Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Judy Garland je fenomenální zpěvačka a úspěšná herečka, která se již od útlého věku stává miláčkem celé Ameriky. Její talent si podmaňuje miliony diváků na celém světě. Její kariéra je doslova splněným snem.  Ale všechno má svou cenu. Úspěch a sláva si vybírají vysokou daň. Její život provází osamělost, jejím démonem je alkohol a závislost na lécích. V zimě roku 1968 přijíždí Judy do Londýna, aby vystoupila na turné beznadějně vyprodaných koncertů. Docházejí jí peníze a její manželství se hroutí. Od počátku jejího celosvětového úspěchu v muzikálu Čaroděj ze země Oz uplynulo 30 let. Neodolatelným smyslem pro humor a vřelostí okouzluje všechny kolem, ať už se setkává s hudebníky, fanoušky či přáteli. Její sny o romantické lásce se zhmotňují, když potkává Mickeyho Deanse. Ale pod maskou šťastné hvězdy se skrývá křehká žena. Poté, co v záři reflektorů strávila tvrdou prací uplynulých 40 let, je vyčerpaná. Vracejí se jí vzpomínky na ztracené dětství a ze všeho nejvíc touží být doma se svými dětmi. Najde v sobě sílu pokračovat? (Bioscop)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (135)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tohle, že byla Renée Zellweger? Tak to teda klobouk dolů. Judy Garland znám v podstatě akorát z Čaroděje ze země Oz, a tak mě tu její příběh docela zaujal. Škoda, že tvůrci její postavu představili spíš z negativního hlediska. Vlastně to není životopisný film, kde někomu něco přejete, jako spíš film, kde hlavní herec předvádí herecký výkon za hranicí hereckých možností. A závěr? Totální nářez. Oběť doby, po které zůstalo pár motivů, které pravděpodobně nikdy nezestárnou. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Spievať (aj tancovať) sa už poriadne naučila v Chicagu, s hraním sa zdokonalila, vycibrila následne v Cold Mountain, a tak mohla byť pripravená stelesniť IKONU strieborného plátna - JUDY Garland ? Teda, hovorím o americkej herečke Renée Zellweger, ktorá sa objavila v množstve romantických komédií od Denníku Bridget Jonesovej až po zase Dieťa Bridget Jonesovej, keď medzitým uplynulo dlhých 15 rokov, že som už ani nesníval, žeby si raz mohla zahrať slávnu Dorothy Gale, konkrétne jej stárnúcu predstaviteľku, ktorá má dávno po štyridsiatke, presídlila do Londýna, kde jednak ešte stále koncertuje pred vypredaným hľadiskom, ale potýka sa so svojími zlozvykmi, t. j. pitiu vodky so sódou, a do toho si primiešajte aj lieky na upokojenie (i s drogami má bohaté skúsenosti, lebo za slávu zaplatila vysokú daň), a tak táto kombinácia neveští absolútne nič dobrého, pretože zomrela predčasne na predávkovanie medicínou, a to iba v 47. rokoch v citovanom veľkomeste. Dve decká zostali doma v Amerike od Sida Lufta, alebo sa taktiež i znovu vydáva za „parazita” Mickeyho Deansa, ktorý je na míle vzdialený od idealizovaného Mickeyho Rooneyho, s ktorým tvorila komickú dvojicu už z čias-Čarodejníka z krajiny Oz... Áno, toto všetko sa vo filme rieši i počas krátkych flashbackov, keď nakrúcala jeden z najlepších filmov kinematografie, viď o riadok vyššie. _ A či sa hodí spomínaná Renée na úlohu Judy Garland ? Aj áno, aj nie. Podoba by tu aj bola, aká-taká, menšia tu je. Skôr je strhujúca samotnou rečou teľa, t. j. mimiky tváre, spôsob, ako sa vyjadruje, rozpráva, ďalej gestikulácia a cetera, toto všetko sa podarilo docieliť do maxima, jej h.v. je naozaj nadštandardný, hodný Oscara, ale to isté sa nedá vôbec povedať o samotnom filme, akéhosi Brita-Ruperta Goolda, ktorý na to, že nakrúca životopisný film, je to veľká bieda, nuda, až neúcta, ako lajdácky sa správa k takejto látke. Aspoň, že som vnímal jeden nadpriemerný herecký výkon v sotva priemernom, odfláknutom filme, čo je vlastne premárnenou príležitosťou sa k nemu opäť vrátiť, keď to ani prinajmenšom nehrozí ! ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Mám rád životopisné filmy, no jediné, čo tu ako tak upútalo, bolo zamaskovanie Reneé Zellweger. Dokonca ani jej večne opuchnuté oči nebolo vidno. No dejová linka taká nemastná neslaná, raz hore raz dole. Ani neviem čo si o tom myslieť. Jediné ďalšie pozitívum vidím v tom, že ma to asi nalákalo pozrieť si toho Čarodejníka z krajiny Oz, kde po prvý krát v podaní Judy Garland zaznie najkrajšia filmová pesnička všetkých čias (vraj). Priemer. 60/100 ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Film dle sterilní šablony dojímavé autobiografie. Trudné dětství plné psychického zneužívání, přeskočená střední část mnohých manželství, a zdrcující finiš nešťastné trosky, která přese všechno stále dovede občas zářit a uhranout publikum. Tragický osobní život a pár šťastných chvilek s oddanými fanoušky. ____ Ano, je to kýč, který nic nového nepřináší. Reneé se snaží ze všech sil urputně dokázat, že není jen diblíkem, který umí ztloustnout na povel. A často se jí to dá věřit. Podle mě se jen nemusela tolik pitvořit, aby byla Garlandové co nejpodobnější. Umí zahrát vnitřní křehkost i bez berliček v podobě přesně odpozorovaných záškubů a špulení rtů. Takže za mě ano: Reneé hrát umí. Zbytek je banalita a nuda. Nemyslím skutečný osud Judy Gyrlandové, ten byl skutečně tragický. Film ale jede po nejsnazší koleji a bez přestání jen dojímá a dojímá. Finále to už přehnalo a poslední píseň o duze (jak předvídatelné, že tahle zazní nakonec) bylo na úrovni melodramatu ze střední školy. Promiňte, Reneé i Judy, tohle ne, obě máte na víc. SHRNUTÍ: Radši nějaký originál s Judy. ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

