Reklama

Reklama

Jarmark marnosti

  • Velká Británie Vanity Fair (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Becky Sharpová je dcera chudého malíře a sní o bohaté budoucnosti. Má všechno, co ji předurčuje ke šťastnému životu a úspěchu ve společnosti: mládí, krásu, atraktivitu, inteligenci, vtip i dostatečnou dávku drzosti. Chybí jí jen jedno - dobrý původ. Jenomže v Anglii počátku 19. století na něm záleží nejvíc. Becky se nechává najmout jako guvernantka do rodiny poněkud výstředního sira Pitta Crawleyho. Tam se seznámí s jeho mladším synem Rawdonem a spřátelí se s panovačnou tetou Mathildou. Po nějaké době si Rawdona tajně vezme. Ze začátku jsou plni optimismu, a ačkoliv je Rawdon vyděděn, žijí si na velmi vysoké úrovni. Její protiváhou je Amélie Sedleyová, pasivní a sentimentální dívka ze zámožné rodiny. Obě jsou ochotné udělat vše proto, aby se staly součástí nejvyšší společenské elity. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jo, tahle anglická filmařská etuda je opravdu velký jarmark marnosti. Tolik známých herců a plácají se tady do kolen při pomyšlení, že jim někdo pohladil kolínko. Abych ale komentář nevedl úplně v negativní formě, což by byla škoda, občas je to tu tak vtipné, že se vnitřně i od srdce velice potichu zasmějete. No, typicky Austenovské, ale herci mě v některých ohledech sem tam bavili. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Trend převáděný literární klasiky do filmové podoby je poměrně tradiční, v posledních letech opět nabývá na významu, ale co se o rok později podařilo snímku "Pýcha a předsudek", tomu se "Jarmark marnosti" tak úplně nepřiblížil. Dobové zachycení dobré, ale příběh zase není z těch, které by člověka naprosto vtáhly. Nemám rád Reese a tady mě nijak nepřesvědčila, že by byla jakkoli výjimečnou herečkou. V dohledné době se chystám podruhé na "Barryho Lyndona", také adaptaci Thackerayho a vím, že z ní budu mít lepší pocity, i když se jedná o snímek o hodinu delší. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Některé komentáře mě sice varovaly, ale obsazení v čele s mou oblíbenkyní Reese Witherspoon vypadalo slibně a především - od prvních záběrů mi výprava přišla skvělá. Měl jsem pocit autentického doteku s dávnou minulostí. S přibývajícími minutami ale sílilo rozladění. Látka se dala zpracovat jako společenské drama o dívce outsiderovi, která chtěla za každou cenu uniknout nevábné perspektivě své sociální vrstvy. Její původ a povolání vychovatelky ve šlechtické rodině by jí umožnily stát se pozorovatelkou zdola se schopností zachytit života napříč všech společenských tříd - navíc ve výjimečném a nejistém období napoleonských válek, kdy se tříbily lidské charaktery a životy mnohých se obracely naruby. Bohužel film se utápí v červené barvě a tím nemám na mysli krev prolitou na pláních kolem Waterloo, nýbrž červenou knihovnu, která nadějná východiska proměnila v banality a romantizující klišé. Režisérka sice nepáchá vyložené zhůvěřilosti, ale vykřesat z toho slibného materiálu silný působivý příběh bohužel nezvládá. Srovnání s Bondarčukovou monumentální Vojnou a mírem vzhledem k výjimečnosti předlohy sice není fér, do určité míry nicméně vysvětluje moje rozpaky a nízké hodnocení. Celkový dojem: 40 %, 1 hvězdička je za výpravu a druhá za obrazovou kultivovanost. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Docela hezké... 1) Vtipné dialogy mě vedou k tomu, že bych si snad ten Thackerayův román z roku 1848 měl konečně přečíst. 2) Hrají: krásný 27letý Jonathan Rhys-Meyers (George Osborne), 40letý James Purefoy (Rawdon Crawley), 37letý Rhys Ifans (William Dobbin), 19letý Tom Sturridge (mladý Georgy Osborne). ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Ve své první polovině má snímek šťávu a spád, jenže s postupem minut se zpomaluje a ztrácí dech. Stopáž je příliš dlouhá, přesto je řada důležitých momentů pouze útržkovitá a jiné, zbytečné pasáže mají zase příliš mnoho prostoru, psychologie postav moc černobílá. Reese Witherspoon není v hlavní roli špatná, ale na tenhle film se „Pravá blondýnka“ moc nehodí, není příliš výrazná. Nejlepší z herců je Gabriel Byrne, bohužel má málo prostoru. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (18)

  • Režisérku spojuje s autorem předlohy dětství strávené v Indii, ona se tam narodila a Angličan Thackeray strávil první roky svého života v Kalkatě. (imro)
  • Reese Witherspoon byla po dobu celého natáčení těhotná. (zajda404)
  • Jarmark marnosti je první velká adaptace Thackerayho díla od Barry Lyndona (1975) Stanleyho Kubricka. (imro)

Reklama

Reklama