Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

První vysokorozpočtový snímek režiséra Sama Peckinpaha se zároveň stal prvním filmem, který byl bez vědomí autora uveden ve zkrácené verzi. Nyní, o čtyřicet let později, byla objevena a restaurována většina chybějících záběrů. Nové scény přispěly k ještě dokonalejšímu vykreslení posedlosti unijního důstojníka (Charlton Heston), který vede samozvanou výpravu složenou z vězňů (Richard Harris), bývalých otroků a zločinců (James Coburn), aby v Mexiku dopadli tlupu vraždících Apačů. Vyvstává otázka: Kdo představuje větší hrozbu? Major Dundee nabízí jedno z nejlepších hereckých obsazení v dějinách westernu a konečně přichází v podobě, v jaké ho zamýšlel legendární režisér! (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (66)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Prvý veľký western velikána tohto žánru menom S.Packinpah. Nevidel som pôvodnú kratšiu verziu, ale táto na mňa pôsobila celistvo. Obraz vzhľadom na rok výroby 1965 je dobrý, ale nie taký vynikajúci ako pri Leonových Vtedy na západe alebo Dobrý,zlý a škaredý. Film nemá nejakú silne výraznú scénu, no napriek tomu máme do činenia s kvalitným westernom. V menších úlohách poznáme hercov známych z jeho Divokej bandy. Celkom sa stotožňujem s tým čo povedal S.Packinpah: "Nerobím filmy pre každého. Robím filmy pre seba a dúfam, že sa nájdu ľudia, ktorí majú podobný vkus."80%. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vrátili jsme se s 48 henryovkami, 5000 náboji a malou houfnicí, aby si měl poručík s čím hrát." Tahle výprava dobrovolníků, zločinců, barevných a Jižanů mne vcelku zaujala. S Apači před nosem, Francouzi za zády a vlastními problémy uprostřed se odehrál napínavý příběh s prvky poměrně povedeného humoru a tak to mám rád. Chvílemi jsem se sice ztrácel v bojových scénách, zejména noční bitky mi nebyly příznivě nakloněny, ale jinak jsem si to s touto smradlavou bandou v sedle celkem užil. ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

K tomuto snímku je možné mít nemálo výhrad, ale těžko mu lze upřít výbornou atmosféru a řadu dobře napsaných, "peckinpahovksy" panoptikálních postav - za všechny lze jmenovat třeba apačského náčelníka Sierru Charibu. Charlton Heston hraje na úrovni svého obvyklého slušného standartu, mne ale kromě vynikajícího Richarda Harrise více zaujaly představitelé menších rolí - Coburn, Oates nebo Johnson, hvězdy pozdějších (a slavnějších) Peckinpahových filmů. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,DÚFAM, ŽE BOL MŔTVY KEĎ MU TO UROBILI.“ ,,TO BY PRE NICH NEMALO ZMYSEL.“ __ Zrejme najproblematickejšie prijatý Peckinpahov film, ktorého by si režisér zo všetkých svojich diel najväčšmi vážil, nebyť zatracovanej postprodukcie, ktorá úplne pozmenila jeho pôvodný zámer. Na sledovanie ,,Majora Dundeeho“ som sa odhodlával dlhý čas a napokon som rád, že som ho videl ako v TV verzii, tak aj v tej rozšírenej a takisto ma teší, že ho nenakrútil prvotne zamýšľaný John Ford. Výsledok by bol nepochybne značne odlišný od toho, ako túto vysoko rozpočtovú produkciu podal Peckinpah, ktorý v ,,Majorovi Dundeem“ položil základy svojho budúceho réžijného štýlu s charakteristickým rukopisom, ktorý na pomyselný vrchol dostal už v nasledujúcej ,,Divokej bande“. Atribúty ďalšej režisérovej tvorby sú tu viditeľné v podobe (na rok 1965) krvavých bojových scén, rasizmu, láske k mexickému pohraničiu a samozrejme v jeho -,,svojskom“ , pre niekoho ,,nelichotivom“ - vykreslení žien. Kritiku filmu vnímam najmä z dôvodu troch rôznych verzií, z ktorých je ťažké vybrať si tú najvhodnejšiu. Mne osobne skôr prekvapil trocha useknutý záver. Z pestrého hereckého obsadenia, kde ma prekvapila najmä účasť Maria ,,Santeru“ Adorfa, za zmienku stoja najmä charizmatický Richard Harris a na nespoznanie zamaskovaný James Coburn. (540. hodnotenie, 53. komentár k filmu) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ne zcela typický Peckinpahovský western, přesto však skvělá podívaná, která mě nenudila ani přes delší stopáž. Perfektní herecké výkony známých tváří, dobrá hudba a atraktivní prostředí Unie a Konfederace, tentokrát s jednotkou namíchanou z obou znepřátelených armád. Osobní spory, romantická linie a ústřední zápletka jsou patřičným zpestřením. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (8)

  • Po úspěchu Divoké bandy (1969) dostal Peckinpah od studia nabídku, že mu umožní přetočit některé sekvence Majora Dundeeho, které byly z původní verze vystřihnuty. To režisér odmítl. (MrCreosote)
  • Sam Peckinpah se k hercům choval natolik hrubě, že ho Charlton Heston málem napadl svou šavlí. Heston později přiznal, že to bylo poprvé a naposledy, kdy někoho na natáčení fyzicky ohrozil. (MrCreosote)
  • Role Samuela Pottse byla nabídnuta Lee Marvinovi, ale ten si řekl o moc velký honorář. Jeho agent na tuto roli navrhl Jamese Coburna, který byl nakonec opravdu obsazen. (MrCreosote)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno