Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi tady všude byl jen temný les, dnes tu stojí panelákové sídliště. Právě tady je doma chlápek, kterému nikdo neřekne jinak než Vandam. Žije sám v bytě na okraji Prahy a každý den doma cvičí, aby byl v kondici. Večer, když sídlištěm bloudí divoká zvířata, chodí se svými kumpány na jedno. Vandam se snaží udělat dojem na Lucku, která v sídlištní hospodě točí pivo. Často a rád se porve. Je znalec dějin a válek. Má pocit, že svět míří k zániku, že se schyluje k velké bitvě. A tak cvičí, aby byl na tu poslední rozhodující bitvu nachystaný. A taky k tomu vychovává Psycha, mladého kluka, se kterým natírá střechy panelových domů. Kumpáni z hospody Vandamovi přezdívají „národní hrdina“. Prý dal tehdy v Listopadu na Národní třídě dějiny jednou ranou do pohybu. Film podle stejnojmenné knihy Jaroslava Rudiše v hlavní roli s Hynkem Čermákem kombinuje dramatický příběh s černým humorem. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (385)

JJ.Gibson odpad!

všechny recenze uživatele

Ne, tohle mě vážně minulo!!! Nemá to žádnou vizi, žádné sdělení. Mám rád herce Hynka Čermáka, ale jeho postavu VanDama jsem opravdu nesnášel a i jeho pivem prosáklé kamarádíčky. Neschvaluju jeho divno-pohled na svět. Nebyl to nějaký bojovník za svobodu, jak se prezentuje, byl to jen zmrd, jak by řekl sám... ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

Hodne se mi libil styl, jakym byl film natocenej, ale a pribehem uz to bylo horsi. Chvili to vypada jako dalsi Most, ale toho humoru tam vlastne tolik neni. Je to spis drama o mindraku jednoho vyholenyho dementa, na kterem nam ma asi zalezet, az se na konci ukaze, ze na na nem nemelo zalezet. Ale chybelo fakt malo ()

Reklama

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Čermák si zahrál Vandama skvěle, ale co je to platné, když ten příběh byl na celovečerák prostě málo. Rudiš se dobře čte, ale na zfilmování se nehodí. Přesto: milostná scénka byla přesná - vyspat se s někým jen z vděčnosti nemůže dopadnout nikdy asi fanfárově. A štamgasti u stolu byli taky povedení, až snad hrůzně povedení. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Hodně lidí trpí filmovou čechofobii nebo slovakofobii, hodně lidí trpí pragofobii (někdy vydávanou za boj proti pragocentrismu), hodně Pražanů trpí averzí vůči zbytku republiky (venkovu) Jižnímu Městu (k němuž mám citové pouto). Já netrpím ničím z toho. Pro mimopražské jsem Pražák a pro Pražany jsem buran z venkova a naplava. Hynek Čermák hraje excelentně drsného samorosta, což na platně kin a obrazovkách televizorů neukazuje poprvé. Pokud někdo cvičí, pracuje rukama a má zálibu ve vojenských dějinách, tak to neznamená, že je nacek. Svým způsobem bohužel či bohudík máme z Vandama mnozí, ať je to vulgarita, snaha o galantnost k ženám, solidárnost, agresivita, tendence k řešení problémů násilím, zásadovost či přímost jednaní. Možná ten konec mohl být o něco lépe zpracovaný. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Obrazově parádní, herecky taky slušné (Čermák jede jako vždy), ale jinak úplně zbytečný film. I kdybych bral, že hlavní hrdina má v hlavě slušně vymalováno a pro ránu nejde daleko, přeci jen zase nemohl být takový dement. A pokud jím byl, ostře to kontrastuje s jeho lepšími chvilkami z první poloviny filmu. Jako náhled do něčí hlavy je možná film svým způsobem zajímavý, ale když už tam někomu koukat, tak proč zrovna do téhle... Pokud tam mělo být nějak znázorněno přímočaré vidění světa (což nemusí být vždy negativum obzvláště v dnešní přiblblé době) některých kolem nás, pak to mohlo být myslím uděláno lépe bez těch dvou zbytečných nakládaček. Je to tedy za hodně slabé tři plechovky barvy, ale nechci to úplně hanět, tak 3 dám * * * ()

Galerie (32)

Zajímavosti (19)

  • „Je absolutně výborný herec a sympaťák, napřed jsem se však jeho obsazení bránil. Vadila mi jeho známost. Zkoušeli jsme tedy asi rok jiné herce. Nakonec jsme měli co dělat, aby nám ten nevychovaný egoista až moc nepřirostl k srdci. Zahrál to tak bravurně, že vám ani sám neřeknu, jestli je tento jeho Vandam sympaťák, nebo nebezpečný rváč – možná je obojí, ale to ať asi divák posoudí sám,“ řekl o Hynku Čermákovi režisér filmu Štěpán Altrichter. (SONY_)
  • Při scéně na střeše panelového domu má dojít k focení místního politika společně s Vandamem (Hynek Čermák) a Psychem (Jan Cina). Novinář je fotí zrcadlovkou se zakrytým objektivem krytkou. (Peytl)

Související novinky

Vyhrajte cestu na filmový festival v Cannes

Vyhrajte cestu na filmový festival v Cannes

06.03.2020

Program Kreativní Evropa MEDIA letos v únoru už počtvrté vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu.… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno