Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký horor Pevnost (1983) patří mezi nejpodivnější projekty filmové historie. Vrací se do doby druhé světové války do Karpatských hor, které si asi navždy budeme spojovat s postavou hraběte Draculy. Malý oddíl německého wehrmachtu, vedený kapitánem Woermannem (Jurgen Prochnow), přichází do rumunské horské vísky a usídlí se v místní pevnosti. Přes varování vesničanů nicnetušící vojáci, kteří nevynechají jedinou příležitost, aby pátrali po skrytých pokladech, vypustí do světa zlou sílu, jež dřímala po staletí ve zdech pevnosti. Vojáci jsou neznámou silou nemilosrdně masakrováni a na scénu přichází fanatický major SS Kaempffer (Gabriel Byrne v jedné ze svých prvních větších rolí). I on však musí po chvíli uznat, že za smrt vojáků nenesou odpovědnost partyzáni, a nechá povolat z koncentračního tábora okultního odborníka, židovského vědce Cuzu (Ian McKellen). Ten dokáže se zlou silou (o níž vůbec není přesvědčen, že je zlá) nejen komunikovat, ale dokonce načerpat novou životní sílu do svého starého nemocného těla. Jako poslední se ve vesnici objeví tajemný mystický válečník Glaeken (Scott Glenn), který jako jediný dokáže zlo zlikvidovat.
Americký režisér Michael Mann (nar. 1943) dlouho pracoval v televizi a teprve v roce 1981 debutoval dramatem profesionálního kasaře Zloděj. Svůj druhý snímek natočil podle hororu amerického autora F. Paula Wilsona Pevnost (1981, česky 1993). Jeho adaptace patří k nejvíc kritizovaným a také nejméně pochopeným filmům 80. let. Autor předlohy byl výsledkem dokonce tak znechucen, že napsal povídku Cuts (Šmiky) o spisovateli, který použije kouzlo voodoo, aby se pomstil filmaři, jenž zprznil jeho dílo. Pravdou je, že divák neznalý románu se ve filmu jen těžko orientuje, přesto si však Mannův snímek za 25 let od svého vzniku vydobyl jistou kultovní proslulost. Zejména díky své vizuální stránce a pozoruhodnému hereckému obsazení, ale také díky strašidelnému hudebnímu doprovodu německé skupiny Tangerine Dream. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (189)

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, ještě včera měl film 71% (2.5.2009). No nic. Byl to takovej podivnej film disponující perfektní kamerou, kde každej záběr byl jedinečnej. Mělo to i docela zajímavou hudbu a určitě byla vyvedená i režie, ale už je to hold moc starý. Příběh by hctěl taky trochu vychytat, ale jinak docela fajn pokoukání. Co takhle remake pane Manne? ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Z tohoto snímku mám upřímně řečeno velmi rozporuplné pocity. Téměř to na mne působí tak, že jsem až příliš zhýčkaný moderními horory, jenže chyba nakonec bude asi někde jinde. Filmu se nedá upřít bezvadná atmosféra a dokonalá hudba, která provází většinu důležitých dějových momentů v tomto klasickém poctivém béčkovém příběhu. Párkrát mi také přeběhl mráz po zádech, jenže tímto veškerý výčet kladných vlastností Pevnosti končí. To, čím jsem trpěl nejvíc, byla i navzdory slušně budovanému napětí neskutečná nuda. Mann se očividně moc nepřetrhl, protože jsem se několikrát přistihl při otázce, kdy film skončí. Herecké výkony taktéž nikterak neoslnily, šlo veskrze o mírně nadprůměrné snažení. Abych to shrnul, tak tento horor je sice pěkný na pohled a na poslech, ale jinak je to docela trýznivých devadesát minut. Úplně normální béčko z osmdesátek. ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Povznášející hudba (hodná proplouvat možná i Vesmírnou odyseou) nemohla potlačit béčkovitost tohoto ehm... hororu, naopak, na tuto skutečnost ještě více upozornila, a společně s béčkovým kukučem nejednoho herce (né, že by Prochnow a McKellen byli hodni tohoto označení, jen tady tak vypadali) a zpomalenými záběry vlajících vojenských plášťů bylo vytvořeno něco tak nesourodého, že vás napadá hrozná myšlenka - nepomíchaly se ve střižně sekvence dvou filmů? ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Budeme pokračovať dokedy partizáni neprestanú. Alebo kým sa nám neminú dedinčania.“ Filmová Pevnosť sa mi páčila napriek tomu, že knižku F.P. Wilsona som čítal a nebola zlá, ale na 4* nemá. K filmovej verzii hororu o nacistoch v rumunskej pevnosti napadnutých upírom pristupoval s otrávením. O to viac ma prekvapila pôsobivá atmosféra, ktorá na mňa padla počas úvodných titulkov. Snímka po stránke kamery a výpravy pôsobí moderne, na zem ma však bleskovo vrátili zostarnuté CGI. Našťastie ich nie je veľa a režisér sa sústreďuje radšej na príbeh, atmosféru a herecké výkony (najmä Jürgen Prochnow a Gabriel Byrne, Ian McKellen je otravný). Koniec filmu šumí do prázdna, miestami sa atmosféra stavia na úkor zápletky (čo tiež nie je dobre) a tempo raz za čas stagnuje. Napriek tomu si film s prižmúreným okom zaslúži i štvrtú hviezdu. Srandou je, že Mann o tri roky neskôr režíroval lecterovku LOVEC ĽUDÍ a päť rokov po ňom Jonathan Demme natočil pokračovanie MLČANIE JAHNIAT, v ktorom hral Jacka Crawforda Scott Glenn, predstaviteľ tajomného „Strážcu“ z Mannovej PEVNOSTI. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Atmosférické, ne úplně tradiční, béčko s parádně ponurým příběhem. Mannův styl už na vás zamává při titulkové sekvenci příjezdu nacistů k pevnosti a vykoukne ve skoro každé opravdu dobré scéně. Trochu mě překvapila podivná práce s hudbou, protože to bývá obvykle Mannova silná stránka. Tady však šílené syntetizátory burácí v dost divných pasážích a spíš někdy i ruší než aby dokreslovali vizuální dění. Po herecké stránce není co vytknout, snad jen že kromě McKellena a Glenna není zbylý ansábl moc využitý. Takový Jürgen Prochnow i Gabriel Byrne se přece jen mohli výrazněji zapojit do děje. Co se týče efektů, tak na film z 80tých let mi přišli dost působivé i teď. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (18)

  • Keď sa dvojica vojakov snaží vylúpnuť kríž z kamenného múru, je jasne vidieť, ako sa celý "kamenný múr" ohýba. (beso74)
  • Kapitán Claus Woermann (Jürgen Prochnow) číta vo filme knihu, je ňou protivojnový román "Soldat Suhren" od nemeckého spisovateľa Georga von der Vringa. Kniha bola prvýkrát zverejnená v roku 1927 a stala sa hitom kvôli svojmu humoru a protivojnovému postoju. Ináč to bol prvý nemecký román o prvej svetovej vojne. (beso74)

Související novinky

Hororová Pevnost se dočká nové adaptace

Hororová Pevnost se dočká nové adaptace

17.12.2022

Hororový román od autora Francise Paula Wilsona s názvem Pevnost vyšel poprvé v roce 1981. Temný příběh odehrávající se v období druhé světové války sledoval oddíl wehrmachtu, jenž se v jednom z… (více)

Reklama

Reklama