Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová pohádka na motivy pověstí o císaři Josefovi II. Stejně jako on i filmový císař Maxmilián (O. Vetchý) často mizí v přestrojení ze zámku, aby poznal život svých poddaných. Na jednom ze svých „výletů“ potká císařského tambora (P. Rajchert) vracejícího se z vojny. Spolu s ním prožívá četná dobrodružství. Setkají se nejen s loupežníky, ale i s lidskou hloupostí a proradností, která je málem přivede až na popraviště. Ani v této pohádce samozřejmě vedle napětí, přátelství a humoru nechybí láska, která i ty nejchmurnější vyhlídky nakonec promění v dobro. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (111)

Lavinia 

všechny recenze uživatele

Klasicky slaboduchá pohádka, jak císař mezi lid vychází, v zásadě ho nikdo podle ksichtu nepozná, včetně šlechticů a vojska, poddaní jsou docela xenofobní hovada v původním smyslu českém, tedy že kdo se tady nenarodil, je cizák a přivandrovalec a nechcem ho tu ... vlastně to nemá obsah. Ale také to nedráždí hysterickým pobíháním děvčat po lukách za kvílivého zpěvu ani rádoby humorným hláškováním. Ujde. ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

U této pohádky se už začala objevovat nešvar současných původních filmových děl, kdy peníze na prvním místě určují kdo bude před kamerou stát. Ne že by tento nešvar nikdy nikde neexistoval, ale v dobách minulých se hezky zabalil do dobře udělaného scénáře a kvalitního děje. Zde tomu tak není. Děj je podprůměrný a nevím nakolik byl pro děti zábavný a pohádkový. Pro mě tedy ne. A navíc film je vyroben už způsobem kdy se kostýmy začali degradovat na něco co připomíná maškarní bál. ()

Reklama

Stejšn 

všechny recenze uživatele

O císaři, který tak dlouho blbne, až se dostane do prekérky a málem na to zařve. Přepálená stopáž, celé se to dalo shrnout do dvou třetin délky, protože takhle se to hrozně vleče. A jinak ještě: výprava, kostýmy, exteriéry - všecko moc pěkný, ale s těma psama tvůrci jako fakt přestřelili. Aby smečku venkovských psů hrála skupina čistokrevných setrů s nádhernou udržovanou srstí, to je docela úlet. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Koukatelný film, který když jsem ho viděl poprvé, mě velmi mile překvapil. Ondra Vetchý podává velmi sympatický výkon. Zaujme pěknou výpravou, hezkým prostředím a sympatickými herci. Jo a výstřihem Aničky Veselé. Ona to vlastně žánrem ani není pohádka, ale něco jako pověst či historický film. Každopádně, jak to dopadne, se určitě podívejte :-) ()

česnek 

všechny recenze uživatele

V této pohádce je pěkně a velmi povedeně vyjádřený motiv z románu "Princ a chuďas". Princ nebo-li císař (Ondřej Vetchý) se rád převléká za chudáka, aby zjistil, jak žijí poddaní. Z chudáka se mu najednou nedaří dostat se zpět do postavení císaře. Ve finále trumfuje, stává se opět císařem a pokoří nepoctivce v čele se správcem panství. Krom tohoto je však pohádka jinak velmi chudá na zajímavé příběhy a zápletky. Nepříliš přesvědčivě zvládnuté role ostatních herců vyvažuje velmi zdařilý výkon herce Ondřeje Vetchého. Nejedná se o žádnou výpravnou pohádku - málo herců, málo komparzu, málo kulis, patrný omezený rozpočet. Přesto oceňuji alespoň vhodně vybraný zámek (byť téměř bez inventáře) a některé venkovské chalupy. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Pohádka byla natočena bez jediného trikového záběru. (M.B)
  • Natáčelo se na zámcích Bruntál, Náměšť nad Oslavou, Dobroslavice a zřícenině hradu Cornštejn, točilo se také ve skanzenu Rožnov pod Radhoštěm. (M.B)

Reklama

Reklama