Reklama

Reklama

Nepříčetná

  • USA Unsane (více)
Trailer 1

Po traumatickém zážitku se stalkerem, ze kterého se ještě úplně nevzpamatovala, se Sawyer Valentini (Claire Foy – TV seriál The Crown) ocitá v psychiatrické léčebně. Jen chvíli po nástupu do přísně střeženého ústavu zachytí pohled místního zaměstnance, o kterém je přesvědčená, že patří muži, jenž ji pronásledoval. Ale byla to skutečnost, nebo pouhá iluze? (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (203)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Neviem síce čo chcel týmto nízkorozpočtovým počinom natočeným za 10 dní oscarový Soderbergh povedať, ale vzhľadom na minimum prostriedkov vynaložených k natáčaniu išlo o solídnu jednohubku. Keby bolo Unsane debutovou snímkou nejakého amatérskeho režiséra, z úcty k prvotine dám dokonca hádam i hviezdu navyše. V prípade skúseného Soderbergha by ale divák čakal po pravde aj čosi viac. Scenár mi miestami prišiel ako písaný na kolene a hneď v niekoľkých situáciach logickosť vývoja skutočne kolísá. Atmosféru si ale film udržuje po celý čas na jednotku a Claire Foy je skvelá. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Na to, že je film natočený cez iPhone, tak na to jebal pes. Diváka predsa nikdy nezaujímalo a ani zaujímať nebude, akú značku kamery použili. Úprimne, mne osobne je u prdele aj meno kameramana, pretože mi bez tak nič nepovie. Takže nad iPhone historkou nech onanujú v reklamnou oddelení. Nepríčetná dokázala v sebe spojiť stalker námet spolu s nedobrovoľným pobytom v liečebni. Výborne fungujúca kombinácia, ktorá poskytla veľmi nepríjemný životný priestor pre Sawyer Valentini. Ona vo Vás dokáže vyvolať sympatie, súcit, obavy a predovšetkým záujem. Dôvodom je skvelá Claire Foy. Musím oceniť predovšetkým, ako sa tu stupňuje pocit nespravodlivosti, ktorý je postupne premení v boj o život. Jeden z najlepších filmov roka 2018. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! U tohoto filmu si všechny ohyzdné divačky zhluboka oddechnou, že se podobného osudu nemusí ani trošku obávat. Úvod se táhl v dost amatérském gardu a na chvíli mě vyděsil. Film působil dojmem, že ho někdo točí na mobil, a to dost neobratně. Až do nedobrovolného přihlášení se na léčebnou kúru v psychiatrické léčebně se na film nedalo vůbec dívat a pozornost mi utíkala pryč. Poté se však situace znatelně zlepší. Následuje hra s diváky na to, zda dívka trpí duševní poruchou a přeludy a nebo má skutečně co do činění s neúnavným stalkerem. Trošku mi zkazilo dojem, že je pravda odhalena příliš brzy a tvůrci nenechali diváky tápat trošku déle. S přibývající stopáží se ve scénáři objevuje stále více nelogických kliček, které mají za cíl zřejmě gradovat děj, ale bohužel si jimi film zajišťuje menší a menší uvěřitelnost. Ve výsledku tak zanechá dost rozpačitý dojem. [55 %] ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Psychothriller Unsane je brilantne vybrúseným dielom vo všetkých smeroch. Nepríjemný pocit paranoje, ktorým trpí hlavná postava sa aj vďaka zvolenému spôsobu natáčania na mobilný telefón, ktorý výsledný obraz skresľuje podobne ako rybie oko, len viac zhmotňuje a prenáša na diváka. To, čo sa deje hlavnej hrdinke, sa tak veľmi sugestívne prenáša aj na diváka. Jej pocity, keď sa nedobrovoľne stane pacientkou, potom, čo ju jej konzultantka dostatočne neupozorní na to, že čo podpisuje, nie sú len formality, ale súhlas s nastúpením dobrovoľnej liečby, sa viac ako presvedčivo prenáša aj na diváka. A aj keď je nepríčetný príbehom neoriginálny, spôsobom spracovania je mimoriadne pôsobivý. Soderbergh vyťažil z minimálnych nákladov maximálny efekt. A ako je vidieť, poloha psychothrilleru mu sedí zo všetkých asi najlepšie. Nepríčetná je tak vo výsledku perfektný "malý" film, ktorým Soderbergh dokázal, že na vynikajúcu film stačí celkom málo, ale musí sa to vedieť. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Zprvu něco, co působí jako totální artovina, už jen natočením na iPhone, které mi nakonec ani nevadilo, ale vlastně místy filmu prospívá, co se týče intimnosti a psychiky hlavní postavy. Těžko víte, čemu, komu věřit a to je asi tak hlavní jednoduchá zápletka, která však velmi postačuje pro krátkou stopáž filmu a dává neuvěřitelně prostoru pro další skvostný výkon Claire Foy. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Celosvětová premiéra proběhla 21. února 2018 na filmovém festivalu v Berlíně. (ČSFD)
  • Steven Soderbergh natočil celý film za 10 dní na svůj iPhone 7 Plus, a to v rozlišení 4K. Stal se tak prvním známým režisérem, který se k podobnému kroku odhodlal. (boni)

Související novinky

Soderbergh se vrací do akce

Soderbergh se vrací do akce

05.02.2018

Začnou se hollywoodské filmy točit na iPhone? V nejbližší době to samozřejmě nehrozí, Steven Soderbergh si ale myslí, že pomalu míříme právě tímhle směrem. Co udělal proto, aby tenhle trend nastolil?… (více)

Reklama

Reklama