Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Křehká Thelma právě nastoupila na vysokou školu. I přes urputnou snahu jejích rodičů kontrolovat každý její krok poprvé zakouší nezávislost a vír studentského života. Když se však zamiluje do krásné spolužačky Anji, začnou se v jejím okolí dít nevysvětlitelné a děsivé události a Thelma s hrůzou zjišťuje, že jejich příčinou je možná ona samotná. Uhrančivý thriller o nejtemnějších lidských touhách, rodinných prokletích a zakázané lásce natočil jeden z nejtalentovanějších skandinávských tvůrců současnosti Joachim Trier. (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (229)

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Že by norská odpověď na Kingovu/De Palmovu Carrie? Eili Harboe (zajímavá tvář, rád bych ji viděl i v něčem dalším) hraje dívku, která vyrůstala izolovaně (v ultra-náboženském prostředí) a po příchodu na univerzitu v sobě objevuje netušené, tajuplné schopnosti. Film mě nadchl tím, že je - bacha spoilery! - otevřen dvojímu čtení: a) mohl by být metaforou coming outu: totiž, jak komplikované může být s tímhle rodinným backgroundem nalézt sám sebe... ale v posledku nic není nemožné; b) stejně tak ale může být pravda na straně rodičů, a Thelma je v přízní s ďáblem a musí být i nadále izolována (jelikož se nikdy nedozvíme, jestli vztahy, které má se svým okolím, nejsou manipulovány jejími schopnostmi). Nejen Lars von, ale očividně i Joachim si zaslouží být sledován. 80 % ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ke konci roku znepokojivá záležitost z Norska.Hlavní hrdinka Thelma silně věřící doposud nepolíbena ničím, postupně začíná ochutnávat hříchy života na střední škole a zamiluje se do dívky, ale kolem ní se začínají dít divné a nevysvětlitelné věci. Zní to jako povídka od Kinga ( Carrie), ale film zasahuje spíš do psychologie než čistého hororu, ale pár scén rozhodně stojí za to ( Ty s dítětem či samovzplanutí na loďce). Trošku mě zklamal otevřený konec, což příliš nemusím, ale jinak bezesporu kvalitní záležitost se sociálním podtextem. Dobře natočené s inteligentními dialogy, atmosférické, ponuré a s lesbickým nádechem. Dobré, bavilo mě to. 80% ()

Reklama

Nevka 

všechny recenze uživatele

Na Thelmu jsem se těšil. Ve finále je mi proto líto, že dopadla mnohem hůře, než jsem čekal. Jedná se sice o mistrovsky zfilmovaný kousek, co se týká práce s kamerou, nebo hereckých výkonů (hlavně představitelka Thelmy svou roli skvěle podchytila). Na druhou stranu snímek svou roli plní zcela neuspokojivým způsobem. Filmu chybí mnohem větší intenzita - kdyby se všechno odehrávalo v duchu úvodní scény, bylo by to v pořádku, ale takových momentů je zde hodně málo. Když už přijde něco jako "Matiasovy scény", dalo by se z daného aspektu vytěžit mnohem více. Tvůrci se navíc snaží o několik "wow" efektů, které z hlediska schopností hlavní postavy nedávají jednoduše smysl. Zde mám na mysli například operu, nebo ptáky narážející do okna... Zkrátit stopáž, emočně zahustit a přidat na intenzitě. Potom bychom se mohli o čtvrté hvězdě bavit. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Když už jsem si myslel, že mě film trochu uspává, že to má momenty, které nejsou zrovna moc záživné, tak pak najednou přišel se scénou, která mě zase dovedla dostat. "Thelma" má na první pohled trochu nečekané prvky, ale na pohled druhý jsou to prvky, které v celkovém konceptu filmu rozhodně fungují. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Thelma je taková Carrie pro 21. století (což rozhodně funguje lépe, než jakýkoli remake). Film se nesnaží diváka děsit, spíš být nepříjemně znepokojivý. Od diváka sice vyžaduje naladit se na jeho tempo, ale není to nic obtížného. Trochu ze slabšího soudku mi přišla jen ta zvířecí symbolika, ať už šlo o hady nebo ptáčka, ale jinak je to výborně vystavěný psychologický horor. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (1)

  • Jedná se o první film režiséra Joachima Triera, který byl promítán v kinech v České republice. (ČSFD)

Související novinky

Režisér Já, Tonya natočí remake Thelmy

Režisér Já, Tonya natočí remake Thelmy

27.09.2018

Režisér Craig Gillespie (Já, Tonya) byl vybrán k režii remaku norského snímku Joachima Triera z roku 2017 Thelma. Práva na film získala společnost FilmNation Entertainment, Thelma přitom skončila… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

01.11.2017

Norská horrorová romance, lovestory dvou mužů na ovčí farmě nebo životopisný film o muži, co probudil naše sexuální fantazie... I takový bude osmnáctý ročník queer filmového festivalu Mezipatra,… (více)

Reklama

Reklama