Reklama

Reklama

Převýchova Cameron Postové

  • USA The Miseducation of Cameron Post (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Snímek inspirovaný uznávaným románem Emily M. Danforthové, sleduje titulní postavu (Chloë Grace Moretz), která je během maturitního večírku přistižena s jinou dívkou na zadní sedačce auta a následně poslána do speciální instituce pro mladistvé, kde jsou teenageři pomocí křesťanské víry léčeni z homosexuality. V zařízení, vedeném přísnou a tvrdou dr. Lydií Marshovou a jejím bratrem reverendem Rickem – který je živoucím důkazem toho, jak mohou být účastníci programu “napraveni” – je sexuální náklonnost ke stejnému pohlaví léčena pomocí Boha a křesťanské víry. Tváří v tvář nesnášenlivosti a popření se Cameron seznámí se skupinkou “spoluhříšníků” včetně huličky Jane, která je po amputaci, a jejího kamaráda Adama, chlapce “dvojího ducha” z kmene Lakotů. Společně tvoří nesourodou rodinu, která bojuje o přežití. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (81)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco trochu kontroverznějšího a vypjatějšího. Tady ta převýchova působila jako selanka. Nějaká indoktrinace ze strany personálu tu sice byla a přehlédnout se nedá ani puritánský pohled na homosexualitu, ale podle mě to realitě křesťanských táborů neodpovídá. Výhrady tak nemám jenom k herců. Chloë Grace Moretz a Sasha Lane byly výborné a o to je větší škoda, že občas neměly co hrát. 50% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Má to fajn indie look, skvělou Chloë Grace Moretz, cca dvě decentní žhavé scény, ale popravdě jsem od tématu homosexualita vs. náboženský fanatismus čekal přeci jen něco víc. To, že tyto formy náboženství zasahující do osobní svobody člověka představují zlo, dávno víme a film toho pak, až na převážně mlčky potlačované pocity, už o moc víc neřekne. Tématika nicméně potrhlá a rád bych si myslel, že ta nebohá děcka v podobných převýchovných táborech jsou spíše než z toho, co tvoří jejich vnitřní vrozenou podstatu, vyléčena z pánbíčkaření. ()

Reklama

Avathar 

všechny recenze uživatele

Režisérke Desiree Akhavan sa podarilo neľahkú tému uchopiť veľmi citlivo a účinne. Je pravdou, že nám neposkytuje tak emocionálne vypätý pohľad, ako si možno námet pýtal (je isté, že pobyt v podobných táboroch musel byť omnoho väčší teror), ale napriek tomu je snímka funkčná a má sympatické postavy. Navyše Chloë Grace Moretz predvádza veľmi silný a uveriteľný výkon. Dokonca mám dojem, že ide o najlepší výkon v jej doterajšej kariére. A hlavne ma celý čas poriadne mrazilo už len z faktu, že podobné zariadenia skutočne existovali a niekde ešte stále existujú. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo velké překvapení. Čekala jsem průměrnou LGBT struggled záležitost, ale dostala jsem nadprůměrně příjemné drama s komediálním nádechem se skvělou ženskou režií od Desiree Akhavan a skvělým hlavním hereckým výkonem Chloë Grace Moretz, kterou mám v poslední době ráda víc a víc. Stopáž byla perfektní, vedlejší postavy naplnily účel, exteriéry i interiéry byly příjemné na oko a celý tenhle kousek měl velice odlehčenou atmosféru, která vás ani minutu nestresovala. Záměrně nebrousím do detailů nápravné instituce a jak to v ní mohlo a nemuselo vypadat a když si budete chtít jen vychutnat tenhle film jako takový balzám na duši, udělejte to taky a nečtěte námětové nesrovnalosti, o kterých se zde zmiňuj někteří hodnotitelé. KVIFF 2018 ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Americký indie film klasického střihu, jehož název ve mně vyvolával trochu jiná dějová očekávání, než jak je pak samotný snímek naplňuje. Naštěstí jen v tom dobrém. Představoval jsem si ten ověřený mustr, ve kterém bude hlavní hrdinka trpět praktikami podivného sektářského systému, aby pak v samém závěru buďto odolala, anebo podlehla. A ačkoliv se tímhle směrem film vydává, v mnoha ohledech dokáže mile překvapit a alespoň částečně se odchyluje od mnohokrát viděných variací toho samého příběhu. Líbilo se mi prokleslení charakterů vedlejších hrdinů i jistá morální pochybnost v myslích postav "trýznitelů". Snímek je věrný svému indie postavení, jde si svou vlastní cestou a nehraje si na nic většího, než čím sám je. 7/10 ()

Galerie (33)

Zajímavosti (4)

  • Ve scéně na konci filmu, kdy Adam (Forrest Goodluck), Cameron (Chloë Grace Moretz) a Jane (Sasha Lane) jedou na korbě pick-upu, si můžeme všimnout, že v levém horním rohu zadního okénka nad Adamovou hlavou je plakát k prezidentským volbám mezi Billem Clintonem a Allem Gorem z roku 1992. (Matej.Mirejo)
  • Natáčelo se ve státě New York (USA). (griph)
  • Celosvětová premiéra proběhla 22. ledna 2018 na filmovém festivalu Sundance v Utahu (USA). (BMW12)

Související novinky

19. ročník Mezipater se blíží

19. ročník Mezipater se blíží

30.10.2018

19. ročník Mezipater přinese jako každý rok výběr těch nejlepších hraných filmů, dokumentů i kraťasů z queer kinematografie. Festival začíná v Praze od 8. do 15. listopadu. Po jeho skončení se… (více)

Reklama

Reklama