Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejmocnější loď nacistické válečné flotily musí jít za každou cenu ke dnu... Bitevní loď Bismarck představuje chloubu nacistického válečného námořnictva. Jeho slavnostního spuštění na vodu se 14. února 1939 v Hamburku zúčastnil samotný Adolf Hitler. Ocelový kolos o výtlaku na svou dobu nevídaných padesáti tisíc tun, s trupem obepnutým půlmetrovým pancířem a s osmi hlavními děly ráže 381 milimetrů znamená vážnou hrozbu pro jakékoliv plavidlo, které by se mu chtělo postavit. Jeho sílu si samozřejmě dobře uvědomují i Britové, kteří pečlivě sledují každý jeho pohyb. V květnu 1941 vše nasvědčuje tomu, že se Bismarck připravuje k vyplutí. Rozehrává se smrtící šachová partie. Němci se pod velením admirála Lütjense a kapitána Bismarcku Lindemanna pokusí nepozorovaně proklouznout do Atlantiku, kde chtějí napadat spojenecké konvoje, na nichž je Británie životně závislá. Britové jim v tom naopak hodlají za každou cenu zabránit. Koordinace složité operace spočívá na bedrech nově jmenovaného velitele operačního oddělení britského námořnictva, kapitána Sheparda... Britský válečný film natočil v roce 1960 na motivy knihy C. S. Forestera anglický režisér Lewis Gilbert. Hlavní roli kapitána Sheparda ztvárnil tehdy populární Kenneth More. Nacistického admirála Lütjense si s gustem zahrál brněnský rodák Karel Štěpánek. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (45)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Je mi jedno ako to urobíte, ale túto bitvu si už nemôžeme dovoliť prehrať. Bismarck musíte potopiť!" Čakal som viac konverzačný film, čím v podstate aj je, ale ide o strategické a taktické zmýšľanie, tak anglického velenia ako aj velenia nemeckej posádky Bismarcku, preto dialógy vôbec nenudia. Bismarck podobne ako Titanic asi najviac zabila vlastná pýcha a snaha dokázať, že toto je tá najlepšia loď, akú svet videl. Angličania dosť zariskovali, sústredili všetku silu, ktorú mali a postupne zásah po zásahu poslali výstavný kus nemeckého námorníctva ku dnu. Triky nie sú najsilnejšou zbraňou filmu, ale zasa nie sú vyslovene zlé a film ani akčné scény ma nesklamali. Vybuchovať torpéda po dopade na vodnú hladinu som vo filme ešte nevidel a minimálne v tomto je originálny. Ak by prišlo to Hitlerom sľubované Luftwafe, tak dnes možno Bismarck nehrdzavie na dne oceánu. Ale to je len, možno...80%. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Další slušný válečný film, jen mi to díky němu připadalo, že potopit nepotopitelný Bismarck zase takový problém nebyl. A amatérské herecké výkony a poskakující umírající námořníky pro tentokrát i raději přehlédnu. ~~~ Jen si zase postesknu na anglicky mluvící Němce, kdy jsem tak díky tomu měl místy problémy rozlišit, na koho se to zrovna dívám :) ()

Reklama

Echelon1

všechny recenze uživatele

Je to starý film, takže niektoré veci asi netreba vytýkať (jak poznamenal flanker27:V hlavní roli Bismarcku britská bitevní loď Vanguard.) Každopádne aspoň tá bitka Hood a Prince of Wales vs Bismarck a Prinz Eugen nemusela byť naopak, britské lode strieľali s delami otočenými na pravobok a nemecké na ľavobok, tu je to opačne. :D ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Obrovsky Bismarck vyzeral zo zaciatku nepotopitelny, ale neskor sa do neho pustili Briti a ako tak sa im ho aj podarilo potopit. Film je dost ukecany a ked uz doslo na nejaku namornu bitku, tak uz aj bolo co pozerat. Priblizujuce torpeda ku Bismarcku vyzerali dobre a aj samotne vybuchy neboli k zahodeniu. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Toto válečné drama má všecky předpoklady zaujmout některé diváky i dnes. Už jen proto, že oproti současným filmům zde nedominuje žádná akčnost, ale spíše historická fakta s vynikající polodokumentární atmosférou. Nutno dodat, že na svou dobu vzniku je toto filmové dílo technicky zdařilé a má cit pro věrohodnost. Možná nebude od věci si připomenout jednu malou kuriozitu nebo příhodu zvláštního typu, která samozřejmě ve filmu nebyla. Na palubě lodi Bismarck se plavil jako maskot černobílý kocourek údajně jménem Oskar, který přežil potopení lodi. Následně se ho ujali britští námořníci z torpédoborce Cossack a pojmenovali zachráněného kocourka jménem Sam. Poté když Cossack byl také potopen jako zázrakem opět přežil. Do třetice všeho dobrého nezničitelný Sam přežil i potopení Ark Royal (letadlové loďi), na které se plavil. Svoji životní etapu kocour štěstěny dožil v naprosté spokojenosti v penzionu pro vysloužilé námořníky v Belfastu, kde roku 1955 skonal sešlostí věkem. Ale zpět k filmu, filmové obdivovatele černobílých starších filmů určitě nezklame. I když je nesporné, že v dnešním pojetí by film vypadal úplně jinak. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (11)

  • Záběry spouštění Bismarcku na vodu (z úvodních titulků) byly pořízeny v roce 1939 v loděnici v německém Hamburku. (sigf07)
  • Letadla, která útočí na Bismarck, jsou torpédové bombardéry Fairey Swordfish. (Marek06)

Reklama

Reklama