Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V západním pohraničí vyhoří stará hájovna a ve spáleništi jsou nalezeny náušnice a lidské kosti. Mezi ostatky je i neobvyklá zubní protéza, která Zemana dovede až k převaděči (Vladimír Stach), jenž si od zájemců o ilegální přechod hranic nechá zaplatit předem. Jeho žena (Stella Zázvorková) všechny nešťastníky zavedla do bažin, kde se utopili... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Atmosférou hýřící krimi se může pochkubit několika velice barvitými figurkami v podání skvělých herců. Nemohu se rozhodnout, zda mě více zaujala chladná kráska Ireny Kačírkové, nebo noblesní šejdíř Miloše Kopeckého. Zeman se projevuje jako poměrně necitlivý člověk, když oznamuje blízkým skon jejich příbuzného. Místy působí jako stroj bez emocí určený pouze k vyšetřování, ale pak najednou projeví ohromný zápal při hledání pachatele, aby se jeho zvěrstva již neopakovala. Sequens skvěle Zemana napsal tak, aby nebyl dokonalý, tudíž se s ním divák mohl lépe ztotožnit. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden ze tří (možná čtyř) případů Honzy Zemana, který mně zajímá. Pilčíkovu brutální story samozřejmě znám, takže jsem byl zvědav, jak si s ním poradili tvůrci téhle komunistické veleparády. Inu, jako samostatný televizní film je to dobré. Výstupy Mildy a Filipovského pobavily, atmosféra Šumavy je neskutečně luxusně vyobrazená a mnohem temnější, než na anglických blatech (tu temnotu fakt oceňuju), vyšetřování bylo zajímavé, už od začátku poměrně dost mrazivé a Stella jako záporačka naprosto luxusní, jen teda nechápu, jak mohla objevit ten požár hájovny. Jinak ale super. Jeden z nejbrutálnějších příběhů české kriminální historie, je tady sice vylíčen ještě docela na pohodu, ale ta atmosféra je fakt hustá a i tak je to víc než dobré. 80%. ()

Reklama

MIMIC 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stella Zázvorková sa utopila na Barrandove, kde ale behal Rudolf Jelínek? Na kulisy to rozhodne nevyzerá, zdá sa, že ho skutočne pustili do voľnej prírody (Modravské pláně?). Ak k slušnej filmárčine a inteligentnému scenáru prirátam vlastný nezabudnuteľný zážitok na hornej Orave, tak potom je maximálny počet hviezd namieste. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skutečně se v tomto díle zatím objevila jedna z nejlepších a nejponuřejších atmosfér, která společně se samotným dosti krutým příběhem o záludných převaděčích vytvořili opravdu zajímavou podívanou. Miloš Kopecký i František Filipovský tomu díky svým rolím dodali i humorný šmrnc. Takže já osobně byl v tomto případě velmi spokojený a tudíž se poprvé přikláním k nadprůměrnému ohodnocení (zdatná konkurence Studny). ()

regentor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vítězný únor nastavil nové společenské normy které ovšem mnozí občané Československa odmítají akceptovat.Jako řešení vidí útěk do zahraničí, to je však riskantní podnik , protože na mnohé z nich má políčeno "Bestie".Při požáru hájovny Kyliánky v šumavském pohraničí dojde k hrůznému nálezu lidských ostatků...Jan Zeman se ujímá vyšetřování .Po konzultaci v Praze dochází k závěru, že se nejedná o ojedinělý čin ale o skupinu převaděčů , kteří však své "zákazniky" vraždí .Do hry vstupuje opět Jirka Hradec jako návnada,což jej málem stojí život.Jeden z nejlepších dílů celého seriálu, který je mrazivým thrillerem s hororovými prvky i slušnou krimi.Jako většina případů se i tento zakládá na skutečných událostech . ()

Galerie (3)

Zajímavosti (12)

  • Zemanův (Vladimír Brabec) nadřízený Kalina (Miloš Willig) velkou bystrostí neoplývá, přestože tělo našli zakopané pod podlahou vyhořelé boudy, dopustil se úvahy, zda oběť neuklouzla a neuhodila se do hlavy. (sator)
  • Skutečný pachatel se jmenoval Hubert Pilčík. Bydleli v rodinném domě v Senci, kde měl velmi dobrou pověst. Byl známý jako bylinkář a milovník přírody, přivydělával si jako převaděč přes státní hranici do Německa. Vraždy páchal v letech 1948–1951. Celkem byl usvědčen z pěti vražd, ale obětí bylo pravděpodobně více. Po zatčení spáchal sebevraždu. (sator)

Reklama

Reklama