Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravný filmový portrét dobrodruha, který vyplňoval prázdná místa na mapě, dobyl jižní pól a jako první dosáhl se svými expedicemi obou pólů zeměkoule. Jaký ale ve skutečnosti byl Roald Amundsen? Celovečerní snímek Amundsen ukazuje nejen výpravy do neprozkoumaných ledových pustin a oceánů a polární lety vzducholodí, ale odhaluje i život a osobnost legendárního objevitele, včetně řady méně známých skutečností, jako byl jeho vztah s bratrem nebo milostné aféry. (Bontonfilm)

(více)

Videa (16)

Trailer 1

Recenze (129)

POMO 

všechny recenze uživatele

Hezky výpravné, s badatelským duchem, kvalitním CGI i mejkapem a pozoruhodným hereckým výkonem Pål Sverre Hagena. Trochu to ale vázne ve vykreslení složité Amundsenovy povahy. Především skrze postavu Katherine Waterston, která nás spolu s Amundsenovym bratrem provází jeho příběhem. Jakoby byla do scénáře našroubovaná coby nevyhnutelný ženský element, pouze pro obhajobu jeho dobrých lidských vlastností. Přitom ale o jejím vztahu k Amundsenovi toho film řekne minimum a spíše líčí jeho vztah k jiné ženě. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

16.Deň filmového adventného kalendára. Nie tento film nie je o vodke Amundsen, ale o objaviteľovi. Nórska filmografia a bola dokonca aj v našich kinach čo si dobre pamätám. Ako film sklamal lebo som čakal druhé Artic. Zábery na snežné záveje celkom fajn ale všetko okolo toho nič moc. Ja som sa nudil. 2* ()

Reklama

Trilobitter 

všechny recenze uživatele

Amundsen je ukázka promarněné příležitosti na film o jednom z nejzajímavějších lidí konce minulého tisíciletí. Před kulisami silných příběhů o dobytí severního a jižního pólu se totiž odehrává jen nekonečná nuda, srovnatelná nejspíš s tím, co zažívá posádka driftující 5 let s arktickým ledovcem. Dvouhodinovka nabitá lacinými efekty je tak ve výsledku mnohem nudnější, než takřka sedmihodinový televizní seriál Nejvzdálenější místo na Zemi ( https://www.csfd.cz/film/84707-nejvzdalenejsi-misto-na-zemi/komentare/ ) z 80. let, který je navíc postavený na faktech, ne polofikci. Filmu se na jednu stranu nedá upřít odvaha, protože pokus o snesení Nory takřka zbožňovaného Amundsena na pevnou půdu může v zemi tisíce fjordů skončit občanskou válkou. Ale je to odvaha nerozhodná, tápavá a ustrašená. S takovou by Amundsen moc daleko nedošel. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Životopisný film natáčený i u nás o Roaldu Amundsenovi, který dobyl Jižní pól. Technicky solidní, relativně výpravné a v mnoha věcech poučné zvláště při přípravách na ten historický počin a taky musím vyjádřit národní hrdost nad kostýmy paní Hořejší, o které režisér Sandberg vyloženě básnil, jenže ten film je zároveň dost nudný a neubráním se srovnání s britským seriálem z prehistorie osmdesátých let Nejvzdálenější místo na Zemi, který dobývání jižního pólu pojal jako rovnocenný souboj Amundsena a Scotta a tam se podařilo z toho udělat napínavé "sportovní" klání. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nejsympatičtější na celém filmu byl moment u závěrečných titulek, kde se střídala jedna česká postava vedle druhé. Přišlo mi to daleko sympatičtější, než samotný Roald Amundsen. Asi jsem opravdu nemusel vědět, že Amundsen byl tak nesnesitelnej. Radši si ho budu pamatovat "jen" jako objevitele a bude mi vše milejší. Škoda. Hezká kamera nebo pěkné interiéry a exteriéry bohužel neudělají životopisně nezapomenutelný film. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (9)

  • Na vzducholodi Italia, která se stala díky pátrací akci Amundsenovi osudnou, byl i známý český fyzik a spisovatel František Běhounek. Ten havárii přežil a zážitky z výpravy popsal ve své knize „Trosečníci na kře ledové“. (mnx)
  • Espen Sandberg prohlásil, že kvůli filmu přečetl o Amundsenovy asi dvacet knížek a že se úzce spolupracovalo s muzeem v Oppegårdu, ve kterém je vystavena Amundsenova loď a jiné artefakty. (Duoscop)
  • Amundsenovo letadlo bylo pro film vyrobeno v České republice, pak bylo kompletně posláno na natáčení na Island, potom putovalo zpět do Čech a po natáčení skončilo v muzeu v Norsku. (Mahriz)

Reklama

Reklama