Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sňatek princezny Verunky (Eliška Jansová) má zachránit království zchudlé kvůli bláznivým nápadům svého panovníka (Boleslav Polívka). A nápadníků má hned několik! Básník Alexandr Alexandrovič (Martin Myšička), ze kterého by i Puškin bledl závistí, dvouhlavý baron, vojevůdce a hudební skladatel v jednom Wajsman (Jaroslav Plesl), tajemný Markýz (Pavel Liška), vládnoucí kouzlem své matky, panovnice smrti Morany a podivínský vynálezce sir Klevr (Marek Taclík). Může být Ondra (Jiří Mádl), kluk toužící po tom stát se plavcem na divoké vodě, jejich důstojným soupeřem? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (363)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Zchudlé království, nutnost vyvdat princeznu, král vynálezce, královna na obraze. Tolik k osvědčeným artefaktům. Možná ani ne tak osvědčeným jako otřepaným. Kuchař jako hlavní mužská postava je rozhodně sázka na jistotu. Vzpomeňme na Jiříka, který se vydal pro Zlatovlásku. Kuchař téhle pohádky by tedy nejspíš umřel na infarkt za nejbližším keřem, protože měl slabé srdce. Já mám slabé nervy. Koukat se na pohádku se zajímavým dějem, který sám sebe zabíjí nudou, mi rvalo srdce (ach, tak nemocné) i oči (taky ne z nejfunkčnějších). Vybavuji si jen málo pohádek, kde ženiši určení k neúspěchu nejsou trapní paňácové. Tahle pohádka rozhodně není z rodu těch, kde to dokázali. Jejich nucená exotičnost byla otravná, schíza jednoho z nich nebyla tak zábavná jak mohla být, básník netrousil nijak dobré verše. Pavel Liška je tragéd, jeho nedostatek hereckého talentu přebíjí jenom naprostá neschopnost artikulovat. Přemoudřelá princezna mě jednoduše srala, to neustálé předhazování složitých matematických operací bylo umělé jak prsa a nos miss universe. Morana, Živěna, to už je jen shnilá třešnička na dortu pejska a kočičky. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Je to skoro až smutný pohled. Na co? Na tu snahu udělat pěknou českou pohádku, kterou by si lidi zapamatovali, znali z ní hlášky a našla by si každý rok o Vánocích svůj vysílací čas, klidně i proti na konkurenčním programu vysílané klasice, jako je: S čerty nejsou žerty, Šíleně smutná princezna, Jak se budí princezny... . Ne a ne se to povést a to ani když se sejde J. Strach, M. Epstein, B. Polívka, P. Liška, I. Trojan... . Teoreticky by i takto silnou sestavu neměla ohrozit přítomnost J. Mádla, který mě sice vysloveně neiritoval, ale kdyby tam byl nějaký i zcela neznámý, ale sympatik...mohlo to být o dost lepší. Zápletka pohádky nic moc. Postavy od debilních(schizofrenní debil), přes zbytečné(rusák), po vcelku vtipné(italoTrojan), se propotácely přesně nalajnovanými dialogy k očekávanému závěru bez chuti i bez zápachu... . Další neškodná, takže vcelku zbytečná pohádka, kterou snad ČT prodá do Bulharska, nebo Maďarska, aby si na sebe aspoň vydělala. Pokud byly ambice větší...je mi líto, ale bude potřeba jít na to úplně jinak. Nenadál bych se, že to někdy napíšu...ale z žijících režisérů, umí pohádky už nejspíš jen Troška. ()

Reklama

argenson 

všechny recenze uživatele

Svatojánský věneček mě nasral už v létě, když jsem se chtěl vydat na výlet do Uherčic a zámek byl celý léto zavřenej kvůli natáčení. S povděkem ale kvituju výběr téhle málo známé památky. Jestli měla tristní podoba uherčického zámku korespondovat s podobou krále, smysl to dává, ale uvědomil jsem si, že v posledních letech v pohádkách král jen výjimečně bývá autoritou. Většinou ale za A) vypadá jako dement nebo se za B) chová jako dement, v případě Bolka Polívky platí A i B. Zajímavým překvapením tu je Pavel Liška, který sice hraje jako vždycky, přesto v rámci celku působí démonicky. Excelentní Jaroslav Plesl v nevšední dvojroli. Sympaticky funkční dvojice Mádl-Jansová. Má to ovšem docela složitej děj, dost historicko-politických odkazů a lingvistických vtípků zabíhajících do ruštiny a italštiny, takže pro děti je to podle mě prakticky nepoužitelný. Ale mně se to líbilo. Dávám tři z pěti. Čtvrtou přihazuju za Uherčice, kde se příští léto doufám nebude nic točit. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně vše zachraňoval Ivan Trojan. Milým překvapením pro mne byl výkon Elišky Jansové. Ostatní výkony herců se odvíjel od scénáře, se špatně napsaným se špatně pracuje, budiž. Nápadníkovi Liškovi jsem tentokrát dokonce rozuměla co říká a konečně ze sebe nemusel dělat debila. Mádl je pro mne neustále průměr (uvidíme zda nepřekvapí v neděli ve Dresu). Ovšem zbytek nápadníků - to byla šmírácká katastrofa, jakoby přijela Primácká Partička s jejich lacinými a rychle spíchnutými fórky, chvílemi mi bylo z jejich přízvuků a přehrávání trapně za ně. I mistr tesař ……. Jiřímu Strachovi držím dál palce!!! ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nevidím důvod, proč házet Strachův věneček do svatojánských ohňů. I přes dramaturgické přešlapy a celkovou neucelenost jsem se bavil a po dlouhé době jsem u pohádky v primetimu na Boží hod nemusel přikládat linecké na oči, jako se to dělá s mincemi pro Chárona. Jako by se ve zdejším hodnocení zrcadlil komplex malosti markýze Sparrowa či přehnaně velký důraz na inteligenci v místech, kde to není zas až tak potřeba.. Jedna půlka hvězdy navíc na truc odborné veřejnosti a druhá per taliánské maestro a jeho grande umorismo. Trojan si na začátku sebral film a už jej nikomu nepůjčil.. ()

Galerie (214)

Zajímavosti (8)

  • Herci trávili před nástupem na plac 1,5 hodiny v maskérně. Nejnáročnější přípravy vyžadovala postava barona Wajsmana (Jaroslav Plesl), která představuje dvě osoby v jednom těle. (SONY_)
  • Na mostě u zámku stojí socha sv. Jana Nepomuckého. (Winster)
  • Ve scénách, kdy princezna Verunka počítá, uplatnila její představitelka Eliška Jansová své zkušenosti ze studia Gymnázia Christiana Dopplera zaměřeného na matematiku a fyziku. Sama ve scénáři upravila několik vzorečků, aby vše bylo správně. (peetriss)

Reklama

Reklama