Reklama

Reklama

Selský rozum

  • angličtina Common Sense (festivalový název) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Téměř tříletý sběr materiálu na českém venkově, zkoumání toho, jakými tématy žijí zemědělci a podnikatelé v této oblasti, jak a proč fungují dotace, proč se pěstují některé plodiny více a jiné méně a proč v posledních letech ubylo chovů zvěře a jaké to má důsledky na produkci potravin, vedl ve výsledném střihu autory k zaměření se na roli Andreje Babiše, styl a důsledky jeho podnikání a následně i politických aktivit, které se stávají jedním z nejvíce určujících faktorů pro českou krajinu, podnikatelské prostředí a brzy nejspíš také pro celý stát. Film také využívá dlouhodobé práce řady novinářů v této oblasti a několik jeho scén přímo sleduje autory nedávno vydané knihy „Žlutý baron“ Zuzanu Vlasatou a Jakuba Patočku při investigativní práci. Jedním z hlavních protagonistů filmu je moravský sedlák Bohumír Rada, který spoluzasvětil Andreje Babiše do zemědělského podnikání a pak se jejich cesty zásadně rozešly. (D1film)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (138)

Homer Simpson 

všechny recenze uživatele

Selský rozum stejně jako Matrix AB ukazuje to, co už většina normálně smýšlejících lidí ví. Bohužel poslední volby ukázali, že toto uskupení je bohužel ve výrazné menšině. Andreji Hrabišovi stačilo rozdat pár koblížků důvěřivým důchodcům, ovládnout tisk, aby byl jeho komunistickej ksicht taky pěkně vidět a obyvatelstvo nezapomnělo, kdože je ten hodnej strýček, co jim posledně dal ten koblížek. Ovládnout české zemědělství a maso kombináty pomohlo Hrabišovi k dalším voličům - no co, že je tam jen 50 % masa, hlavně že mám slušnou práci za 65 Kč na hodinu, no ne? Můj zaměstnavatel je přeci jasným důkazem, že i touto poctivou prací se dá k miliardám dostat. To že se praktikami tohoto hodného strýčka vracíme do 50. let 20. století a současné události připomínají trochu i události z října a listopadu 1917 v nedaleké Rusi nebude také náhoda. Narozdíl od komunistů má tento hodný strýček Hrabiš, ale trošku jiný cíle - naplnit ještě více svoje vlastní přetékající kapsy. Proto milé děti, jestli to stále nevidíte sundejte si své růžové brýličky a pustťe si to ještě jednou. Jinak bohužel ANO, bude ještě hůř... ()

Reklama

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Selský rozum bohužel až příliš jednotvárně kopíruje koncept Matrixu AB, který mi už před těmi pár lety přišel přehnaně jednostranný. Investigativní práce novinářů přitom přinesla hned několik nových zjištění, které jsou však poskládané dohromady poměrně nenápaditě, suše a bez dostatečné režijní jistoty. Vyznění několikaminutových monologů Babišových "obětí" (mezi nimiž samozřejmě opět nechybí Bohumír Rada) vyšumí do prázdna, jelikož film bez silného vedení nechává všechny hejtry zdlouhavě vypovídat. Jsem možná zbytečně zlý, ale zmatenost a nekoncepčnost rychle vede k nudě, ve které zanikne jak široké spektrum probíraných témat, tak nezpochybnitelná práce, již sesbírání informací muselo dát. Takhle je z toho jen další šokované pozastavení nad tím, co se u nás děje. Ovšem s tím (jak správně píše xxmartinxx), že každého jen utvrdí v jeho počátečním postoji a nikam dál diskuzi neposune. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Některé postprodukční hrátky s obrazem výsledku spíš škodí, ale jinak velmi dobrý dokument o tom, jak to funguje v našem Babištánu. Základním problémem takovéhoto filmu je samozřejmě to, že prakticky žádný z volů, kteří volí ANO, film neuvidí. Takže se možnost změnit něčí názor blíží nule. A pak je tu ještě spojenectví s ČT, na jejíž „nezávislost“ bych si také nevsadil ani haléř. (Ale to už tvůrci filmu nejspíš zjistili také.) ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Nebudu opakovat již napsané – zcela v tomto případě souhlasím s komentářem xxmartinxx a vpodstatě i s komentářem Othello (až na to, že délka sběru materiálu pro dokument na něm dle mého soudu vidět je). Snad jen doplním, že srovnání s postupy běžnými u jiných zemědělců a detailnější záběr pod pokličku právě u nich, kde je to dostupnější, by byly bývaly výrazně obohatily natočenou látku a odhalily, jak jsou tyto a podobné podvodné praktiky i u jiných podnikatelů běžné, a v jakém měřítku – monokulturní Morava rozparcelovaná mezi velké zemědělské hráče v tomto ohledu skýtá téměř nepřeberný materiál. Velmi ale chválím za nasazení při práci, s nímž dokument vznikal, a za umění emočně námět vystylizovat (jakkoli to Stabat už bylo asi trochu moc), a podtrhnout tak skutečně fatální důležitost problému pro nás pro všechny. Rozhodně se jedná o dokument potřebný a funkční i v této podobě. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (4)

  • Film nechal analyzovat potravinářskou kontrolou výrobky Babišových provozů ve srovnání s výrobky malého, soukromého řeznictví. Babišovy výrobky byly naprosto nekvalitní. (KoudyTheAlko)
  • Distribuce do kin musela být finančně podpořena dobrovolníky na Startovači, protože Česká televize to odmítla. (Puppy)
  • Česká Televize (původní koproducent filmu) odmítla Selský rozum odvysílat před volbami, a dokonce se snažila potlačit jeho soukromé promítání. (KoudyTheAlko)

Reklama

Reklama