No, bylo to velmi depresivní (chudák nadaný člověk, byl šoubyznysem zcela vycucaný), ale takový je život mnohých umělců a to jako přes kopírák - např. sada sňatků, chlast, drogy atp. Poněkud děsné je, že celebritám obyčejný člověk všechno věří, obdivuje je a snaží se jim vyrovnat... Renée je naprosto úžasná herka akorát ta havraní kštice mě trochu mátla. :-) ()

Galerie (106)

Zajímavosti (11)

  • Herečka Renée Zellweger sa pripravovala na úlohu napríklad aj tak, že po celý rok počúvala v aute Judy Garland, popritom taktiež aj jej hudbu a reč. A ešte k tomu sa venovala i dôkladnému čítaniu o samotnej Judy Garland, aby mala o nej k dispozícii veľa informácií. (classic)
  • Predstaviteľka Judy Garland, Renée Zellweger začala rok pred nakrúcaním trénovať s hlasovým poradcom a potom 4 mesiace strávila u hudobného režiséra filmu Matta Dunkleya. (classic)
  • Tvorcovia filmu na úplnom začiatku nakrúcania uvažovali o špeciálnej maske, ktorú by herečke nasadili na tvár, aby sa premenila na Judy Garlandovú. Upustili však od toho. Chceli, aby Renée pracovala s mimikou. (classic)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

10.02.2020

Před pár desítkami minut skončilo vyhlašování výsledků 92. ročníku Oscarů a letos se zase jednou psala historie. Cenu pro nejlepší film si totiž odneslo vůbec poprvé v historii cizojazyčné drama… (více)

Parazit přepisuje historii

Parazit přepisuje historii

20.01.2020

Korejské černé komedii Parazit režiséra Bonga Joon-ho (Ledová archa, Okja) se povedlo něco, co žádnému jinému cizojazyčnému snímku před ní. Vyhrála totiž jednu z hlavních cen na cenách Screen Actors… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno