Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

První vysokorozpočtový snímek režiséra Sama Peckinpaha se zároveň stal prvním filmem, který byl bez vědomí autora uveden ve zkrácené verzi. Nyní, o čtyřicet let později, byla objevena a restaurována většina chybějících záběrů. Nové scény přispěly k ještě dokonalejšímu vykreslení posedlosti unijního důstojníka (Charlton Heston), který vede samozvanou výpravu složenou z vězňů (Richard Harris), bývalých otroků a zločinců (James Coburn), aby v Mexiku dopadli tlupu vraždících Apačů. Vyvstává otázka: Kdo představuje větší hrozbu? Major Dundee nabízí jedno z nejlepších hereckých obsazení v dějinách westernu a konečně přichází v podobě, v jaké ho zamýšlel legendární režisér! (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (66)

amirgal 

všechny recenze uživatele

Verze trvající dvě hodiny a šestnáct minut, je vskutku poznamenána zásahy ve střižně (viz obsah filmu) a to tak, že jsou v ní snad i záběry, které chtěl sám Peckinpah vystřihnout. Ve třech čřtvrtinách filmu jsem se přistihla při tom, že už nevím, oč ve filmu běží, a domnívala jsem se, že o nic, což se mi v závěru potvrdilo. Lze natočit film o zbytečnosti a zmatečnosti válečného počínání tak, abychom nezabili diváka nudou? Nenajít Peckinpahovo jméno v titulcích, nevěřila bych, že je film od něj - ze stylu je jen slaboučký odvar ... Zatím nejhorší Packinpahův film, co jsem viděla, nevím jestli to šestnáct minut dělících mnou zhlédnutou verzi od diresctor´s cut verze zachrání ... ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Pomník amerického patriotizmu, prvého Peckinpahovho "veľkého" filmu, v ktorom zberba, zložená z gaunerov, zločincov, černochov, dezertérov, Severanov, Južanov a pár dobrovoľníkom pod velením majora Amosa Charlesa Dundeeho bojuje v mene slobody, demokracie a svätej Ameriky proti Apačom, pričom majú problém nevyzabíjať sa sami medzi sebou... Patetická, nudná báchorka, v polovici navyše s absolútne zbytočným rádoby pohodársko-romantickým predelom a prispatým tempom, ktorá spoľahlivo podporila ultranacionalistickú propagandu 60.-tych rokov, o tom, ako sa všetci Američania dokážu spojiť proti spoločnému nepriateľovi. Že Peckinpah natočil niečo takéto sa mi ani veriť nechce. Sorry, Sam. 24% ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Ne úplně typický Peckinpah, přesto chlapský kavaleristický western, kde si muži obrazně řečeno poměřují penisy, kdo z nich je větší king. Nevím, jak by Dundeeho natočil Ford, pro nějž byl připraven scénář, ale máme zde kvalitní Peckinpahův příběh sebestředného opilce majora Dundeeho, který velí kavalerii složené z jižanských vězňů, černochů osvobozených z otroctví a dobrovolníků spojených do jednotky pro nalezení a potrestání "divoké bandy" Apačů. Neustále jiskřící osobní spor yankeeského majora a jižanského kapitána v této konfrontaci připomíná režisérův slavnější western Pat Garrett a Billy Kid. Jinak pro mne to byl skvělý zážitek vidět majora Dundeeho v Peckinpahově drsné režii - špinavé ostré chlapy držíci slovo, muže někdy surově zkopnuté z koně a krvavé bitvy. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=azBQQpcI-Hk ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vrátili jsme se s 48 henryovkami, 5000 náboji a malou houfnicí, aby si měl poručík s čím hrát." Tahle výprava dobrovolníků, zločinců, barevných a Jižanů mne vcelku zaujala. S Apači před nosem, Francouzi za zády a vlastními problémy uprostřed se odehrál napínavý příběh s prvky poměrně povedeného humoru a tak to mám rád. Chvílemi jsem se sice ztrácel v bojových scénách, zejména noční bitky mi nebyly příznivě nakloněny, ale jinak jsem si to s touto smradlavou bandou v sedle celkem užil. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Solidní armádní western s výtečnými Richardem Harrisem a Jamesem Coburnem ve vedlejších rolích a o poznání horším lehce přehrávajícím Charltonem Hestonem v hlavní roli. Základní linii napětí udržuje neustálý svár mezi jižanským a yankijským důstojníkem, kteří jsou donuceni i se svými muži spolupracovat v okrajovém konfliktu s indiány, ačkoliv stále ještě trvá válka Severu proti Jihu. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (8)

  • Sam Peckinpah se k hercům choval natolik hrubě, že ho Charlton Heston málem napadl svou šavlí. Heston později přiznal, že to bylo poprvé a naposledy, kdy někoho na natáčení fyzicky ohrozil. (MrCreosote)
  • Role Samuela Pottse byla nabídnuta Lee Marvinovi, ale ten si řekl o moc velký honorář. Jeho agent na tuto roli navrhl Jamese Coburna, který byl nakonec opravdu obsazen. (MrCreosote)

Reklama

Reklama