Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Faraday (Jeff Bridges) je univerzitním profesorem historie a specialistou na problematiku terorismu. Se svým desetiletým synkem žije v domě na předměstí Washingtonu D.C. a jen těžko se vyrovnává s nedávnou ztrátou manželky, agentky FBI, která zahynula při výkonu služby. Nové světlo do jeho rozvráceného života vnese sympatická rodina Langových. Stoprocentní Američan Oliver (Tim Robbins) se s manželkou a dvěma dětmi přistěhoval teprve nedávno a zdá se, že zdvořilostní vztah mezi sousedy brzy přeroste v přátelské pouto. Pak ale Michael přistihne nového známého několikrát při lži a vypraví se po stopách jeho minulosti. Odhalí šokující fakta úzce související s jeho specializací - Oliver Lang je totiž s největší pravděpodobností nebezpečný terorista, který se do Washingtonu přistěhoval v rámci příprav nové akce. Dokáže odborník na otázky terorismu osvědčit své znalosti v praxi a zhatit dokonale promyšlený plán teroristů? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (262)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Výborný thriller. Nenápadný ale o to lepší. Skvělí herci, perfektní scénář, zajímavé zvraty, přesně padnoucí hudba, vypilované dialogy, překvapivý konec ale hlavně napětí skvěle graduje od začátku do konce. Na začátku film přiková do křesla a na konci z něj dokonale setřese. Nenápadný ale propracovaný thriller. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Už během sledování jsem se utvrdil v názoru, že jde o velmi vydařený snímek, ale závěr, ve kterém jsem (stejně jako hlavní hrdinové onoho okamžiku) nechápal, která bije, tak ten mě absolutně dostal. Řadím ho mezi nejlepší závěry filmu vedle takových perel jako Obyvklí podezřelí, Nebezpečné hry nebo Prvotní strach. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Zkrácení tak o dvacet minut by filmu prospělo a stejně tak bych se obešel bezblábolení dotýkajícího se amerických hodnot. Ale to je asi u podobných záležitostí nutnost a je fakt, že pokud by se točilo po 9/11, bylo by to ještě horší. Problém jsem měl i s tím, jak hlavní hrdina získal podezření. Ze zběžného mrknutí do plánů mi to přišlo zcela nedostatečné a spíš to vypadalo, že se tu jedná o paranoika. A tomu i odpovídaly občasné hysterické výlevy, které mi byly z duše protivné, což nemohl zachránit i jinak velmi dobrý Bridges. Ovšem tím, jak příběh nabíral tempo, se dalo ledacos odpustit a hlavně jsem se bavil pokaždé, když se v záběru objevi lRobbins užívající si záporáckou roli. Ze všeho nejvíc mě ale potěšil konec, který jsem vůbec nečekal a který mě nakonec přesvědčil k přehoupnutí se do lepšího průměru. 60% ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu byla naprosto v pořádku, pak jsem seděla a začala si říkat, co to ti Američané zase vymysleli za slátaninu, jenže pak přišel konec, který mi vyrazil dech. Něco takového bych nečekala od Hollywoodského thrilleru ani za nejtužších mrazů a musím říct, že je opravdu povedený a realistický (a tím přidává filmu jednu hvězdičku oproti tomu, kolik by ode mě dostal za "normální" konec). ()

Morien 

všechny recenze uživatele

2008: Jako vždy jsem trochu překvapena komentáři ostatních uživatelů. Kdo může říct, že tenhle snímek prokoukl hned od začátku? Jistě, bylo jasné, že Robbins a Cusack nebudou tak hodní, jak vypadají, ale který génius jako mohl odhadnout, jak to dopadne? Prostě si myslím, že snůška místních intelektuálů by si občas měla hrábnout do svědomí a přemýšlet, než si vsugeruje, že je nejlepší. (A distributor/překladatel názvu je idiot.) 2022: Damn, v sedmnácti jsem byla ale idiot. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (3)

  • Scenárista Ehren Kruger se zjevně nechal inspirovat bombovým útokem na Federální budovu Alfreda P. Murraha v Oklahoma City z 19. 4. 1995. (Dinsberg)

Reklama

Reklama