelů. To vše je propojeno osudy postižených, z nichž na nás nejvýrazněji, nejen díky závěru filmu, působí postava, kterou ztvárnila Kristýna Podzimková. Další herecky dobrou volbou byl Lukáš Vaculík, do své role se hodil výborně. Zbylé herecké výkony občas pokulhávaly. David Máj, který na mě velmi zapůsobil v nedávných Kobrách a užovkách na mě tentokrát působil lehce nevyrovnaně (neznal hranici, kdy má jeho postava působit komediálně, kdy dramaticky), herec Tomáš Bambušek, který byl skvělý ve filmu Ztraceni v Mnichově, také nepodal kdovíjak přesvědčivý výkon. Celkově jsem ale za toto obsazení rád, konečně se na scénu dostávají nové tváře! Televizní film Metanol je počin kvalitní, atmosférou mi připomíná tempo seriálu Případy 1. oddělení a jsem rád, že celkem přehledně a věrně zobrazuje metanolovou aféru tak, jak se stala. Dobrá práce. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tady Česká televize trefila bingo svým námětem a bohudík svým zpracováním nic nezprasila, takže divácké koncese pro jednou byli kvalitně investovány. Nechci ještě propadat bujarímu veselí, že se v zemi mlékem a strdím oplývající konečně něco podařilo, když ještě čekáme na druhý díl, ale první krok šel správným směrem. Takhle si představuji moderní thriller, s dynamickou kamerou a tahem na bránu. Prakticky debutující Terezka Kopáčová z lehkostí válcuje zkušené televizní režisérské matadory. Vysoko nastavenou laťka z prvního dílu se podařilo udržet, dokonce emotivní dopad díky scéně u soudu byl ještě vyšší a musím říct, že krom pachatelů považuju za lidský dobytky všechny ty právníky, které hájí prokazaletný zmrdy a vrahy a říkají tomu práce. Jediný co ve druhém díle nepovažuji za úplně vydařené, byla orientace v postavách a v distribuci chlastu. To, ale nemění nic na pocitu, že jsem viděl velmi kvalitní záležitost. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Natáčelo se také v prostorách, kde se měl metylalkohol míchat. Tedy v prostorách bývalé Opavie v Lepařově ulici. V areálu sídlí firma Fros, jejíž zaměstnanci se ve filmu objevili jako komparzisté. [Zdroj: Deník.cz] (Duoscop)
  • Budova Krajského soudu, kterou můžeme vidět ke konci 2. části, je ve skutečnosti Zlínská poliklinika. Dále budova Krajského ředitelství policie je ve skutečnosti budova č. 32 ve Svitu. Skutečné Krajské ředitelství je od toho filmového vzdáleno asi 250 m. (Verulinek13)
  • Ve 14. minutě, když si Ruda Fulín (David Máj) vyhledává na Wikipedii informace o methanolu, zobrazí se mu jako jeden z vyhledávacích návrhů „Methanolová aféra“, která ale v té době ještě neexistovala. (Pepa_M13JP)

Reklama

Reklama